ZARUČNIČKO PRSTENJE // od Starog Rima do dijamantnih kreacija od zlata

  Povijest zaručničkog prstenja je duga stoljećima - ono što danas smatramo simbolom ljubavi vjerojatno je u davnim vremenima bila tek oznaka vlasništva.

  ok

  foto: Zlatarna Koci

  Kao i mnogi naši današnji običaji, onaj o zaručničkom prstenju možemo pratiti sve do Starog Rima. Prema Gemološkom institutu Amerike (GIA), Rimljanke su nosile prstenje od bjelokosti, kremena, kosti, bakra i željeza 'kako bi označile poslovni ugovor ili potvrdile uzajamnu ljubav i poslušnost'. Zlatno prstenje i drugi nakit kasnije su pronađeni u ruševinama Pompeja, dokazujući da je sjajni metal bio top materijal u to doba.

  Prema GIA-i, tek 850. godine zaručnički prsten je dobio službeno značenje, s papom Nikolom I. koji je izjavio da zaručnički prsten predstavlja namjeru muškarca da se oženi, a prsten je bio od zlata, najpopularnijeg materijala za zaručničko prstenje u to vrijeme.

   

   

  Prema Muzeju dijamanata u Cape Townu, dijamanti su se prvi put pojavili na zaručničkom prstenu 1477. godine kada je nadvojvoda Maksimilijan od Austrije zaprosio Mariju od Burgundije.

   

   

  Iako je nadvojvoda prvi zaprosio dijamantnim prstenom, on nije postavio taj trend. Naime, dijamantno zaručničko prstenje nije postalo popularno sve do 1947. godine kada je De Beers, britanska tvrtka koja je iskopavala dijamante u Južnoj Africi, pokrenula reklamnu kampanju. Uz pomoć holivudskih zvijezda i slogana 'Dijamant je zauvijek', popularnost dijamantnog zaručničkog prstenja naglo je porasla.

  Kod nas u Hrvatskoj vodeći brend na području zaručničkog prstenja je Zlatarna Koci, koja već postoji 50 godina. U tih pola stoljeća zaručili su na tisuće i tisuće parova.

   

   

  Kod njih je karakteristično da rade na tradicionalan način, no ujedno donose i ideje koje obožavaju moderni parovi. Kod njih ćete pronaći zaručničko prstenje koje paše na vjenčano – jer mnoge žene danas to tako nose te se pri odabiru vode tom idejom – ali i minimalističke kreacije, slične za nju i njega.

  Zlato je i dalje najpopularnije, dijamanti su i danas simbol romantike, tako da zaručničko prstenje nastavlja put popularnosti uz slavlje vječne ljubavi. U Zlatarni Koci tražen je i dizajn s decentnim detaljima, no de opet nose neku posebnost. Elegancija i klasika esteski su okviri koje poštuju.