SWAP PARTY // donesi vlastitu odjeću, zamijeni za nešto tuđe i učini nešto za zeleniji svijet

  Ovaj ekološki, održivi trend stigao je i u Zagreb – Swap Party je zabava na koju svi nešto donesu, odjeću i modne dodatke koji im ne trebaju, pa onda zamijene za nešto tuđe. Kod nas su projekt pokrenule Ana Marija Mileusnić,  asistentica na Programu održivog gospodarenja otpadom u Zelenoj akciji i Dora Sivka, koordinatorica Aktivističke grupe Zelene akcije.

  SWP2

  - Sljedeći termin je 23. veljače, planiramo ih održavati jednom mjesečno otprilike u to vrijeme. Adresa je Frankopanska 1, u prostorima Zelene akcije. U doba klimatske krize, u kontekstu rastuće proizvodnje, konzumerizma i gomilanja otpada, ovakvim praksama želimo dati svoj doprinos promociji vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture popravaka, ponovne uporabe i dijeljenja te skrenuti pozornost na ulogu koju u tome imaju zajednice – istaknula je Ana Marija.

  Organizacija ovog događaja nije zahtjevna te ga može organizirati bilo koja grupa, inicijativa ili udruga.

  zelena organizatorice54

  Dora Sivka, koordinatorica Aktivističke grupe Zelene akcije i Ana Marija Mileusnić, asistentica na Programu održivog gospodarenja otpadom u Zelenoj akciji

  - Treba pronaći javno dostupni prostor, na primjer prostori mjesnih odbora su potencijal, a onda i odabrati termin, pozvati građane i građanke, postaviti stolove, klupe i vješalice te kreirati ugodnu atmosferu. Predlažem dobru, ali ne previše napadnu rasvjetu i laganu glazbu – otkriva Ana Marija recept za ovo cool događanje.

  Pritom nekoliko volontera treba prijateljski dočekivati posjetitelje i posjetiteljice te im pomoći da smjeste predmete na odgovarajuće mjesto.

  SWP1

  Svi posjetitelji i posjetiteljice s kojima su razgovarale bile su zadovoljne ostvarenom trampom, ali i ukupnim iskustvom swap party-a. Što se tiče odaziva, kao organizatorice su zadovoljne te se nadaju da će se interes zadržati, pa čak i porasti upravo zbog dosadašnjih pozitivnih iskustava.

  - Nakon odličnog feedbacka odlučili smo zadržati termin održavanja barem jednom mjesečno tijekom cijele godine. Nadamo se novom zlatnom dobu i masovnijoj popularizaciji kulture popravaka, razmjene i ponovne uporabe. Zbog velikog medijskog interesa, nadamo se da ćemo potaknuti 'revoluciju' održavanja swap party-a diljem cijele Hrvatske – dodala je Dora.

  zelena akcija

  I one vole ovaj način kreiranja stila, cijene vintage te vlastite kombinacije smišljaju prema raspoloženju i prigodi.

  - Što se tiče modnog stila, ne pridajemo toliku pozornost nekom određenom stilu, već smišljamo kombinacije prema raspoloženju i prigodi. Ono što nam je objema zajedničko je da ponekad volimo spajati nespojivo i jarke boje, odnosno upečatljive uzorke. Moguće zato što odjeću uglavnom kupujemo u second-hand trgovinama, na buvljacima, a često ju i razmjenjujemo, zamjenjujemo i slično, pa nekako uvijek odaberemo koji 'strše' – zaključile su Ana Marija i Dora.

   SWP3

  SWP4