IZLOŽBA: LIJEPA KAO LUTKA @ TTF // neodoljiva raznolikost narodne nošnje u malim dimenzijama velike kreativnosti

  Marin Sovar, Sanja Jakupec i Patricio Alejandro Agüero Mariño potpisuju predivne lutke odjevene u narodne nošnje – projekt 'Lijepa kao lutka' na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu donosi kreacije inspirirane brojnim svjetskim etno potpisima. Ovdje se vidi ne samo ljepota tradicionalne odjeće bez obzira od kuda potječe, ali i njihov sklad, odnosno sposobnost autora da spoje razne etno utjecaje i donesu neku novu likovnost.

  lutke ttf 66320

  To je dokaz kreativnosti autora, ali i inovativnosti i sposobnosti da krojevima i oblicima potpišu nešto novo, nešto što u jednom elementu sačinjava razne etnose. Da stvar bude suvremenija, ovdje se radi o reciklažnom tekstilu, koji otkriva prekrasne likovne forme. Sve je to smješteno na elegantne lutke koje nalikuju na SF ikone, predivne u tonu, formi i nježnosti oblika.

  lutke ttf 99554

  - Autori kostimima stvaraju novi bajkoviti svijet u kojem se prožimaju različite kulture, priče o povezanosti svih naroda bez obzira na njihove teritorijalne i kulturološke udaljenosti. Kostimi su realizirani recikliranjem originalnih tradicijskih tekstila u kombinaciji s novim suvremenim materijalima. U tim tekstilima korištene su razne tehnike od tkanja, vezenja do bojenja – objavljeno je.

  lutke ttf 442233

  Tako je Sanja Jakupec u svome radu povezala originalne etnografske vezove i tkanine s naših područja sa odjevnim etnografskim formama azijskih zemalja.

  Marin Sovar je povezao srijemsku narodnu nošnju i motive sa srijemskih prsluka sa drugim slavenskim narodima i istokom koji se kroz povijest i povijesna događanja prožimao s ovdašnjim kulturama.

  lutke ttf 34s

  Patricio Alejandro Agüero Mariño primijenio je različite elemente narodnih nošnji iz hrvatske povijesti, poganske tradicije i europskog srednjeg vijeka, te je spojio naizgled nespojive kombinacije kako bi ostvario svoju viziju. Korištenjem različitih tekstura i materijala pokazuje bogatstvo ručnog rada svojim omiljenim starinskim krojačkim tehnikama.

  lutke ttf1

  Izložba je namijenjena ljubiteljima lutki, dizajna, lijepih umjetnosti i tradicijske odjeće, kao i studentima modnog i tekstilnog dizajna i kostimografije.

  lutke ttf4

  Upravo zbog toga izložba je smještena u Galeriji TTF na Tekstilno tehnološkom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu gdje se studenti tekstilnog i modnog dizajna pobliže upoznaju kroz teoriju i praksu sa etnologijom i etnografijom svijeta. Osnivačice smjera tekstilnog i modnog dizajna profesorice Zlatka Mencl Bajs i Jadranka Bačić svojim odlaskom u mirovinu ostavile su veliku kolekciju originalnih etnografskih motiva koje su skupljale kroz svoju nastavničku djelatnost. Neki od tih originalnih primjera iskorišteni su i u realizaciji ovog projekta.

  lutke ttf6

  Projekt je realiziran zahvaljujući potpori Ministarstva Kulture i medija Republike Hrvatske u suradnji sa Tekstilno Tehnološkim fakultetom i Galerijom TTF. A kao cilj projekta je povezivanje kulture cijeloga svijeta u jednu kreativnu priču promovirajući zajedništvo, jednakost i mir, oživljavanje duha prošlih vremena povezivanjem različitih kultura u svrhu tolerancije i jednakosti.

  lutke ttf2

  AUTORI:

  Patricio Alejandro Agüero Mariño diplomirao je 2008. na Sveučilišnom institutu visokih studija primijenjenih umjetnosti Instituto universitario de estudios superiores de artes plasticas Armando Reveron (I.U.E.S.A.P.A.R.).
  U svojem radu pokazuje interes prema scenskoj umjetnosti, te se u rodnoj Venezueli okušao u poslu scenografa i kostimografa kao i u izradi marioneta za brojne kazališne predstave. Dolazi u Europu te tako stiže i do Zagreba gdje se u Zagrebačkom kazalištu lutaka nastavlja baviti kazalištem, te asistira u brojnim scenografijama i kostimografijama.
  Njegov rad kreće se od klasičnog portreta prema ilustraciji, te u svome radu vješto kombinira ta dva naizgled suprotna izričaja. Svoju izražajnost postiže i komunicira kroz medij slikarstva, ilustracija kiparstva kao i instalacija koje vješto kombinira kostimografiju i lutke.

  lutke ttf12

  Sanja Jakupec diplomirala je modni dizajn 2002. godine i magistrirala je na diplomskom studiju za tekstilni i modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer Kostimografija, 2014.
  Od akademske godine 2016./2017. zaposlena je kao asistent vanjski suradnik na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
  Članica je ULUPUH-a od 2011. Sekcije za oblikovanje odijevanja i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2016.
  Sudjelovala je na mnogobrojnim revijama samostalno i sa “Modnom manufakturom Mustre”, čiji je i suosnivač.
  Izlagala je na samostalnim i zajedničkim izložbama i projektima, te surađivala sa umjetnicima iz različitih područja. Sudjeluje u studentskim projektima i prezentaciji radova studenata kroz izvannastavne aktivnosti vezanih uz dizajn i izradu odjeće i povijesnih kostima. Područje njenog umjetničkog izričaja je modni i tekstilni dizajn, kostimografija, dizajn modnih dodataka i fotografija.

  lutke ttf212

  Marin Sovar diplomirao je 2006. na Sveučilištu u Zagrebu, Akademiji likovnih umjetnosti i stekao visoku stručnu spremu i stručni naziv Akademski slikar-grafičar.
  2002. diplomirao je na Tekstilno tehnološkom fakultetu Sveučilište u Zagrebu, na stručnom dodiplomskom studiju Modnog dizajna i stekao stručno zvanje Viši modni dizajner.
  U akademskoj godini 2019./2020. zaposlen kao docent na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
  Od 2019. član je ULUPUH-a, Sekcije za oblikovanje odijevanja.
  Umjetnička djelatnost je vezana uz modne revije, povijesne kostime i dizajn odjeće kroz događanja, revije i izložbe. Stručna djelatnost vezana je uz područje dizajna i izrade kostima na javnim događanjima (izložbe, glazbeni spotovi, filmovi, predstave), likovne radionice, grafički dizajn, popularizaciju struke kroz TV emisije, žiriranje umjetničkih radova.

   lutke ttf3

  lutke ttf 55333

  lutke ttf 26262

   

  lutke ttf16

  lutke ttf11

  lutke ttf 88322

  lutke ttf5

  lutke ttf 88443

  lutke ttf 33333

  lutke ttf2200

  lutke ttf822