ENVY ROOM @ MUO // kako su NIKICA I VJEKO dobili najdulji pljesak novije hrvatske modne POVIJESTI

  Muzej za umjetnost i obrt neko je vrijeme izlagao rad recentnih modnih dizajnera, a novu etapu ove važne muzejske aktivnosti otvara Envy Room, dvojac koji je sinoćnjom mega revijom najavio izložbu Posveta ženstvenosti. Pritom je ovaj jedan od vodećih modnih brendova na ovim prostorima, proslavio 15 godina uspješnog rada.

  DSC 8097

  Nikica Ivančević i Vjeko Franetović zasluženo su sinoć dobili najdulji pljesak novije hrvatske modne povijesti i to ne samo radi piste koja je uključila sve tri etaže muzeja, već i radi božanstvenih kreacija koje su otkrile njihovo majstorstvo u konstrukciji. Glazbena kulisa bila je predivna – reviju je pratio gudački kvartet Vortex.

  DSC 8097


  U kolorističkom smislu, priču su vodile crna i bijela te nerijetko ekspresivne teksture koje podrazumijevaju i haute couture tehnike izrade, a tek tu i tamo pojavile su se boja staroga zlata i bordo. No, ne jednostavne, već ukrašene blistavim nitima.

  DSC 8097


  U formi se ističu velika ramena, ponekad samo jedno, a kose linije u fokusu su interesa modnih autora koji su evidentno za ovu sezonu koristili inspiraciju osamdesetima.

  Sve to na neki je način priprema za njihovu skorašnju izložbu, napomenula mi je sinoć Vesna Jurić Bulatović iz MUO-a te istaknula kako su svi u Muzeju ponosni i sretni da se suradnje s recentnim dizajnerima nastavljaju. Naime, treba sve to negdje smjestiti, organizirati te osmisliti prostor i adekvatnu prezentaciju. Tako da i Muzej smjesti svoja događanja u moderno vrijeme koje prati potrebe ne samo znatiželjne publike, već i onih koje moda zanima radi posla.

  DSC 8097

  - Kolekcija je – objavili su Nikica i Vjeko - oda autentičnosti i dosljednosti, ali i posveta jednoj jedinstvenoj estetici. Inspiracija raskošnom i grandioznom siluetom viktorijanskog doba unijela je u kolekciju dašak nečeg pomalo aristokratskog i nedodirljivog, dok ju je estetika osamdesetih učinila suvremenijom, glamuroznom i dekadentnom, ali i beskrajno elegantnom. Viktorijanski puf rukavi, visoki ovratnici, konstrukcije impresivnih krinolina, mašne, dekoracije i visoko stilizirane podsuknje u kombinaciji su s metalik sjajem, crop top krojevima i naglašenim ramenima - .

   DSC 8097

  Kolekcija je izuzetno elegantna, seksi i eterična, a na zanimljiv način obrađeni su i neki izvorno viktorijanski detalji poput cul de Paris (stražnjica Pariza), dodatak koji je stražnjicu činio većom. Danas je volumen na strateškim mjestima opet poželjan, pa ako nije iza, onda je fokus na ramenu.

  Dečki maestralno poznaju konstrukciju, no njihovo iskustvo i stručnost dopuštaju im da se njome igraju i kroz povijesne reference izražavaju neku novu, vlastitu kreativnost.
  Njihova je revija zasluženo imala najdulji pljesak, a kruna radu bit će skorašnja izložba – Posveta ženstvenosti.

   DSC 8097DSC 8097DSC 8097DSC 8097DSC 8097DSC 8097DSC 8097DSC 8097DSC 8097DSC 8097DSC 8097DSC 8097DSC 8097DSC 8097DSC 8097DSC 8097