Novinarka i fotografkinja MARIJANA MARINOVIĆ // Uvijek se trudim uhvatiti neku EMOCIJU, OSMIJEH, ljude u prirodnim situacijama

  Marijanu Marinović poznam iz naših novinarskih krugova, no odselila se prije gotovo šest godina u New York. Uvijek je bila odlična novinarka, no uspješno se bavi i fotografijom te je danas dopisnica Večernjaka. Kroz svoju super karijeru upoznala je mnogo svjetskih faca, koje 'lovi' u što prirodnijem, emotivnom stanju. Zamolila sam je da mi odgovori na par pitanja - evo što mi je ispričala, odnosno napisala. Ima Marijana super anegdota i genijalnih priča, kako ih je upoznala, na razne spontane načine, svi su oni samo ljudi, većina ih je zapravo jako simpa.

  JULIANNE MOORE 1

  Obožavam snimati ljude.

  Bilježiti izraze njihovih lica, izvući na površinu skrivene emocije, zato su mi portreti najdraži. Volim i streetstyle fotografije po njujorškim kvartovima, najviše u Sohou ili u Dumbu u Brooklynu, s pogledom na most i vizure Manhattana. Tamo često snimam i modne editorijale.

  marijana
  Marijana Marinović

  No, kako se rijetko kada odvajam od kamere, a New York je kao jedna velika pozornica, ispunjena savršenom scenografijom i slikovitim ljudima, često fotografiram ulične svirače, beskućnike, užurbane prolaznike ili jednostavno znamenitosti grada - od svjetala Empire State Buildinga do Bethesda fontane i Bow Bridgea u Central Parku kada su okupani snijegom - .

  Kada se radi o dobroj fotografiji, definitivno je najvažnije svjetlo.

  Pogotovo ako ste sretnik pa se radi o dnevnom svjetlu, koje portretima daje mekoću. Na New York Film Akademiji, na kojoj sam prije pet godina završila školu fotografije, učili su nas da odaberemo najbolje svjetlo za snimanje portreta, da kasnije imamo što manje intervencija na fotografiji te da ih minimalno obrađujemo u photoshopu ili lightroomu. To mi je jedno od osnovnih pravila kojih se držim.

  DUSTIN HOFFMAN I ROBERT DE NIRO 4

  I uz to, često se sjetim što je govorila moja profesorica Nancy Burson, američka umjetnica koja nam je predavala Vizualnu umjetnost: `Dobre fotografije su nam jednostavno darovane, one ne nastaju tek spontanim skljockanjem aparata`. Na žalost, na većini red carpeta treba koristiti flashlight ili blic, pa treba dobro poznavati tehničke stvari da osobe na fotografiji ne budu preosvijetljene ili im lica pretamna.

  Uvijek se trudim uhvatiti neku emociju, neki osmijeh, ljude u prirodnim situacijama, a u tome dosta pomaže ako imate priliku popričati s njima ili razmijeniti koju doskočicu.

   IMG 7120

  Moje fotografije su spontane, neuljepšane, bez da ljudi izgledaju kao voštane figure.

  Većina slavnih je vrlo pristupačna i profesionalna, kad ih zamolite na nekom službenom događaju da vam poziraju, to vrlo rado i učine. Ali, kao što rekoh, spontanost i pristupačnost uvijek dobro dođu, ako započnete konverzaciju s njima. A tek ako im kažete da ste iz Hrvatske - pridobijete njihovu pažnju: svi su čuli za nas i svi žele doći, svi su gledali Game of Thrones i oduševljeni su ljepotom naše zemlje.

  ACTRESS JULIANNE MOORE 1

  S Julianne Moore sam se zatekla izgurana s red carpeta na Tribeca Film Festivalu…

  …kada su dva bezobrazna fotografa maknula moju opremu i stoličicu i ostavila me da im pušem za leđima, a imaju svaki po dva metra visine. Maknula sam se s pozicije za fotoreportere na pločnik, ona je to vidjela jer je stajala sa strane i nasmijala mi se sućutno. Upitala sam je mogu li fotografirati jer na žalost jedino ja neću imati fotografiju s red carpeta, na što mi je srdačno pozirala. I još sa suprugom i djecom.

  ACTRESS ANGELINA JOLIE 2 2

  Angelina Jolie je prekinula intervju u Sarajevu jer je vidjela kako nešto petljam oko polaroida.

  Prišla je i pitala da li je to stvarno polaroid i je li to još uvijek funkcionira, da takve instant fotografije nije vidjela od djetinjstva. Naravno da sam bila zbunjena i uzbuđena. I još me pitala mogu li je fotografirati. Možete zamisliti moje veselje: Angelina je dobila moj polaroid.

  ACTRESS SUSAN SARANDON

  Susan Sarandon je velika prijateljica s Jessicom Lange i susrela sam je nekoliko puta…

  ...neizmjerno je duhovita, britka i šarmantna. Zadnji puta smo se susrele na izložbi crno-bijelih fotografija Jessice Lange i kratko čavrljale koje fotografe volimo - našle smo se kod Roberta Franka i Richarda Avedona.

  Supermodel christy turlington jedna je od slavnih Njujorcanki u kampanji za Bloomingdales

  Po meni jedna od najljepših žena na svijetu, Christy Turlington, došla je kao pratnja suprugu…

  …glumcu i režiseru Edu Burnsu na premijeru njegova filma na Tribeca Film Festival. I dok je on davao izjave, ona je stala sa strane, prišla sam joj i rekla da se neizmjerno divim njenom projektu `Every Mother Counts` u kojem potiče educiranost i brigu za buduće majke, pogotovo u nerazvijenim zemljama. I da mi je idol iz mladosti još od prve naslovnice Voguea i videospota `Freedom`, zahvaljujući kojima je i počela era supermodela. Poslije sam se igrom slučaja nasla i na doručku kod nje u duplexu u Tribeci, jer sam išla po sina mojih prijatelja koji ide s njenim u razred.

  Salma Hayek nam se prikrala s leđa dok smo je čekali na premijeri filma…

  …i zezala nas da nas sad ona može paparazzo fotografirati. Bila je super: pohvalila se da je upravo doletjela iz Pariza gdje je bila na Tjednu mode i da eto je sirota prezauzeta.

  ACTOR CHARLIE SHEEN 4

  Od muškaraca je najšarmantniji bio Charlie Sheen, potpuno mi je jasno zasto žene padaju na njega.

  BASKETBALL LEGEND KOBE BRYANT 1

  Na žalost rano preminuli Kobe Bryant je bio jako susretljiv i vrlo pričljiv, s neodoljivim osmijehom, a veliki zafrkant je Antonio Banderas.

  IMG 20180927 WA0002

  Od Oscarovca Rami Maleka nemam portret, ali imam nezaboravnu uspomenu

  Zajedno smo proslavili moj 44. rođendan, kada smo se spontano sreli u hotelu Greenwich u Tribeci. Ja sam bila u baru s prijateljima Tinom Samardzicem, Robertom Konjicem i Natasom i Andreom Mrak, a s Ramijem sam se susrela kada smo se oboje izgubili u hotelu u potrazi za toaletom. Upoznali smo se, prvi tren sam mislila da je Bruno Mars i poslije nam se on priključio na piću. Tako smo ispijali tekile i koktele par sati i pričali o svemu.

  IMG 6908 cr

  I Pharrell je vrlo pristupačan i simpatičan, susrela sam ga nekoliko puta na nekim glazbenim događajima.

  bill clinton

  S Billom Clintonom imam selfie s jedne konferencije na kojoj je Hillary bila govornica

  Njegovi tjelohranitelji su nas htjeli odvojiti, ali je Clinton uzeo moj aparat i dao tjelohranitelju da nas zajedno slika uz riječi `svi me snimaju iz daleka s mobitelom ili mi se unose u facu, a ona je pristojno prišla i pitala može li me fotografirati i to s profesionalnom kamerom. Pa zaslužila je da se slikamo...`- .

  4ACTOR JOHNNY DEPPACTOR ROBERT DE NIROACTRESS JANE BIRKINACTRESS JANE FONDAACTRESS NICOLE KIDMANACTRESS OPRAH WINFREYACTRESS SARAH JESSICA PARKER 3angelina jolie 2cameron diaz mm crCHRISTINA APPLEGATEGAEL GARCIA BERNAL 1IMG 1386IMG 7197karl lagerfeldlady gagalarry kingnatalia vodianova crOPRAH 2POLITICIAN HILLARY CLINTONTV LEGEND LARRY KING