Keramički laboratorij II @ ULUPUH

  Istraživačka platforma i inkubator za mlade talente otvara se u salonu Izidor Kršnjavi, Trg maršala Tita 11, Zagreb u ponedjeljak, 8. svibnja u 19 sati.


  Keramički laboratorij II  drugi je dio istoimenog istraživačko – edukativnog projekta koji je osmišljen 2016. kao project in progress i tad u svom prvom izdanju realiziran. Sagledavajući keramiku unutar prostorno-vizualnih i medijskih kategorija suvremene umjetnosti, projekt je koncipiran kao platforma za stimuliranje eksperimentalnog stvaralaštva u mediju keramike, za nova iskustva i za nove strategije u ovome mediju, otvarajući tako prolaze prema uzbudljivim, neistraženim područjima, prema novim vizualno-taktilnim doživljajima i prema novoj percepciji stvarnosti. Višnja Slavica Gabout, iz predgovora.

  Graciela Olio voditeljica radionice
  Karmen Ptičar - Put svjetla

  Nadalje, kao platforma koja potiče kreativan, istraživački senzibilitet, dajući poticaj mašti i zagovarajući umjetničku kreativnost, a odmičući se od manirizma i dekorativnosti. Isto tako, kao platforma koja inicira eksperimentiranje s novim materijalima, novim tehnikama i novim tehnologijama, dovodeći time umjetnost, u skladu sa suvremenom umjetničkom praksom, u svojevrsnu interakciju sa znanstveno-tehnološkim pristupom te na taj način gradeći suvremenu sliku svijeta.  Na kraju, ali možda i najvažnije, kao platforma koja funkcionira kao svojevrsni inkubator i edukacijski poligon za mlade talente, što podrazumijeva suradnju, druženje i kreativnu komunikaciju, kroz izložbe i performanse, publike i umjetnika s mladim, nadolazećim suvremenim keramičarima sa zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i s riječke Akademije primijenjenih umjetnosti. Višnja Slavica Gabout, iz predgovora


  Organizator: ULUPUH - Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti
  Partneri: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci
  Autorica koncepcije i kustosica izložbe: Višnja Slavica Gabout
  Izlažu:

  postanak
  Danijela Pičuljan, Postanak


  Željka Bračko (Varaždin), Smiljana Brezovec Meštrić (Varaždin), Ivančica Cvitić Znidarčić (Zagreb), Nadica Eichhorn (Zagreb), Lucija Gudlin (Zagreb), Đurđica Horvat (Zagreb), Mladen Ivančić (Rijeka/Opatija), Pamela Ivanković (Zagreb/Grožnjan), Željka Korbar (Zagreb), Višnja Markovinović (Zagreb), Karel Pavlinc (Padna/Grožnjan), Marta Pavlinc (Padna/Grožnjan), Simon Pavlinc (Grožnjan), Vladimir Pecić (Zagreb), Danijela Pičuljan (Varaždin/Zagreb), Zdenka Pozaić (Zagreb), Karmen Ptičar (Zagreb), Liljana Smodlaka (Split), Sanja Stani (Zagreb), Bojana Švertasek (Zagreb), Marina Tudjina Badurina (Zagreb), Dražen Vitolović (Rijeka), Ivančica Vončina (Zagreb), Dani Žbontar (Ljubljana).

  Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Odjel za dizajn keramike
  mentorica: Lucija Gudlin
  Studenti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, kolegij Keramika
  mentor: Dražen Vitolović
  Izložba će se moći pogledati do 19. svibnja, radnim danom od 11 do 19 sati. Ulaz na izložbu je slobodan.
  Nakon Zagreba, izložba seli u Rijeku, gdje će se u Galeriji Juraj Klović HDLU Rijeka otvoriti 1. lipnja. Izložba u Rijeci organizira se u partnerstvu sa HDLU Rijeka.

  Graciela Olio voditeljica radionice
  Graciela Olio, voditeljica radionice

  Graciela Olio voditeljica radionice
  Mia Knežević APURI, Zvijezde neispunjenih želja

  Graciela Olio voditeljica radionice
  Mladen Ivančić, Vrijeme ljubavi