Parfem kao umjetnost @ Francuski institut

  Parfem nipošto nije samo trivijalni beauty proizvod, već on ima svoju povijest, poziciju u društvu, a dio je i umjetničke scene. Upravo temu parfem kao umjetnost obradit će gosti i organizator događanja u zagrebačkom Francuskom Institutu 21. lipnja, subotu, točno u podne. Organizatori Juraj Sotošek Rihtarec, Fakultet političkih znanosti & BL’eauOG ugostit će Sylvaine Delacourte, kreativnu direktoricu Guerlaina (ona će ujedno tom prilikom ekskluzivno predstaviti liniju L'Art et la Matière, koja se ne može naći van Guerlainovih dućana), Jana Ewouda Vosa, osnivača niche parfemske kuće Puredistance i Zorana Kurelića s Fakulteta političkih znanosti.

   

  ART-ET-MATIERE Filtres 837x410


  - Ovaj projekt kruna je mojih razlaganja teze o parfemima kao umjetnosti - objasnio je glavni organizator Juraj Sotošek Rihtarec - nakon nekoliko sličnih događanja koje sam već organizirao u Zagrebu. Plan mi je uskoro otići u Pariz, nastaviti edukaciju u smjeru političkih znanosti, te se i dalje baviti popularizacijom teze o parfemima kao umjetnosti - .

  Ovaj će događaj biti prava poslastica za parfemske sladokusce jer je u formi interaktivnog izlaganja o parfemima kao dijelovima umjetnosti, a svaki miris koji je važan za povijest, publika će imati priliku pomirisati na licu mjesta. Različiti uzvanici prezentirat će kulturu parfema od najranijih početaka francuske tradicije iz Grassa prema zlatnoj epohi u Parizu, a priču će zaokružiti postavljanje parfema kao sociološko-kulturnog fenomena u Londonu. Sudionici će teoretizirati o tome na koji se način miris u obliku parfema uzdignuo na kulturnu razinu, kao određenje civilizacije, zatim razlike u shvaćanju parfema nekada i danas. Za ovu priliku, kuća s najduljom parfemskom tradicijom - Guerlain Paris - ustupila je ekskluzivan video materijal koji bilježi proces nastajanja parfema i otkriva tajne povijesti Guerlaina.

  jurajdelacourteJan Ewoud Vos novo
  Juraj Sotošek Rihtarec, Sylvaine Delacourte i Jan Ewoud Vos


  Cilj ovog događanja je pobuditi interes javnosti za nešto što je u Hrvatskoj vrlo apstraktno, dok veliko zanimanje ipak postoji. Ovaj društveni događaj ima nekoliko aspekata; kulturni karakter, edukativnu narav te korporativni aspekt zbog raširene palete uzvanika. Zainteresirani mogu prijaviti svoj dolazak na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., no broj mjesta je limitiran.

   

  Cuir Beluga

  Juraj Sotošek Rihtarec / izlaganje na temu: umjetnost parfemske industrije - staro i novo
  Netom završio Fakultet političkih znanosti te trenutno očekuje titulu magistra političkih znanosti, profesor. Uz fakultet se posvetio kulturi parfema kroz određene aspekte te je ovo već treće parfemsko događanje koje organizira u Zagrebu. Najvažnije izlaganje na temu parfema je bilo na TED konferenciji gdje je predstavio svoj „Olfaktivni Paviljon Hrvatske“ koji je projektirao s arhitektonskim studijem Brigada iz grupacije Bruketa&Žinić, u kojem bi se rekonstruirali mirisi Hrvatske po regijama. Također, prije 2 godine je započeo svoj privatni blog - „BL'eauOG“ koji se bavi interpretiranjem parfema kroz umjetnost i kulturu, a zbog kojeg je stupio u kontakt s velikim kompanijama unutar parfemske industrije. Ovo mu je najveće samoinicijativno ostvarenje na području parfema do sada.

   

  Puredistance-2011-H063


  Posebna gošća ; Madame Sylvaine Delacourte, kreativna direktorica, Guerlain Paris
  Izlaganje: Prikaz Guerlainovog ekskluzivnog video-materijala
  Delacourte je žena koja u sebi nosi karizmu prave Parižanke. Iako ima titulu kreativne direktorice, ujedno je direktorica razvoja, te je prvi ženski parfumer, tj. nos u carstvu Guerlaina. Iza sebe ima već 25 godina iskustva u kreiranju parfema te je jedna od najutjecajnijih žena u parfemskom svijetu jer Guerlain kroji trendove na globalnom tržištu pod njenim vodstvom. U kompaniju je primljena u vrijeme dinastije posljednjeg iz obitelji Guerlain - Jean Paul Guerlaina koji ju je zadužio za reformuliranje remek-djela parfemske industrije, kao što su Habit Rouge Eau de Parfum, Shalimar, La Petite Robbe Noir, a samostalno je stvorila L'Instant, Homme, Insolence. Također je kreirala posebnu liniju Guerlainovih mirisa L'Art et la Matière koju će ekskluzivno predstaviti u Zagrebu, a koja se ne može naći van Guerlainovih dućana. 

  Tonka Imperiale cr


  Jan Ewoud Vos
  Osnivač privatne niche parfemske kuće imena Puredistance. Od samog stvaranja privatnog parfemskog brenda se posvetio luksuzu i pružanju ekskluzivnih parfemskih kreacija. Puredistance se diči velikim Master parfumerima koji su bili zaduženi za svaki pojedini parfem, a u sebi sadrže od 23%-25% esencijalnih ulja što ih čini među jedinstvenima na tržištu. Gospodin Vos je vrlo osebujna ličnost jer je u svojoj naravi poduzetnik koji se voli baviti umjetnošću pa se tako bavi i fotografijom. Svaka fotografija je inspirirana umjetnošću, arhitekturom ili ljepotom žene, te svaku povezuje s nekim mirisom. Nadamo se da će uskoro imati i izložbu u Zagrebu.

  Prof.dr.sc. Zoran Kurelić - tema izlaganja: industrija luksuza i demokratska umjetnost
  Zoran Kurelić je profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu na katedri za političku teoriju. Magistrirao je na London School of Economics te predavao na New York University šest godina. Prof. Kurelić se, osim političkim teorijama, bavi i interpretacijom umjetnosti na teorijskoj razini, što podrazumijeva filmove, knjige, pa i parfeme.

   guerlain-shalimar-parfum-initial-2011-natalia-vodianova-by-paolo-roversi