Pharmacy to go! / lijepi & zdravi na snijegu

  Bilo da ste na skijanju ili u kvartu na sanjkanju, na klizanju ili u šetnji obližnjom šumom, zimski je zrak itekako zdrav, potiče nam cirkulaciju, vraća rumenilo u obraze, daje osjećaj svježine i na kraju, opušta i čini veselijima… Zaboravit ćete na takozvanu siječanjsku depresiju prošećete li malo na svježem zraku - predlažemo da vikend posvetite upravo tome, ako ne i koji dan godišnjeg odmora! Odličan vodič kako se pritom pripremiti napravila nam je magistra Barbara Mlakar iz ljekarne Farmacia u zagrebačkom Garden Mallu. - Kako biste bezbrižno uživali u zimskoj idili, ne smiju se zaboraviti neke važne činjenice. Kao prvo tu su kreme sa zaštitnim faktorom i djelatnim komponentama, briga o energiji i imunitetu, plodovi kraljice prirode u obliku meda i propolisa… a donosimo i prijedlog mini putne ljekarne kako biste se bezbrižno uputili u omiljeno zimovalište - .

  Farmacia - koja mi je najbliža?

  phtogo zima beauty14


  Kreme, UV zračenje & fotostarenje
  UVA i UVB zrake one su koje dopiru do nas i mogu izazvati negativne promjene na koži kao što su opekline, alergije, fotostarenje, isušivanje i slično. Na velikim nadmorskim visinama količina UVB zraka povećava se svakih tristotinjak metara, a dodatno koži šteti i snijeg koji intenzivno reflektira UV zrake i povećava količinu zračenja. Najbolji odabir krema za osobe osjetljive kože su one s najvišim zaštitnim faktorom (SPF 50+) koje pružaju najbolju zaštitu. Ne smijemo zaboraviti niti zaštitu usnica koje su osjetljive kako na hladnoću tako i na sunce pa ih trebamo dodatno njegovati i zaštiti.

  phtogo zima beauty13


  Fluidi (emulzije) su idealni za osobe s mješovitim/masnijim tipom kože. Odlikuju se raskošnom teksturom koja se lako nanosi i brzo upija. Kreme su bolji izbor za suhi tip kože. Stikovi su vrlo praktični za lice, naročito za predjele kao što su nos i uške, pogotovo ako na tim područjima imate madeže, a njihova dodatna prednost je malo pakiranje koje možete uvijek imati uz sebe.

  phtogo zima beauty16


  Posebnu kategoriju naravno čine djeca čija koža je posebno osjetljiva, a imunitet još u razvoju, pa zahtijeva posebnu pažnju i najbolju moguću zaštitu. Preparate za zaštitu, a to vrijedi i za djecu i za odrasle, potrebno je nanijeti pola sata prije izlaganja suncu, a ukoliko je boravak na suncu cjelodnevni, postupak treba ponoviti svakih par sati kako bi se omogućila optimalna zaštita i sačuvala lijepa i zdrava koža.

  Uz zaštitni faktor, djelatne komponente kao što su ulje avokada, ulje nevena, ulje breskvinih koštica, Aloe vera, vitamin E, Vitamin B, termalna voda te dekspantenol  pružaju zaštitu od oksidacijskih oštećenja, osnažuju kožnu barijeru, reduciraju dehidraciju i djeluju umirujuće,  omogućuju dugotrajnu zaštitu i vodootpornost (liposomi). 

  phtogo zima beauty66


  Za one koji žele učiniti još nešto više za svoju kožu, nakon aktivnog dana na kožu se mogu nanijeti i proizvodi after sun koji pomažu oporavku suncem oštećene kože  i pridonose prevenciji starenja kože.
  Prijedlog proizvoda za boravak na suncu: Daylong extreme SPF50+, Daylong ultra SPF 25, Daylong kids SPF 50, Mustela mineralna krema SPF 50+, Avene emulzija SPF50+, Avene cleanance SPF 30, Avene reflexe solaire SPF 50+,LRP Anthelios dermo-pediatrics, LRP Anthelios XL SPF 50+ stick za usne, LRP Anthelios XL SPF 50+ topiva krema, L'erbolario Piccolosole dječja krema, Daylong after sun repair (regenerirajući losion koji sadrži uz ostale sastojke i enzim endonukleazu - enzim endonukleaza dio je prirodnog procesa u kojem se obnavljaju stanice kože, a vitamin E, glicerin i d-pantenol održavaju vlažnost i elastičnost kože).

  farmacia med 7

  Promjene temperature, kapilare lica…
  Velike temperaturne promjene (prijelaz iz hladnih snježnih prostranstva u tople prostore) i suhi planinski zrak posebno utječu na suhu kožu, crvenilo i proširene kapilare lica. Negativni utjecaj temperature i suhog zraka smanjuju sloj lipida u površinskom sloju kože, a njihova uloga je povezivanje površinskog sloja stanica (stratum corneum) i sprječavanje dehidracije kože. Zato treba koristiti emolijense i cold kreme koji hrane kožu, umiruju svrbež i sprječavaju oštećenja kože stvarajući zaštitni, okluzivni sloj na površini. Prijedlog: Uriage cold krema, Avene cold krema, LRP Lipikair Baume AP+.

  phtogo zima beauty6


  Ozebline i oštećenja potkožnog tkiva
  Niske temperature mogu uzrokovati i lokalna akutna oštećenja kože i potkožnog tkiva tzv. ozebline. Najčešće zahvaćaju najizloženije dijelove tijela kao što su nos, uši, ruke i stopala. Na koži se manifestiraju kao tvrda, blijeda, a zatim i crvena područja koja prelaze u modru boju, uz smanjenu osjetljivost zahvaćenog područja, a moguće i jakom boli. Ovisno o stupnju hladnoće i trajanju izloženosti oštećenja mogu biti reverzibilna i ireverzibilna. U slučaju lakših ozeblina oštećeni dio potrebno je omotati toplom tkaninom i osobu dobro hidrirati te po potrebi dati analgetik. Ako su ozebline prisutne na stopalima, noge treba staviti na povišeno. Nikako ne izlagati suncu i nanositi ništa na kožu. Kod težih ozeblina potrebno je potražiti liječničku pomoć.

  phtogo zima beauty4


  Energija i imunitet
  Nakon naporne godine i stresa kojem smo bili izloženi, još jedan faktor na koji treba obratiti pozornost je i imunitet. Kao što štapovi skijašima pružaju dodatnu sigurnost, ravnotežu i potporu tako i našem imunitetu treba podrška za nesmetano uživanje u snježnim radostima. Najbolja je podrška u obliku optimalnog unosa vitamina i minerala (cink, selen, magnezij…) koji sudjeluju u metaboličkim procesima i pravilnom funkcioniranju organizma, te stimuliraju stvaranje imunosnih stanica i daju nam energiju. Prijedlog: Solgar VM-75, Diethpharm Centravit Energy, Twinlab Dualtabs, Supradyn Q10. 

  phtogo zima beauty5


  Slavni C vitamin
  C vitamin ne treba posebno napominjati, jer je svima poznato njegovo redukcijsko djelovanje na slobodne radikale i povećana potreba za istim za vrijeme intenzivnijih aktivnosti, prehlada i  smanjenog imuniteta. U takvim situacijama preporučila bih Solgar Hy-bio, Dietpharm Bio-C 500 s produljenim otpuštanjem, Twinlab Gentle C ili Dietpharm C-1000 šumeće tablete.

   

  phtogo zima beauty3


  Beta glukani kao jedni od najsnažnijih preparata za obranu i jačanje organizma su polisaharidi izolirani iz staničnih stijenki gljiva i najčešće kvasca. Djeluju poticanjem diferencijacije i proliferacije T i B-limfocita, te stimulacijom makrofaga i neutrofila (naših staničnih „čistača“). Uzimaju se natašte pola sata prije obroka, a ovisno o tome jesu li tegobe akutne ili se radi o kroničnom padu imuniteta, treba prilagoditi i doziranje. Doza od 200 mg za inače zdrave osobe bez težih oboljenja, a sklone prehladama, može se uzimati kontinuirano do 6 mjeseci kako bi ojačali imunitet u zimskom razdoblju, a doza od 500 mg  se preporučuje težim slučajevima kroz 3 mjeseca. Nakon navedenih vremena uzimanja treba napraviti stanku od par mjeseci. Ipak, kod odabira ovih preparata treba biti oprezan zbog mogućih kontraindikacija kod autoimunih bolesti stoga se savjetujte sa ljekarnikom prije nego se odlučite za preparate sa ovim sastavom. Prijedlog: Transferpoint Beta 1-3-D-glukan, Dietpharm Beta glukan + vitamin D, Solgar Beta 1-3-D-glukan, Imunosal otopina, Imunoglukan otopina.

  phtogo zima beauty11


  Med, propolis & matična mliječ
  Pčela, kraljica prirode, dala nam je obilje preparata. Med, matična mliječ i propolis postali su neki od najcjenjenijih proizvoda za svakodnevnu upotrebu. Flavonoidi u propolisu imaju snažan antioksidacijski, protuupalni i antimikrobni učinak, a matična mliječ bogata je aminokiselinama, skupinama B vitamina, cvjetnim prahom, medom. Trudnicama i dojiljama ne preporučam konzumaciju ovih preparata zbog mogućih alergenih svojstava, a za djecu mlađu od 1 godine zbog potencijalnog prisustva spora bakterije Clostridium botulinum. Djeca koja imaju dijagnosticirane peludne alergije trebaju pričekati sa uvođenjem meda u prehranu do treće godine života, uz prethodnu konzultaciju s pedijatrom. Prijedlog: Medex Gelee Royal kapsule ili ampule, Medex propolis kapi, Revita orange prah,  Esi Propolgola spray, Manuka med, Farmacia med s dodatkom propolisa.

  phtogo zima beauty8


  Fantastična Echinacea
  Još jedna ljepotica i heroj fitoterapije je Echinacea. Ona potiče proizvodnju T-limfocita i tako djeluje imunomodulacijski. Za akutne faze preporučam primjenu 1-2 tjedna u višim dnevnim dozama, uz ograničenje za osobe s autoimunim bolestima  (leukemija, dijabetes, multipla skleroza, itd.), trudnicama, dojiljama i djeci. Echinacea skraćuje vrijeme prehlade i smanjuje simptome čak do 30% tako da je vrlo popularna u pacijenata koji žele za svoj imunitet preparat na bazi fitoterapije. Prijedlog: Imunal kapi ili kapsule,Vogel Echinaforce kapi, sprej ili kapsule, Phytostandard Echinacea kapsule. 

  phtogo zima beauty7


  Putna ljekarna za zimovanje
  Zimske aktivnosti ponekad nose i rizike, stoga ne zaboravite u svojoj putnoj ljekarni ponijeti kreme s analgetskim djelovanjem od kojih neke imaju svojstvo hlađenja zbog mentola u sastavu (Deep relief, Polar Ice gel), ili pak grijanja zbog ekstrakta paprike za reumatske bolove i uklještenja živaca (Deep Heat). Svakako ne treba zaboraviti elastične zavoje i steznike za imobilizaciju te analgetike za oralnu primjenu.
  Prije odlaska na put, osim svojom redovnom terapijom koju vam je propisao liječnik, evo čime napuniti svoju putnu ljekarnu:
  •    analgetici i antipiretici (oprez kod odabira s obzirom na moguće alergije, trenutnu stalnu terapiju, trudnice, djecu) - najsigurniji profil imaju paracetamol i ibuprofen čije doziranje treba prilagoditi dobi i tjelesnoj masi o čemu se treba savjetovati sa ljekarnikom
  •    preparati za imunitet,
  •    probiotici, aktivni ugljen (Carbomed), Enterosgel,  oralna rehidracijska sol   (Rehidromiks )-u slučaju probavnih smetnji,
  •    dezinficijens (Octenisept), antibiotski prašak ili gel (Tyrosur), zavoji, gaze, flasteri, analgetska krema/gel (Voltaren, Deep relief, Deep heat, Polar Ice, Arnika gel).


  phtogo zima beauty9

  Grijanje ili hlađenje? Poželjni u svakoj kućnoj, ali i putnoj ljekarni!

  phtogo zima beauty10

  Slavni gelovi za ublažavanje blažih ozljeda - naročito u vrijeme zimskih sportova

  PHTOGO ZIMSKI IMUNITET 23

  C vitamin - super popularan i efikasan, nezaobilazan tijekom cijele zime...

  phtogo zima beauty