EXHIBITION // osobnosti koje vole provokaciju, bizarno i ekscentrično @ ULUPUH

  Ekstravagantne banalnosti, tematska žirirana izložba članova Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita ULUPUH-a, otvara se u Galeriji u Tkalčićevoj u utorak, 23. listopada u 19 sati.
   
  Ekstravagantnost je u umjetnosti, osobito onoj modernoj i suvremenoj, oduvijek bila karakteristika kreativnih i maštovitih autorskih osobnosti. Osobnosti koje ne mare za norme, odmiču se od ustaljenoga i konvencionalnoga, nadilaze granice svakodnevnoga i očekivanoga, pa se dotiču ekskluzivnoga i iznimnoga - ali i provokativnoga, bizarnoga i ekscentričnoga. Ekstravagantno se u osnovi odnosi na sve što je neobično, čudno i izazovno. U novije vrijeme međutim, značenje ovoga pojma se uslojilo, a hermeneutički okvir proširio, pa se u kontekstu novih paradigmi ekstravagantnost iščitava kao nešto izuzetno i čudesno; izvanserijski unikatno i visokovrijedno; zanimljivo i nekonvencionalno; ludički maštovito i duhovito - piše kustosica Višnja Slavica Gabout u predgovoru. 
   
  Andrea Rosandic HMMMJOFIEL ogrlica 2018JPG
  Mislav Cico Vitez, OBLAK, prsten, 2018.
   

  Već su se Marcel Duchamp, dadaisti i nadrealisti, a ponajviše pop-artisti, poigrali ovim značenjem, vežući ekstravagantnost uz njezinu suprotnost - banalnost. Pretvarajući, promjenom konteksta, obično, svakodnevno, trivijalno i serijski uniformirano, u ekskluzivno i umjetnički visokovrijedno. U ekstravagantno. Uveli su tako jednu novu estetiku i novi vizualni sustav, koji je uzdigao svakodnevne, banalne, uporabne i odbačene (trash) predmete na razinu ekstravagantnih umjetničkih objekata visoke kvalitete - Višnja Slavica Gabout, iz predgovora.
   
  Andrea Rosandic HMMMJOFIEL ogrlica 2018JPG
  Da, kokice! // Karlo Gross, Kolekcija NAKIT ZA KINO, broš, 2018.
   
   
  Pop-art i njegov stilski idiom bili su Sekciji za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita ULUPUH-a inspiracija za koncepciju i realizaciju izložbe "Ekstravagantne banalnosti". U svojim nakitnim skulpturama i objektima, kao i nosivim nakitnim instalacijama autori tu kreativno slijede s jedne strane strategije i prakse u suvremenoj umjetnosti, posebno suvremenoj skulpturi, dok s druge strane dohvaćaju beskrajnu slobodu popartističkog izražavanja.
  Pritom se poigravaju maštovitom kombinatorikom pretvorba i metamorfoza (konteksta, zbilje, uporabnoga-neuporabnoga, funkcije-disfunkcije, realnoga-irealnoga, trivijalnoga-ekskluzivnoga), stvarajući od svijeta stvarnosti svijet fantazmagoričkih, ludičkih priča, u kojem i oni mali i oni nevažni predmeti imaju važnost monumenata.
  Svijet gdje su plemeniti materijali združeni s neplemenitima - nelikovnima, pronađenima, ready-made, potrošnima, organskima, čak jestivima,  pa se odnos jeftinoga i dragocjenoga postavlja u nove vrijednosne okvire, ulazeći u područje umjetnosti - Višnja Slavica Gabout, iz predgovora. 
   
  Andrea Rosandic HMMMJOFIEL ogrlica 2018JPG
  Andrea Rosandic, HMMM... Jofiel, ogrlica, 2018.
   

  Autorica koncepcije i kustosica izložbe: Višnja Slavica Gabout
  Žiri: Mario Beusan, Lazer Rok Lumezi, Davor Šuk i Višnja Slavica Gabout
  Likovni postav izložbe: Mario Beusan i Višnja Slavica Gabout
  Izlažu: Stjepan Balja, Carlos Ignacio Bellante, Ljiljana Fabijanić, Smiljka Franjić , Karlo Gross, Sabina Kolonić, Andreja Krušelj, Eva Lumezi, Dunja Naerlović, Zlatko Odrčić, Luka Petrinjak, Petra Podnarčuk , Andrea Rosandić, Davor Šuk  i Mislav Cico Vitez.

  Izložba će se moći pogledati do 9. studenog, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati (zadnjeg dana izložbe, 9. studenog, izložba će se iznimno moći pogledati do 14 sati). Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.
   
  Andrea Rosandic HMMMJOFIEL ogrlica 2018JPG
  Dunja Naerlović, Kolekcija Bijelo pješaštvo - JEDINICA C, prsten, 2018