Retrovizor / 8 slatkih crtica o slatkaču

    Tijekom vrućih dana jedemo ga gotovo svakodnevno - ne možemo mu odoljeti na plaži, a u kvartovskom dućanu kopamo po ledenici i tražimo svoj omiljeni. Slatkač nije slučajno tako divan i osvježavajući, već je to slavna delicija zanimljive povijesti... Pustimo sad malo kolače, posvetimo se njegovim rastapajuće dobrim nijansama.

    2

    1. Nekad se sladoled mazao na kruh – doseljenici u Ameriku mislili su da je to maslac i tako su ga jeli na šniti.

    2. Kasnije je sladoled postao simbol lagodnog života, njime su čak bili oslikani američki bombarderi.

    3. Zločesti Barack Obama prekinuo je nedavno divnu tradiciju – njegov je prethodnik Ronald Reagan prije dvadesetak godina srpanj proglasio mjesecom sladoleda. Obama je to ukinuo, baš šteta! Navodno mu se ova slastica nekako zamjerila u mladim danima... 

     3

    4. Ako vam cure sline, zamislite sladoled od 24 tone! Taj je bio najveći na svijetu, visok čak 4 metra. Napravili su ga Kanađani 1985., pa s time ušli u Guinessovu knjigu rekorda… Vidiš, dobra ideja za nas Hrvate! A i ljeto baš počinje...

    5. Imate li dijete koje svaki dan uporno žica sladoled? Da, ono ulazi u statistiku: najviše slatkača pojedu djeca u dobi između 2 i 12 godina te osobe starije od 45 godina. Znaju oni uživati.

    6. Vau, vau, njam, njam! Jedno neobično istraživanje otkrilo je da ljudi često, točnije svaki peti, svoj slatkač podijeli s kućnim ljubimcem. Radi se o psima i mačkama.

     IMG 6135
    - Tajna finog sladoleda se nalazi u omjeru vode i preko 50% voća po izboru, pa ga mogu jesti ljudi koji ne podnašaju gluten, kao i oni koji imaju intoleranciju na mlijeko. Važno je naglasiti da u pojedinim okusima jagoda, borovnica i mango mogu uživati - i vegani - kaže Talijan Giampiero Mele, stručnjak za sladoled. iz zagrebačke slastičarnice Torterie Macaron.


    7. Jedna od legendi veli da je prvi recept za sladoled nastao u – Kini, oko 3000. g.pr.n.e., iako se slična slastica s ledom, voćem i sokovima, pojavljuje i u drugim bogatijim kulturama. U Evropu ga je donio Marko Polo. Jedna druga legenda veli da su ga ovdje donijeli Arapi koji su sve skupa naučili Talijane. Pa sad Italiju smatramo zemljom vrhunskih sladoleda.

    8. Osjećate se poput carice ili cara kad ga jedete? Pa, sladoled je uglavnom kroz povijest bio simbol kulinarskog luksuza – Neron je slao svoje robove u planine po led (slatkač je služio samo izabranim gostima), a talijanski kuhar ga je servirao na svadbi Katarine de Medici i francuskog kralja Henryja II. Dvorovi su čuvali tajnu i kreirali za svoje domaćine vrhunske slastice obogaćene lokalnim sastojcima i voćem.

    1

     

    4

     

    5