MuseUM / Irena Frantal: Riječi, rupe, knjige

  Samostalna izložba umjetničkih knjiga Irene Frantal otvara se u srijedu 30. ožujka u 19 sati u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH, Tkalčićeva 14. Izložba se bavi umjetničkim knjigama i plakatima koji nastaju u procesu istraživanja knjige ili su pak na pola puta da postanu knjiga. Riječi i rečenice su ispisane na papirima ili pak izrezane, a autorica koristi šablone, boju u spreju i skalpel. U prostoru i na zidovima su plakati, a knjige svojim formama propituju početak knjige i njen fizički, taktilan odnos s promatračem. Izložba istražuje sinergiju riječi i materije papira te problematizira sam proces istraživanja kao i oblikovanje prostora u kojem živi pisana riječ. 

  image001

  - Istražujem. Gdje je granica knjige – je li knjiga zatvoreni svijet čije granice čine korice? - Irena Frantal


  - Umjetnička knjiga je osim po privatnosti (u odnosu sa promatračem), jedinstvena i po otkrivanju procesa stvaranja – ona nikada nije završena, stalno se mijenja. Svakim dodirom, svakim otvaranjem i zatvaranjem – ističe autorica.

  Irena Frantal diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2004. godine te specijalizirala Umjetnost knjige na University of the Arts u Londonu, UK 2010. (MA Book Arts). Sudjelovala je na brojnim grupnim izložbama u svijetu i kod nas. Prvu samostalnu izložbu uz otvoreni atelje održala je u veljači 2014. u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu. Sudjeluje na sajmovima umjetničkih knjiga u Velikoj Britaniji. Njene se knjige nalaze u brojnim kolekcijama u Europi. Od 2013. godine održava Bookart Sesije kojima promiče stvaralaštvo u području umjetnosti knjige te širi svijest o toj jedinstvenoj i uzbudljivoj umjetničkoj formi. Poveznica: companyofbooks.blogspot.com.

  Izložba će se moći pogledati do 13. travnja, radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 17 sati, dok je nedjeljom i praznicima galerija zatvorena.  Ulaz na izložbu je slobodan.