SLOW FASHION WEEKEND // održivi dizajn i male kolekcije u kreativnim hand-made formulama

  Slow fashion Weekend u organizaciji kolektiva ArtiZanat predstavio je u zagrebačkom Aquariusu novo od naše modne scene – naglasak je na održive, male kolekcije koje autori i dizajneri rade po mjeri. Na reviji je sudjelovalo 13 autora, a sve skupa bilo ih je 20. Koncept showrooma i sajma održivih kolekcija donosi svježinu na našu modnu scenu koja je željna novih događanja, mladih autora i općenito dobrih inicijativa.

  ZFR39767

  Od pletenine do večernjih komada i modnih dodataka raznih stilova, dizajneri predlažu odjeću koja se proizvodi po potrebi, kako se ne bi stvarao višak.

  - Kako je shvaćanje i prihvaćanje važnosti spore mode još u povojima, ArtiZanat ovakvim eventom omogućava još jednu platformu za promociju lokalnog dizajna te ohrabruje male obrtnike rukotvorce da se ujedinjeni postave na scenu. Kroz showroom segment eventa posjetiteljima se omogućava transparentni uvid u dizajnerski proces kroz razgovor s autorima i dogovor custom-narudžbi na licu mjesta. Kako sam slogan eventa najavljuje: slow fashion nije science fiction – objavio je kolektiv.

  ArtiZanat je kreativni kolektiv koji okuplja male obrtnike, umjetnike i kreativce koji stvaraju jedinstvene proizvode vlastitim rukama. Njeguju osobni pristup, smatraju ga važnim, tako nastaje dizajn u potpunosti pilagođen potrebama i stilu pojedinca.

  ZFR30325

  ELTIER

  - Ponuda je raznolika - od nakita i odjeće do potrepština za kuću, vrijedne ruke lokalnih obrtnika pospješuju polet i snagu malog poduzetništva u Hrvatskoj, uz to promovirajući spori i održivi način života. Velik segment djelovanja ArtiZanata leži u uključivanju lokalne zajednice kroz radionice, sajmove, predavanja i festivale. Planirane buduće aktivnosti odgovor su na brojne probleme današnjice, od održivog razvoja do mentalnog zdravlja a uključuju radionice, izložbe, pop up sajmove i edukativna događanja sa ciljem poticanja održivog načina života – istaknuli su u ArtiZanatu.

   

  Info o kolekcijama predstavljenima na modnoj reviji u subotu:

  VIBELA DESIGN
  Zimska kolekcija Vibela Design, Čarolija Blagdana, presjek je autoričine filozofije - angažirana, održiva moda, rad bez otpada i odgovorna kupovina.

   ZFR39960

  Ujedno predstavlja povratak suknje Belapudl, kreacije s više načina nošenja, kojom potiče pametnu kupovinu.

  SHIKA
  Donosi casual look začinjen bojama, a naglasak je i na mekoći te udobnosti.

  ZFR30050

  Hoodice, majice, trenirke i cool stvari simboli su brenda čija je autorica studentica grafičkog dizajna, Klara Ergović.

  BUNTSTICH
  Kolekcija Nataše Jagatić predstavlja bezvremensko pletivo – formulu čine mašta te spoj ženstvenosti i odvažnosti. Brend predlaže kreacije za, kako ističe, nježne, posebne i buntovne žene.

   

   

  LIBRA WOMAN DESIGN
  Od detalja ističu se macrame aplikacije na traper jaknama koje silueti i kreaciji daju dojam simpatične, infantilne dinamike.

  ZF 4025

   

  IBA IRIS VIOLET
  Iba Iris Violet ekskluzivno je i unikatno pletivo od najfinijih prirodnih materijala – češljana, valjana i sirova vuna tretirana je organskim bojama.

  ZF 4071

  Tu su i mohair, pamuk, lan, viskozna svila – kvalitetne mješavine. Pristup je karakterističan – istraživanje tkanja za pletenje na način da smišlja kompatibilne mustre, njihovu kreativnu 'suradnju' kako bi konačan oblik bio jednostavan i ugodan oku, ali i za nošenje. To je - Toplo, pahuljasto i neponovljivo pletivo koje zove da se umotate u njega i nosite ga zauvijek – ističe brend.

   

  SUNČAN DAN
  Brend donosi kimono kao glavni stilski element, kombinira ga s detaljima urbane goth vibre.

  ZFR39936 cr

  Ovaj jednostavan komad dolazi u satenskoj varijanti, praktičan za niz modnih kombinacija, ističu u brendu.

   

  ELTIER
  Glavni na reviji bili su kompleti suknje i prsluka, hlača i jakni te korzeta i haljina.

  ZFR30348

  - U novoj mini kolekciji glavne boje su plava i roza, glavni uzorak je karirani, a materijali koji prevladavaju su većinski u prirodnom sastavu, a to su pamučni samt i čista runska vuna. Po prvi puta u našoj kolekciji naći će se i upcycled komad 100% pamučne Marks&Spencer košulje koju smo prekrojili kako bi se uklopila u kolekciju te kako bismo tim putem naznačili i budući upcycling u radu ELTIERa. Tema kolekcije je "Business Princess", a njome želimo sadašnjim i budućim klijenticama predstaviti nove komade koji su prikladni za posao, ali i izlazak i subotnju špicu te na kraju i gala događanja. Kolekciju prate elementi bajkovitosti i magije, a naglasak je na ženstvenosti i ženskom seksipilu. Uz jak stilistički i izražajni potpis, nova ELTIER mini kolekcija ženi vraća moć i ljubav prema vlastitoj ženstvenosti. Komadi će se nakon revije moći isprobati te naručiti u vlastitoj veličini no u ograničenim količinama jer sve radimo od deadstock i neponovljivih materijala. Na taj način, sve ELTIER klijentice će posjedovati unikatne komade koje zaista nitko osim njih nema i time će si osigurati status autentičnosti i jedinstvenosti. Osim komada koje ćemo predstaviti putem revije, za probu i direktnu kupovinu će biti dostupni i komadi iz prijašnjih kolekcija, kao i beretke i scrunchiji – javlja brend.

   

  SALICULA
  Brend predstavlja ready-to-wear kolekciju s ručno oslikanim vintage komadima. U igri su i ostaci raznih materijala te su korišteni na inovativan, kreativan način na novim kreacijama, kako bi nastala neka nova likovna igra.

  ZF 4279

  - Svaki komad je unikatan i priča svoju priču kroz, za brend klasične jarke boje i uzorke inspiriranima prirodom – ističe Nika Vrbica, autorica brenda Salicula.

   

  CRNA OČICA
  Marta Raljević iz Crne očice predstavlja kolekciju 'Neke nove ruke' napravljenu od naslijeđene, pre-owned vune, koja se više i ne proizvodi, stoga je svaki komad jedinstven.

  ZF 4381

  Istovremeno nježna i odvažna, oduševit će svakoga tko želi nositi nešto zaista posebno – ističe Marta.

   

  LEONILA DESIGNE
  Heklane torbe su ručno izrađeni i unikatni modni dodaci za sve generacije koje njeguju i ističu originalni stil.

  ZFR30392

  Ove su torbice stvarane za ljude koji žele uživati u autentičnim sitnicama, napominje brend.

   

  HEKDIZ
  Kolekcije donose niz modnih dodataka, od torbica do torbi koje su napravljene ručno, heklanjem, u raznim atraktivnim tonovima.

   

   

  Kreacije su unikati, dostupni po narudžbi. No, tu su i veste, razni gornji komadi, prsluci te varijante pletenih hoodica.

   

  SEPTEMROSAE
  Septem Rosae - Mini kolekcija Autumnus/Bruma – serija je tekstilnih predmeta koji su nastali od tkanina koje su čuvne, čekale moment inspiracije.

  ZFR30376

  - Komadi su nastali od tkanina koje smo čuvale doma u ladici, čekajući moment inspiracije, i kombinacijom već napravljenih jesenskih komada. Kako nam kasni dostava naručenog tekstila iz Nizozemske, odlučile smo što bolje iskoristiti materijal kojeg već imamo i stvoriti smislenu cjelinu. Kolekciju krasi jednostavnost, udobnost i suptilna elegancija. Iako su krojevi jednostavni, poigrale smo se krojnim dijelovima da bi stvorile zanimljive i decentne detalje. Pojedini modeli ukrašeni su štikanjem a pojedini tehnikom ručnog tiska. Motivi ukrasa odgovaraju godišnjim dobima jeseni i zime – javlja brend.

   

  VLAAZ
  European brand with the goal of pioneering in no-waste, eco management – piše im na Instagramu. Autorica Lana Čirić vratila se u rodnu hrvatska te pokrenula brend koji radi na principu 'wero waste' tehnologije.

  ZFR30462

  Kreacije su nastale od krojačkih i vunenih restlova. Jedan od detalja su pirsevi, odnosno naušnice koje ovratniku daju poseban, kreativan i pomalo punk dojam.

   FOTO: ZVONIMIR FERINA I ŠIMUN BUĆAN

   

   ZF 4618

  VLAAZ

  ZF 4611

  VLAAZ

  ZF 4338

  SALICULA

  ZF 4639

  VLAAZ

  ZF 4324

  SALICULA

  ZF 4507

  HEK DIZ

  ZF 4043

  CRNA OČICA

  ZF 4353

  CRNA OČICA

  ZFR30418

  SALICULA

  ZF 4046

  ZF 4203

  ELTIER

  ZFR30281

  HEKDIZ

  ZFR39722

  HEKDIZ

  ZFR39712

  ZFR39716

  ZFR39803

  ZFR39811

  ZFR39844