HEALTH_info // evo zašto volimo ovih 10 jesenskih VOĆKI!

  Jesen. Neki kažu sjetno vrijeme i mnogo kiše, a drugi, oni koji vole sjesti za stol i zdravo se hraniti, prekrasno doba godine u kojemu možemo uživati u pravim multivitaminskim delicijama.

  Jesen obiluje predivnim plodovima poput jabuke, kruškve, grožđa, bundeve, kestenja, graha, kukuruza… Čim ugledamo one dobre ljude na štandovima koji prodaju kestenje i kukuruz, poveselimo se jer znamo da su nam oni na dohvat ruke i to ne samo vani, već i za svakodnevno kuhanje kod kuće.

  Upravo zato, donosimo vam mali podsjetnik koji možete isprintati i staviti pod omiljeni magnet na hladnjak kako bi vam jesen bila što zdravija i kako biste iskoristili sve njezine prednosti!

   

  kruske


  Kruška
  Ova voćka simbol je jeseni, bogata je mineralima, vlaknima i vitaminima. Sok od kruške  izvanredan je izvor energije, te se preporuča kao napitak za jačanje imunološkog sustava. Jedna je od voćki koja se predlaže i kao prvi obrok za dojenčad, jer je hipoalergena, što znači da vrlo rijetko izaziva alergijske reakcije. Bogata je prirodnim voćnim šećerom fruktozom, pa ako i radite sok od kruške, ne trebate dodatne zaslađivače.

  Jabuka
  Kaže se – treba pojesti barem jednu jabuku svaki dan. Ponekad nam se desi da i zaboravimo koliko je ta voćka zdrava, koja je u jesen najsvježija! Olakšava probavu, bogata je vitaminima, mineralima i vlaknima, te čak pomaže u sprječavanju nastanka karijesa (kora). Kako prepoznati jabuku iz organskog uzgoja? Mora imati miris, i ne mora biti savršenog izgleda. Dugo može ostati svježa, pa je time i jako praktična za održavanje, a ako ih imate mnogo, spremite u podrum, u drvene sanduke. No, svako malo proberite i provjerite da neka nije strulila. U hladnjaku mogu stajati i do par tjedana.

  Grožđe
  Dolazi u 12 osnovnih sorti, odličan je izvor vitamina C, sadrži fosfornu kiselinu, magnezij, mangan, kalij… Pošto lako fermentira i kvari se, čuvajte ga u papirnatoj vrećici u hladnjaku, samo par dana, te brzo pojedite. Praktična je hrana jer se može nositi tijekom dana na posao na primjer, ili u torbi kako biste si osigurali zdravi međuobrok s nogu…


  povr


  Šipak
  Popularna jesenska namirnica bogata je kalijem, anti-aksidativnim polifenolima i vitaminom C. Pomaže u zaštiti organizma od brojnih bolesti, ali i jača imunološki sistem. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi, ali ne i na suncu. Ako želite sačuvati za zimu, očistite zrnca i pohranite ih u plastičnim vrećicama u hladnjaku.


  Kesten
  Dobar izgovor za odlazak u šumu, ali i za pravljenje kolača! Kesten sadrži vitamin C, nizak udio masti, vitamine A, B i C grupe, kao i vrijedne minerale. Kad kupujete kesten, provjerite da nema rupica jer to znači da ima crve. Ako imate osjećaj da su lakši nego što bi trebali biti, vjerojatno su šuplji pa takve zaobiđite. Možete ih kod kuće jednostavno skuhati ili speći na tavi tako da ih svako malo okrećete.


  Bundeva
  Narančaste je boje zbog beta karotena, super sastojka koji se u organizmu pretvara u vitamin A, popularan antioksidans. Bogata je mastima, bjelančevinama, vitaminima, mineralima, fosforom, željezom, kalijem… Djeluje protuupalno, a najviše hranjivih sastojaka imaju njezine sjemenke. Možete je koristiti u kolačima, juhama i slanim jelima poput savijača i slično. Čuva se i do par mjeseci, na suhom i hladnom mjestu. Ako je narežete, trajat će kraće, tek par dana.

   

  kuruz


  Grah
  Radi se o mladom grahu koji se lako kuha, te se ne mora prvo namakati. Odličan je izvor B vitamina te ima malo masti i kalorija. Dobra je vijest i ta da ga suhog možete čuvati u zatvorenoj posudi na suhom i hladnom mjestu i do godinu dana. Izvrstan je kao prilog s lukom i aceto balzamicom, te s malo maslinovog ulja. Idealan je i uz sendviče, uz tortilje, špek, meso, kao salata…


  Kukuruz
  Ima malo kalorija, ali zato mnogo vitamina, vlakana i pravi je kralj ukusne jeseni. Skuhajte ga ili specite kao prilog, uz bilo koje glavno jelo. Možete ga čuvati u hladnjaku, neočišćenog, dva do tri dana. Kad birate u dućanu, zrna moraju biti mesnata, dobro ispod listova provjerite da nije počeo trunuti.


  Paprika
  Ne samo da je izvrsna za ajvar koji mnogi rade i kod kuće ovih dana, već sadrži mnogo vitamina C, čak više od naranče! Sadrži kalij, te vitamine B6 i A. Možete je čuvati u hladnjaku do tjedan dana ili konzervirati tako da traje i tijekom zime.


  Patlidžan
  Idealan je, kažu stručnjaci, za krvni tlak, te ima tvar saponin čija su svojstva antioksidativna, antikancerogena i antialergijska. Bogat je i vlaknima, te ga možete pripremati kuhanog ili pečenog, ili ga čak pohati. Što više ima sjemenki, to je gorči, zato birajte one srednje veličine. Ako nabavite one iz organskog uzgoja, znajte da je kora ona koja je važna i najzdravija. Možete ga skladištiti u hladnjaku i do pet dana.

   

  water-drops-grapes-wallpaper

  Foto: prshots