KATARINA GALOVIĆ o dizajnu // kako koristim tehniku SLASHING, koja dolazi iz renesanse

  - Slashing je dekorativna tehnika prošivanja i rezanja proreza na vanjskom sloju materijala kako bi se otkrila tkanina ispod. Materijal se zatim može očetkati što stvara teksturu poput čupavog materijala.  Ova tehnika je bila poznata već u 16. stoljeću za vrijeme renesanse - veli Katarina Galović, modna dizajnerica koja tekstil shvaća kao igru.

  Katarina ima 23 godine i studentica je pete godine Modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

  dizajn katarina galovic foto ivana furundzija42

  - Na diplomskom studiju sam do sad kreirala dvije mini kolekcije, od kojih je nedavna muška kolekcija Régent bila prikazana na modnoj reviji DIPMOD. Također sudjelovala sam na nekoliko skupnih izložbi, a trenutno radim i na novoj kolekciji - izjavila je.

  Slashing tehnika, kojom se bavi u novim radovima, bila je omiljena kod plemića i aristokrata, jer je ujedno simbolizirao bogatstvo i luksuz. Tekstil je u vrijeme renesanse bio jedan od ključnih pokazatelja bogatstva, dao je naglasak na tome - tko je tko u društvu.

  dizajn katarina galovic foto ivana furundzija22

  Nešto slično kao danas, no u to vrijeme nije bilo mogućnosti kopiranja i oponašanja visokog društva jer bilo je ono zatvorenijeg tipa. Odnosno, tkanine su bile skupe i nedostižne određenim slojevima građana, stoga je materijal koji je netko nosio uvelike ovisio o tome od kuda osoba dolazi i na koji način živi.

  - Slashing tehniku su koristili na raznim odjevnim predmetima, od muških jakni, ženskih haljina, pa čak i do obuće. Odjeću su radili od tkanina koje su često bile rezane u križnom uzorku kako bi otkrili slojeve ispod koji su često bili u kontrastnim bojama, stvarajući vizualno atraktivan efekt, što je mene privuklo da koristim ovu tehniku - ispričala je.

  dizajn katarina galovic foto ivana furundzija432

  U radu se često inspirira povijesnim razdobljima te voli istraživati na koji način su nekada majstori tekstila postizali vizualne efekte na odjeći.

  - Volim prikazati svoje viđenje tih nekada popularnih tenika kroz odjeću. Prvo je zapravo nastala jakna, za koju sam koristila kombinaciju zelene vunene tkanine kao vanjski sloj, te satena u različitim nijansama roze. Ono što je zanimljivo da sam zapravo iskoristila uzorke materijala koje sam imala od prošle kolekcije i međusobno ih spajala kako bih mogla sve iskoristiti. Nakon što sam materijal prošila i prorezala, stavila sam jaknu na pranje i iščetkala ju, te sam na taj način dobila efekt čupavog materijala - .

  dizajn katarina galovic foto ivana furundzija4765

  - Sviđao mi se novi efekt koji sam postigla slashing tehnikom i tad sam zapravo od ostataka materijala odlučila napraviti i suknju kako bi zaokružila cijelu vizualnu priču. U ovoj priči imala sam i pomoć prijateljica, Ivane Furunđije koja je fotografirala, i Laure Kalfić koja je bila model - navela je Katarina.

  Tehnika koja je korištena davnih dana ovime dobiva suvremeni izričaj, no i dalje nosi auru prošlosti jer povezuje različita doba, dizajnerske potpise i modne okvire.

  dizajn katarina galovic foto ivana furundzija42

  Foto: Ivana Furundžija, model: Laura Kalfić

  dizajn katarina galovic foto ivana furundzija4223