ETAT LIBRE D’ORANGE // niche parfemi koje supotpisuju TILDA SWINTON, ROLAND MOURET...

  - Etienne de Swardt priču je započeo u Južnoj Africi, gdje je rođen, a nakon toga i na mjestu odrastanja, djetinjstva, prijateljstava i rajskog mora, predivne Nove Kaledonije, francuskom otočju usred Tihog oceana. Nakon toga krenuo je u novo osvajanje – Pariz – ispričala je jučer na predstavljanju intrigantnog niche brenda Etat Libre d’Orange njihova edukatorica Nina Kalinine, u zagrebačkom Martimexu.

   

  rolandetatdelibreorange
  Suradnju je Etienne de Swardt napravio i s Rolandom Mouretom, poznatim dizajnerom i autorom seksi Galaxy haljine, stalne u garderobama slavnih dama. Une Amourette je ljubavna afera – neće trajati vječno, ali je nezaboravna. Da, priče su to koje nemaju nužno happy end, ali su zato, dok traju, fantastične, baš kao i super-zanimljivi i ugodni, zavodljivi mirisi ovog brenda. Ili kao Galaxy haljina koju su prošetale sve zvijezde. Od nota u ovom mirisu upečatljive su one pačulija, irisa, nerolija, papra, vanilije. Ovo je elegantnan, bezvremenski miris, za ženu koju će muškarac zapamtiti, a možda će i on sam poželjeti nositi taj miris. Naravno, niche kreacije su uglavnom unisex.

   

  etatlibredorange2

  Surađujemo s vodećim parfumerima, dajemo im slobodu kreativnosti u smislu sastojaka i koncentracija, no Etienne radi priču, inspiraciju, u detalje donosi čitavu razradu teme mirisa. No, ponekad su to priče o prolaznosti ljepote, nemaju nužno sretan kraj, jer to je život. Na primjer Fat Electrician je priča o jednom glumcu čija je slava bila kratkog vijeka, sad je debeli električar – otkrila je Nina, na što se nasmijala ekipica gostiju, shvaćajući kako se radi o jednom inovativnom, fora brendu koji se bazira na pričama kakve su zahvalne u niche svijetu: osobne, ponekad avangardne, često ne tako bajne, realne ili pak totalno nerealne, čudesne, čudne, uglavnom... drugačije i pamtljive.

  etatlibredorange2

  Nakon debelog električara spomenuli smo Tildu Swinton, glumicu svemirskog izgleda i fantastičnog modnog imagea: - Ona je sudjelovala na kreiranju mirisa Like this. Ovaj miris je kao njezina pjesma, rekla je Nina. Radi se o oštrini đumbira koji se osjeti na prvu, dimnim, kišnim i zelenim šumskim esencijama... i prepoznatljivom tonu kolačića - . Sama Tilda komentirala je: - ovo je za mene izgubljeno poglavlje Alise u zemlji čudesa, zlatni sjaj u znaku đumbira, glavne esencije mirisa - .

   

  etatlibredorange2

  Zanimljiv je i miris Divin' Enfant, parfem inspiriran šarmom djece, no predstavljen na ne-savršen način: - dijete nas može šarmirati, ali i iritirati nas svojim bezobraznim ponašanjem. Dijete može biti neodoljivo sa svojim anđeoskim osmjehom, ali nas isto tako izluditi... – inspiracija je ovog intrigantnog, kontrastnog, zapravo odličnog mirisa koji se otvara nježnim narančinim cvijetom i slatkastom esencijom sljezovog kolačića, a nakon toga stižu koža, kava i duhan... ovi posljednji simboli su neprospavanih noći - izjavio je jednom prilikom Etienne.

  etatlibredorange2
  Etienne de Swardt


  Svaki Etat Libre d’Orange miris ima tako neku zanimljivu priču, na primjer You or someone like you nastala je u suradnji Etiennea sa Chandlerom Burrom, piscem i autorom knjige po kojoj je i parfem dobio ime...

  Ima tu i totalne romantike – mirisu je ime Yes I Do. Da, kompozicija je posveta mladenki, ona nosi buket narančinog cvijeta, jasmina, đurđice!

   

  etatlibredorange2

  Većina mirisa ima prepoznatljiv trobojan dizajn, svaki put je etiketa na rubu jer je brend - uvijek na rubu, intrigantan!

  etatlibredorange2
  Same esencije mirisa totalno su drugačije kad se mirišu izvan kompozicije, ponekad su neočekivano neugodne! Stvar je u doziranju, parfumeri su stvarno umjetnici.

   

  etatlibredorange2

  etatlibredorange2