Malkovich na treću @ HDLU

  Fantastična izložba Malkovich, Malkovich, Malkovich: Hommage fotografskim majstorima, koja je u zagrebačkom HDLU otvorena od danas pa sve do 9. travnja, rezultat je suradnje američkog fotografa Sandra Millera i karizmatičnog glumca Johna Malkovicha. Riječ je o projektu koji nanovo kreira legendarne fotografije nastale kroz povijest tako da imitira teme, motive, tehniku i koristi autentičnu fotografsku opremu kojom je izvorna fotografija nastala. Dodatna vrijednost serije jest uloga renomiranog glumca Johna Malkovicha koji odlično utjelovljuje, ponekad s dozom humora, a ponekad tragedije... ovisno o kontekstu, subjekte s izvornih fotografija. Otkrivaju fotografije ne samo utjecajne scene iz povijesti umjetnosti, već i kameleonsku crtu samoga glumca koji cijeloj priči daje avangardan, osoban pečat.

   

  malkovic1
  Pierre et Gilles - Jean Paul Gaultier (1990.) 2014.


  John je briljantna i najplodonosnija osoba koju znam. Njegov je genij neusporediv. Mogu predložiti raspoloženje ili ideju i unutar trenutka on se transformira u lik pred mojim očima. Pun je povjerenja u moj posao i u naš proces... Uistinu sam blagoslovljen imati ga kao prijatelja i suradnika. Miller o Malkovichu

   malkovic1
  Albert Watson- Alfred Hitchcock with Goose (1973) 2014.

   


  Serija koja je utjecala na Millerov izbor profesije i način stvaralaštva uključuje legendarnu fotografiju Identical twins, 1967. Diane Arbus, Beekeeper, 1981. Richarda Avedona, portret Truman Capotea Irvinga Penna iz 1948., fotografiju izbjegličke majke Dorothee Lange iz 1936., ikoničnu fotografiju Johna Lennona i Yoko Ono autorice Annie Leibovitz snimljenu 1980. za Rolling Stone magazin nekoliko sati prije Lennonovog ubojstva, i mnoge druge.

   malkovic1
  Diane Arbus - Identical Twins Roselle New Jersey (1967) 2014

  Godine 2013., nakon što je osigurao mjesto jednog od najboljih portretnih fotografa, a potaknut iznenadnom i teškom zdravstvenom dijagnozom, američki fotograf Sandro Miller osmislio je projekt kojim se htio odužiti svim umjetnicima čija je fotografija značajno utjecala na oblikovanje njegove karijere. Nakon odabira 35 fotografija za oponašanje, Sandro je kontaktirao Malkovicha, s kojim ga veže suradnja, u međuvremenu prerasla u prijateljstvo, duga već 17 godina.

  Sandro je s timom iz svog fotografskog studija godinu dana proveo pomno istražujući svaku od izvornih fotografija - proučavali su svaki detalj, tražili odbačene isječke sa snimanja te intervjuirali fotografe. Svaki detalj zabilježen na izvornim fotografijama morao se neumorno rekreirati u Sandrovim verzijama. Nakon godinu dana planiranja Miller i njegov tim za izradu scenografije, make-up stručnjaci i kostimografi šest su dana radili s Malkovichem po 15 sati na dan u Sandrovom studiju u Chicagu. Svaka je scena bila prethodno osvijetljena i opremljena, spremna za prijelaze iz jednoga u sljedeći lik.

   malkovic1
  Arthur Sasse - Albert Einstein Sticking Out His Tong… (1951) 2014.

   


  John Malkovich jedan je od najvećih američkih glumaca 21. stoljeća. U Malkovich, Malkovich, Malkovich: Hommage fotografskim majstorima on pokazuje svoju kameleonsku sposobnost preobražavanjem, s lakoćom, u Alberta Einsteina, Che Guevaru, Ernesta Hemingwaya, Salvadora Dalija, Marilyn Monroe, Andya Warhola i mnoge druge. Kroz Malkovichevu neizmjernu glumačku vještinu i Sandrove nevjerojatne fotografske oči, izložba odaje počast povijesti fotografije kroz genij fotografa i njegove muze.

  Miller će 10. veljače u Klubu HDLU održati predavanje za stručnu javnost i razgovor s publikom, a za vrijeme trajanja izložbe bit će prikazani i kratki filmovi s Johnom Malkovichem u naslovnim ulogama, i to Butterflies, Ecstasy, Hell i Psychogenic Fuge, od kojih su neki prikazani i na filmskom festivalu u Cannesu.

   

  malkovic1
  Sandro Miller sinoć na svečanom otvorenju u HDLU

  malkovic1
  Dorothea Lange - Migrant Mother (1936.) 2014.

  malkovic1
  Irving Penn - Capote New York (1948.) 2014.

   

  malkovic1
  William Klein - Smoke and Veil Paris (Vogue) (1958.) 2014.