Slikovnica „IGRA, SLOVO, ŠKOLICA!“ // projekt HRVATSKOG ŠKOLSKOG MUZEJA, dio izložbe „Krasopis – lijepo pismo“

  Slikovnica je namijenjena predškolcima i učenicima razredne nastave te prati različite faze razvoja govora djeteta te uvodi buduće školarce u novi svijet škole s naglaskom na nastavu hrvatskoga jezika.

  Autorica izložbenog projekta, kataloga te koncepta i teksta slikovnice jest viša kustosica i muzejska pedagoginja Hrvatskoga školskog muzeja Kristina Gverić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i profesorica pedagogije. Autor ilustracija je Matej Raič, diplomirani arhitekt i ilustrator.

  Igra Slovo Školica

  - Slikovnica IGRA, SLOVO, ŠKOLICA je dio izložbenog projekta Hrvatskoga školskog muzeja „Krasopis – lijepo pismo“. Nakon 120 godina muzeološkog, izložbenog i pedagoškog djelovanja, jedini muzej koji prikuplja i čuva građu vezanu za povijest hrvatskoga školstva i pedagogije našao se u nezavidnoj situaciji te je zbog posljedica potresa zatvorio vrata za posjetitelje i korisnike - izjavila je Gverić.

  Slikovnica u svom prvom dijelu prati različite faze razvoja govora, a u drugom dijelu buduće školarce uvodi u, za njih nov i neistražen, svijet škole s naglaskom na nastavu hrvatskoga jezika. Slikovnica sadrži i radne zadatke, a namijenjena je predškolcima i učenicima razredne nastave (5-10 godina), dodaje kustosica.

  Izložba „Krasopis – lijepo pismo“ otvorena je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (23. 12. 2021. – 13. 01. 2022.) te je popraćena stručnim katalogom s 300 originalnih muzejskih predmeta iz fundusa Muzeja, a za najmlađe posjetitelje po prvi put Hrvatski školski muzej priredio je slikovnicu.