NIKA VRBICA I ZVONIMIR FERINA // konceptualna priča o avangardi u budućnosti – što poručuju današnje kreacije i koliko je važan kontekst odjevnog predmeta

  Izložba 'Sjećanja na budućnost – fiktivna arheologija mode' @ Galerija Forum

  Nika Vrbica je predstavila vlastite kreacije i one kolega dizajnera, a sve skupa fenomenalno je pofotkao Zvonimir Ferina, fotograf koji je našu modnu scenu drži živahnom i dinamičnom. Naime, njegove fotke backstagea, revija i izložbe poput ove bitan su segment naše stilske scene.

  ZFGX9682

  Autori kreacija: Nika Vrbica, Ines Bašić, Nera Gržin, Jelena Geštakovski, Paula Sabrina Bojanich, Ivana Stećuk, Nikolina Krističević, Vicko Racetina, Saša Obradovića.

  - Zamislimo kao da ovo netko otkrije u nekoj dalekoj budućnosti, kakav trag bismo ostavili, što bi oni koji to pronađu mislili o ovoj avangardnoj, teatralnoj modi. U praksi se piše o ovome kao ritualna upotreba. Znači, sve je ritualna upotreba ako ne znaš za što se koristi. Većina ovih kreacija je takva. Neke su ceremonijalne upotrebe, svakom komadu je dana neka funkcija, kontekst. Onda dobiješ dojam nekog odmaka, a možda i da pokažemo apsurdnost svega, nagađanja - čemu je zapravo nešto namijenjeno? To kad vas pitaju čemu ovo služi, što je pjesnik htio reći – mislim da je ta istina zapravo puno jednostavnija, često kompliciramo. Stvari se mogu tumačiti na različite načine. Primjerice mislim da je odjeća za crveni tepih ritualna, to ne možeš nositi svaki dan, ona ima samo tu upotrebu – razmišlja Ferina.

  ZF 1990 zvonimir ferina i nika vrbica i fedza gavrilovic voditelj galerije forum

  ZVONIMIR FERINA, NIKA VRBICA I FEĐA GAVRILOVIĆ, voditelj Galerije Forum

  - Do ideje je došlo kroz zajednički razgovor, za izložbu sam odabrala više artističke stvari, umjetničke, konceptualne. I da se mogu kombinirati kroz jedan taj čudni etno đir, da asociraju na neke drevne civilizacije. Malo smo si ubrzali vremeplov – kako bi netko komentirao naš dizajn da ga pronađe – rekla mi je Nika Vrbica, autorica izložbe.

  ZFGX0729

  Ferina i Nika zapravo donose presjek konceptualne modne umjetnosti koja se trenutno 'nudi' na našoj sceni. Radi se o autorima koji su uglavnom s TTF-a i s Likovne akademije te propitkuju kreativnost, inovativnost likovnosti i izrade modnih objekata.

  ZFGX0131

  Sve skupa je snažno, impresivno, očita je kreativnost svih autora, ali i rad s pričom. Zajedničkim idejama i snagama donose novu vizuru naše modne scene, koja nudi niz stilskih slika posvećenih avangardi i likovnoj drami.

  ZFGX0008

  Projekti poput ovih tako trebaju našoj modnoj sceni, koja vapi za kvalitetnim i dizajnerskim okvirima koji će je pomicati naprijed te joj dati krila za nešto što se pamti, što izaziva, ide naprijed te je dio umjetničkog svijeta.

  ZFGX0233

  Izložba je inspirirana izrazito nabujalim narativima o drevnim izvanzemaljcima koje je započeo Erich von Däniken knjigom Chariots of the Gods?, kod nas prevedenom kao 'Sjećanja na budućnost', iz 1968., gdje pronalazi dokaze za drevne kontakte izvanzemaljskih civilizacija s ljudima i za njihov utjecaj na gradnju impozantnih zdanja prošlosti, poput piramida.

  ZFGX0801

  Današnje je vrijeme ispunjeno brojnim informacijama i dezinformacijama, a ovo dvoje umjetnika ironiziraju tu prezasićenost i nesigurnost u istinu koristeći se lažnom arheologijom kao metodom imaginativne naracije i kreacije umjetničkih djela, poput Damiena Hirsta na čuvenoj izložbi u Zbirci Pinault u Veneciji 2017, objavljeno je u najavi izložbe.

   ZFGX0733

  Jedna od kreacija, Nikina jakna za grljenje sa 6 ruku inspirirana je drevnim ritualima, no danas je ona postala simbol protiv distanciranja, u nju stane troje ljudi. Potiče bliskost i humanost u današnje vrijeme. Jakna je napravljena od traperica koje je autorica dekonstruirala te svaki komad trapera obojala je prirodnim bojilom, odnosno – kurkumom. Otuda ta divna raznolikost žute.

  ZFGX0462

  Podsjeća na spužvu sumoporaču, istaknula je Nika, no sada kreacija, naravno, ima novi kontekst. Stvari mijenjaju kontekst ovisno o situaciji u društvu, pa je tako i danas, jer tko zna što će netko misliti i koji će društveni okvir imati ova art odjeća jednog dana – kad je netko pronađe.

   ZFGX0047

  Zvonimir Ferina modni je fotograf iz Zagreba. Bavio se i restauracijom i konzervacijom fotografske građe, a također je i urednik fotografije u magazinu Ljepota i zdravlje. Izlagao je na mnoštvu skupnih izložbi, te na dvije samostalne. U svom umjetničkom radu bavi se visoko estetiziranim fotografijama koje obično povezuje sa specifičnom ikonografijom ili narativom.

  ZFGX0868

  Nika Vrbica rođena je 1996 u Dubrovniku. Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu diplomirala je 2021. Izlagala je na brojnim izložbama, a njezine su se modne kreacije pojavljivale u editorijalima vodećih hrvatskih modnih časopisa. U svome radu eksperimentira izražavanjem kroz različite medije u potrazi za spajanjem mode i likovnosti.

   ZFGX0240

  ZFGX0608

  ZFGX0554

  ZFGX9397

  ZFGX0837

  ZFGX9624

  ZFGX9506

  ZF 1939

  ZFGX9529

  ZFGX9780

  ZF 1982

  ZF 2189

  ZF 1734