Raj za retro ljepotane @ Green Deco

  Jeste li primijetili da je sve više (možda ne kod nas ali vani) onih zgodnih muškaraca koji nose bradu, brkove i zalizanu kosu, a stil im je perfektni retro? O povratku bradonja već se neko vrijeme naveliko govori, dečki se osim o svojim vintage kreacijama sada brinu i o još nečemu: kako mi kupujemo serume za kožu, tako je njima potrebna pomada za brkove i sjajnu zalizanu kosu, a tu su i ulja za bradu! Upravo ovaj trend u Hrvatskoj je dobio konkretnu vizuru, i to na adresi Green Deco, gdje se smjestio cool eko frizerski salon (za kosu koriste sve od Davinesa): vlasnik Matija Ptić došao je na ovu ideju kad se nedavno uputio u Rotterdam gdje se po prvi puta, otkriva, upoznao s ovom divnom retro pričom!

  green deco 6


  - Sve je počelo u petom mjesecu na putovanju u Nizozemsku, gdje sam posjetio barber shop Skorem, bio je to pravi vremeplov. Sve za retro pompadour frizure, brkove i brade, recepture kakve su se koristile još početkom prošlog stoljeća! Našao sam pomade koje su nepromijenjene već sto godina, imaju ista pakiranja, nešto je čak i u kartonu. Odlučio sam uzeti 18 brendova, kao i Royal Crown pomade za kosu koje su koristili Elvis Presley i Johnny Cash. Konačno sam otkrio fantastičnu pomadu za brkove, proizvodi se u Njemačkoj, al mislim da je receptura iz Mađarske, ime joj je Ungarische Bartwische. Ista je od 1906. godine, identično pakiranje i formula. S druge strane, tu su pomade koje mogu lagano tonirati kosu, to je idealno za sjede dečke koji se ne žele bojati - oduševljeno priča Matija.

  matija green deco
  Veliki retroman: Matija Ptić, vlasnik zagrebačkog salona Green Deco

  - Poanta je da se te rockabilly i pompadour frizure, sleek i uredne, ne mogu održavati današnjim komercijalnim voskovima i gelovima, to moraju biti posebno čvrste formule. No, ne baziraju se sve na životinjskim mastima, neke su čak za vegane, uspjeli su napraviti jaku pomadu na bazi biljne masti. Uglavnom ovi proizvodi imaju malo sastojaka jer su vintage, a takva su im i pakiranja, zapravo ispadaju fantastično moderna! - . Naravno, pomade za kosu mogu koristiti i žene, one koje vole glatke, zalizane frizure. 

  green deco 1


  Sad je red da svi naši hipsteri polude za tim - ne samo da je ovaj trend jako cool, već je dobra vijest da i dečki imaju nešto više za svoje uređivanje, i to ne samo pomade za kosu i brkove, već i ulja za bradu! - Ulja za bradu su odlična jer smanjuju iritaciju kože - veli Matija - koja im je sakrivena ispod dlaka. Naime, nekima je koža jako osjetljiva, tako da su ta ulja nekada bila dio svakodnevne muške rutine uređivanja. Muškarci su se pošteno uređivali, koristili su svoju kozmetiku, prvenstveno pomade za kosu, za bradu, za brkove. Sada se sve to vraća na scenu, i vjerujem da će trend uskoro  zaživjeti i kod nas. Čim sam krenuo naručivati te stvari, javili su mi se iz raznih salona izvan Zagreba i krenuli naručivati od mene, tako da mi se čini da se stvar zakotrljala… - .

  green deco ungarische
  Uređuje brkove još od 1906. godine!


  Kod njega će se svaki stylish momak osjećati kao kod kuće: osim pomada, tu je i pravi brijački stolac iz 1941.! I to onaj kojeg morate vrtjeti da bi došao na pravu visinu… Da, kao u onim starim filmovima kad lik dođe kod brice na jutarnje uređivanje. - Kako sam ga našao? Sjeo sam na bicikl i išao od salona do salona, po Zagrebu, dok najednom mi jedna žena nije rekla, ma da imamo neki stari prašnjavi, al je jako, jako star i ofucan… Ma to, mislio sam si, to mi treba! I tako sam ga presvukao, uredio, i sad ima počasno mjesto u salonu. No, taj kutak još uvijek nije gotov, moram još neku starinsku policu izmislit… Ali, za početak i ovo je dovoljno! - zaključuje pravi zaljubljenik u retro stil.

  green deco 2Pravi dragulj - fotelja iz 1941. godine! + kutak za modernog frajera u sklopu salona Green Deco (zagrebačka Zavrtnica)

  green deco ulje za bradu
  Ulje, must have za svakog bradonju!

  green deco 1
  Pomade imaju izvrstan dizajn pakiranja

  green deco 10
  Nekada se šišalo ovakvim škarama - model iz pedesetih!

  green deco 3

  open green deco


  green deco 5

  green deco 7

  green deco 11

  green deco 12


  green deco 13

  green deco 21

  green deco 22

  green deco 23

  green deco 26

  green deco 29

  green deco 30

  green deco 32

  green deco 34

  green deco 40