PRIRODA I DRUŠTVO // Victoria & Albert otvaraju izložbu “Fashioned From Nature”

  Cvijeće i latice nosimo svaki dan, danas su prirodni motivi kao dobro jutro, no kako je to bilo prije više stoljeća, seciraju stručnjaci slavnog londonskog muzeja Victoria & Albert: otvorenje je sutra, 21. travnja i ostaje otvorena do 21. siječnja 2019. Obradit će čak 400 godina modne povijesti te predstaviti relevantne kreacije koje otkrivaju kako se društvo odnosilo prema svijetu prirode. Na primjer izložene će biti popularne ptičice naušnice iz 1875. godine, koje su se u to vrijeme prodavale intenzivno, zatim haljina od muslina iz 1800. godine, ukrašena s više od 5000 bubinih krilaca... – Naravno, posebna će biti i atmosfera, prostorom će se čuti zvukovi prirode, buba, životinja... imat ćete dojam kao da ste u njihovom prirodnom habitatu – komentirala je za Vogue kustosica Edwina Ehrman. - Pritom svraćamo pažnju na potrebu očuvanja prirode i sve većim apetitima čovjeka - .

  elsa schiaparelli
  Entomology // Damien Hirst & Prada

   

  Osim motiva, u povijesti su se za izradu dizajna masovno koristila i perja, krzna, a onda i kosti. – Primjer su kosti kita koje su bile hit u izradi unutarnjih struktura. Zvuči brutalno, da, čak nam je na tu temu, za potrebe izložbe, video napravio Richard Sabin iz Natural History muzeja - .

  U sklopu izložbe predstavljene su i novije haljine – eko haljina Calvin Kleina od niti od plastičnih boca koju je Emma Watson nosila na Met Galu, Giles Deacon kreacija iz 2016. godine, s uzorkom delikatnih ptičjih jaja, zatim haljina s printom leoparda Jeana Paula Gaultiera... Tu su i Vivienne Westwood te Katherine Hamnett, obje izuzetne modne aktivistice, uz ime Stelle McCartney koja se godinama zalaže za korištenje eko tekstila.


  - Cilj nam je prikazati lijepe stvari, jer želimo da što prije eko način proizvodnje i održivost budu standard, a ne rijetkost – komentirala je, među ostalom, Edwina.

  Izložba uključuje i radove centra Sustainable Fashion pri London Collegeu koji istražuju Fashion Now i Fashion Future.

   

  elsa schiaparelli

  Elsa Schiaparelli bila je poznata po korištenju prirodnih, životnjskih motiva

  elsa schiaparelli

  Viktor & Rolf

  elsa schiaparelli

  Hallo, spas Zemlje!

  elsa schiaparelli
  Haljina, 1800.