22. Sa(n)jam KNJIGE u Istri

  22. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se od 1. do 11. prosinca 2016. godine u Puli. Slojevit program bavit će se dvjema velikim temama:
  - Transatlantik – spaja Europu i Južnu Ameriku i predstavlja suvremenu portugalsku i brazilsku književnost,
  - regionalni program Ljubljana bere – suvremenu literarnu i umjetničku scenu grada Ljubljane.

  Autor viuzalnog identiteta nagrađivani je pulski umjetnik, Mauricio Ferlin.  

  plakat PR transatlantik 1
  Program Transatlantik predvodi angolski pisac José Eduardo Agualusa. Predstavit će hrvatski prijevod knjige Opća teorija zaborava s kojom je ove godine bio u finalu eminentne nagrade Booker.


  Sajam prvi put u Hrvatsku dovodi sirijskog pjesnika Adonisa, jednog od najvećih pjesnika današnjice i više godina favorita za Nobelovu nagradu. Adonis će svečano otvoriti Sajam i u programu Istočno pitanje govoriti o svojoj knjizi Zrcalo sna. Istočno pitanje novi je program Sajma i u njemu će se predstaviti i kurdska aktivistica i pjesnikinja Bejan Matur i palestinski pjesnik Najwan Darwish.
  Glavna selektorica, poznata prevoditeljica s portugalskog Tanja Tarbuk u Pulu dovodi niz izvrsnih portugalskih, afričkih i brazilskih pisaca, među kojima su: portugalske književnice Inês Pedrosa i Teresa Salema, portugalski pjesnici Nuno Júdice i Diogo Vaz Pinto, literarni hit-maker José Luís Peixoto, književnik, glazbenik i scenarist Jacinto Lucas Pires, brazilski pisac i profesor João Carrascoza i Ferréz, pisac i reper iz favela São Paula.

  Hrvatski književnici i znanstvenici, također, su dio glavne teme: Tomica Bajsić, Tatjana Peruško, Dean Trdak, Tahir Mujičić, Predrag Lucić, Zvonko Maković, Tonko Maroević, Nadežda Čačinovič i Robert Mlinarec raspravljat će na okruglim stolovima Transatlantik, Iza horizonta i Lisabon viđen očima pisca te kroz zapise Antonia Tabucchija i poeziju velikog čileanskog pjesnika Nicanora Parra.