Izložba / Jedra bez naziva @ Lauba

  Lauba, već slavna zagrebačka kuća za ljude i umjetnost, pokazala je svu svoju prostornu raskoš kad je dopustila da umjetnik svjetskog glasa i bogate inozemne karijere, Jannis Kounellis, tamo razapne svoja jedra. Izložba To Remind - Bez naziva (jedra) otvorena je sinoć, traje do 4. prosinca 2014., a u organizaciji je sudjelovalo i Narodno Sveučilište iz Trsta, te brojne političke institucije.

  IMG 20141125 231239

  - Instalacija Bez naziva (jedra) prvi je put predstavljena 1993. na 45° Venecijanskom Bijenalu. Jedra koja čine ovo umjetničko djelo zapravo su devet fragmenata starih ribarskih brodova koji su u prošlosti plovili Sredozemnim morem, prepričavajući povijest onih naroda koji su vlastiti identitet izgradili polazeći od putovanja tim morem, razmjena i miješanja među narodima. Duboko značenje djela jest jedna vrsta simboličkog i opipljivog labirinta, u kojem se može izgubiti, ponovno se pronaći, nastavljati iznova perceptivno putovanje, te u kojem se povijest naroda isprepleće s mitologijom, a materijalna kultura integrira u scenski prikaz ideje putovanja. Kounellisov labirint od jedara predstavlja igru tereta koji podliježe prirodnoj sili teže, opirući se međutim perspektivnoj i perceptivnoj linearnosti jedne jedine točke gledišta -  napisao je Ludovic Pratesi.

  LAUBA JEDRA 8

  Oko jedra u Laubi se možete kretati, prolaziti ispod, sakrivati i otkrivati. Sjećati se mora, ljeta, ili pak omiljenog putovanja. Možda shvatiti da vam je dobro tu gdje ste došli. Možete ih shvatiti kao više emotivan proces, zamisliti se tko je sve plovio ispod njih, koga su štitila, koje su se priče dešavale oko njih, što su čule i slušale. Skoknite do Laube, možda se sjetite neke uspomene koja će vam dati vjetar u leđa. Jer, kao što umjetnik predlaže – podsjetimo se i ne zaboravimo.

  LAUBA JEDRA 1

  LAUBA JEDRA 6

  LAUBA JEDRA 2

  LAUBA JEDRA 3

  LAUBA JEDRA 10

  LAUBA JEDRA 11