Maja Strgar Kurečić: Drugi svjetovi // kako izgleda mikro-svijet obojenih TEKUĆINA?

  Samostalna izložba fotografija Maje Strgar Kurečić „Drugi svjetovi“ otvara se u Galeriji ULUPUH, Ilica 13 / 1. kat, Zagreb. u utorak, 18. veljače u 19 sati. Fotografije izgledaju poput nekih planeta iz druge galaksije, no zapravo se radi o mikro-fotografiji pomješanih tekućina i boja. Rezultat je čudesan.

   Maja Strgar Kurecic Other Worlds 1

  - Fotografiju u današnje doba često vežemo uz dokumentiranje svakodnevice i zbog njene široke rasprostranjenosti zaboravljamo na njezinu umjetničku vrijednost. Izložbom Drugi svjetovi, fotografkinja Maja Strgar Kurečić uvodi nas u jedan drugi svijet fotografije s kojim se rijetko susrećemo, onaj apstraktni. Gubeći mimetička i narativna svojstva, ove fotografije stavljaju naglasak na vizualnosti, diskurzivnosti i emocionalnosti. Dominacijom boje, dobiva se slikarski efekt koji ostaje trajno zabilježen kao apstraktna fotografija. Rezultat eksperimentalnog procesa uvijek je neizvjestan, nepredvidljiv i nestalan, a kao takav pruža umjetnici neograničene stvaralačke mogućnosti. Kako sama kaže: „U intimi svoje sobe uranjam u nepredvidivi, skriveni svijet boja i tekućina. Fotoaparatom se približavam motivu i pokušavam zamrznuti čaroliju koja se događa pri dodiru različitih tekućina - Višnja Slavica Gabout, iz predgovora kataloga.

   Maja Strgar Kurecic Other Worlds 1

  - Dinamički proces te interakcije zaustavljam u vremenu. Izdvajam strukture koje su u stvarnosti nepostojane. Ono oku neuhvatljivo u stvarnome vremenu, na fotografijama postaje vidljivo... Iako te fotografije izgledaju kao apstraktni prikaz boja i oblika, za mene one predstavljaju potragu za širim obzorima, nesputanim prostorima koji prelaze granicu mjesta na kojemu se fizički nalazimo i prelaze u beskonačan prostor uma. Stvaranje ovih fotografija za mene predstavlja putovanje u slobodu, u otvoreni tok čistih ideja - Maja Strgar Kurečić.

   Maja Strgar Kurecic Other Worlds 1Maja Strgar Kurecic Other Worlds 1