SMILJKA FRANJIĆ umjetnica // MALA CRNA OGRLICA je nakit od fosilnog hrasta, namijenjena svim prigodama, kad ste u nedoumici što nositi

  Rad Smiljke Franjić znaju ljubitelji art nakita te kreativci koji su svjesni činjenice da je kreativnost iza ogrlica i narukvica nešto više od materijala od kojeg je napravljen. Ova autorica nedavno na modnoj reviji u sklopu Projekta Ilica Q'art predstavila novi projekt, kao članica ULUPUH-ove sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i suvremenog umjetničkog nakita.

  smiljka franjic i josko

  Foto: Ognjen Karabegović

  - Na posljednjoj reviji predstavila sam zbirku radova naziva Mala crna ogrlica. Naziv aludira na već duboko ukorijenjen pojam " mala crna haljina"- rješenje za sve prilike kada ste u nedoumici što odjenuti. Slično pravilo bi se moglo primijeniti na izbor nakita. Naime, crni nakit je decentan, jednostavne forme, prigodan za samostalno nošenje ili kombinacije sa drugim nakitom. Dozu blještavila i svjetlosti daju metalni elementi. U izradi je korišten fosilni hrast, plemenito drvo crne boje te srebro. Na drvene elemente aplicirala sam srebrne detalje u formi okova. Na taj način poigrala sam se spajanjem starih zanata koji su se primjenjivali pri izradi namještaja. Rezultat je, naravno, nešto potpuno drugačije. Predstavljanje je osmišljeno u dogovoru sa Josipom Tešijom – izjavila je umjetnica.

  smiljka franjic1

  Ona i Josip osmisli su art projekt koji je gledateljima dao uvid u nakit veće umjetničke i estetske vrijednosti.

  smiljka franjic josko tesija

  Foto: Ognjen Karabegović

  Izrada suvremenog umjetničkog nakita od plemenitih kovina i plemenitog drveta osnova je stvaralaštva Smiljke Franjić.

  - Udahnuti novi život drvetu koje je živjelo prije 6000 godina, te tisućljećima snivalo u koritu rijeke je izazov za umjetnika koji ga želi sačuvati od propadanja – javlja autorica. - Osim što osvaja svojom bojom, fosilni hrast odlikuje i potpuna otpornost na nametnike, čvrstoća, tvrdoća, te trajnost. Može se reći da je to gotovo vječno drvo, te spada u luksuzne i ekskluzivne materijale.

  Svaki dio nakita je ručno izrađen, a drvo je završno zaštićeno voskom kako bi bio ekološki prihvatljiv.

  smiljka franjic2

  Smiljka Franjić članica je ULUPUH-ove sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita te HZSU.

  - Nakon prijašnjih projekata u kojima sam obrađivala teme prapovijesti, a poslije i sadašnjosti obilježene malom crnom ogrlicom, pripremam mini seriju posvećenu budućnosti i nastavljam putovanje kroz vrijeme – zaključuje Franjić.

  smiljka franjic3smiljka franjic4smiljka franjic5smiljka franjic11