MuseUM / Dan Arheološkog muzeja

  Povodom Dana Arheološkog muzeja u Zagrebu 10. veljače 2016., ulaz u muzej, smješten na zagrebačkom Zrinjevcu, bit će besplatan tijekom cijelog dana. Tog dana Muzej obilježava 158. obljetnicu rođenja Josipa Brunšmida, ravnatelja Arheološkog muzeja u Zagrebu i prvog profesora arheologije u Hrvatskoj.

   amz


  U muzeju je trenutno otvorena izložba Aquae Iasae posvećena rimskom naselju na području današnjih Varaždinskih Toplica. Na izložbi su predstavljeni rezultati najnovijih istraživanja, provedenih od 2011. do 2014. godine, kada su pronađeni brojni natpisi, skulpture i reljefi te velika količina rimskih kovanica koje su od 1. do 4. st. bile ubacivane u „sveti izvor“. Osim kamenih spomenika izložen je ostali arheološki materijal (keramika, staklo, metal), ali i 3D rekonstrukcije izgleda kompleksa u raznim fazama izgradnje kao i samo arheološko istraživanje i konzervatorsko-restauratorski radovi provedeni na nalazima i na samom lokalitetu.
  Posjetitelji mogu razgledati i upravo dovršen stalni postav antičke zbirke, razgledati postav jedne od najvećih numizmatičkih zbirki ili uzeti suvenir Vučedolske golubice ispisan na 3D pisaču koji je za ovu prigodu postavljen pored najpoznatijeg hrvatskog pojedinačnog arheološkog nalaza.

  U museum shopu Arheološkog muzeja posjetitelje će darivati plakatima i publikacijama, a moguće je i ostvariti i popust na dio suvenira.

  Radno vrijeme muzeja u srijedu, 10. veljače je od 10 do 18 sati.