RETROMANIJA // kako je nastao ADVENTSKI KOSTIM Ivane Brlić Mažuranić?

  Nedavno otvorenje zagrebačkogAdventa upotpunio je jedan fenomenalan kostim, replika kostima kojeg je nosila spisateljica Ivana Brlić Mažuranić osobno, inače ikona i najveća inspiracija ovosezonskog božićnih događanja u metropoli. Nosila ga je naša glumica SanjaPandurić.

  dr zhivago 2

  - Upit za kostim došao je iz jedne naše agencije – ispričala je Sanja Jakupec, dizajnerica i autorica kostima. - Poslali su mi fotografije i par uvodnih riječi što bi oni htjeli. Nakon kraćeg istraživanja vremena tog razdoblja u kojem je živjela i stvarala Ivana Brlić Mažuranić, ideja se nametnula sama... kostim mora biti stilski i funkcionalan. Zadana boja je bila siva i krzno boje lisice, zbog jedne slike na kojoj je Ivana s krznom lisice, iako mi te dvije boje ne pašu. Na kraju smo našli kompromis, nakon dužeg traženja umjetnog krzna - .

   dr zhivago 2
  Original! Ivana Brlić Mažuranić

  - Materijal je 100% vuna, odnosno čoja za kapute. Kostim mora biti topli, jer je cijelo večer voditeljica Sanja Pandurić bila pretežno vani. Od istog materijala je napravljena i suknja. Sve je upotpunjeno našivenim trakicama koje se u našoj tradiciji nalaze na narodnim nošnjama i vojničkim odorama.

   dr zhivago 2
  Sanja glumica i Sanja dizajnerica i autorica kostima na otvorenju Adventa


  - Na to sve je trebao doći i prepoznatljiv šešir s fotografije Ivane Brlić Mažuranić. Planirala sam da je šešir također praktičan i upečatljiv, no u to vrijeme moda nije bila praktična, već je šešir sjedao na vrh glave. Kako se ne bavim izradom šešira, savjet i pomoć potražila sam od prijateljice Marine Grabovac iz Dubrovnika, čija je obitelj imala obrt za izradu šešira 150 godina. Posavjetovala me i poslala mi veliki slamnati šešir kojeg sam presvukla u materijal od kaputa i suknje. Na kraju sam cijeli šešir sašila na ruke! Da, potrajalo je... na kraju sam dodala nojevo i paunovo perje. S vremenom smo bili na knap, no zadovoljna sam i sretna što sam ga napravila kako sam i zamislila. A uz malo kreativnosti i puno rada te pomoć prijateljice Nikoline Đurinek, i kaput i suknja su bili gotovi u par dana – ispričala nam je proces izrade kostima kreativna Sanja, autorica jednog od autentičnih kostima koji je obogatio adventsko doba i učinio ga posebnim!

   

   dr zhivago 2

  Sličan kostim iz filma Dr.Živago

  dr zhivago 2dr zhivago 2dr zhivago 2dr zhivago 2dr zhivago 2dr zhivago 2dr zhivago 2