VJERISLAV PETERKOVIĆ // Neurokirurgija i tajlandski boks imaju nešto zajedničko, a to je - disciplina

  - Neurokirurgija zahtijeva ne samo visoku razinu stručnosti i tehničke vještine, već i duboku posvećenost i disciplinu kako bi se postigla uspješnost u liječenju. Svaki slučaj predstavlja svojevrsni izazov, od kompleksnosti tehničkih aspekata do predviđanja mogućih ishoda i detaljnog poznavanja anatomije mozga. Ovo je posebno važno u području neurokirurgije kojim se ja bavim - priča mi dr. Vjerislav Peterković, specijalist neurokirurgije u KBC-u Rebro, koji se fokusira se na tumore baze lubanje i krvne žile mozga, uključujući aneurizme i arteriovenske malformacije.

  Nova saznanja u endoskopskoj kirurgiji, poznatoj i kao "minimalno invazivna kirurgija", omogućuju uklanjanje tumora mozga kroz nos, bez potrebe za tradicionalnim rezom. Dr. Peterković ističe prednosti ove tehnike, uključujući očuvanje vitalnih struktura poput živaca i krvnih žila, brži oporavak pacijenata te minimalne estetske posljedice.

  vjer7

  - Napredak u medicini na području neurokirurgije proteklih desetljeća omogućio je razvoj novih tehnika i pristupa. Posjet Centru za endoskopsku kirurgiju u Pittsburghu omogućio nam je upoznavanje s najnovijim dostignućima u području minimalno invazivne kirurgije - izjavio je.

  Operacije tumora mozga kroz nos provode se na KBC-u Rebro, privlačeći pacijente ne samo iz cijele Hrvatske već i iz susjednih zemalja. Oporavak nakon ovakvih operacija relativno je brz, s pažljivom primjenom slojeva masti radi optimalnog zacjeljivanja i zaštite likvora, tekućina koja okružuje mozak.

  Njegov stručni tim uključuje otorince - tu su prim.dr. Marcel Marjanović i dr. Katarina  Vuković-Đurić.

  vjer11

  Kirurški zahvat prate na zaslonima, omogućujući precizno vođenje kroz nos do žarišta problema u mozgu. Kirurška intervencija može trajati od sat i pol do osam sati, ovisno o složenosti tumora.

  Mikrokirurgija - strast od djetinjstva

  - Mikrokirurgija me zaimala od malena, a ona je najizraženija u neurokirurgiji. Radi te strukture i anatomije, na malo mjesta ima puno detalja. To ima samo u mozgu, puno je to mikrostruktura i svaka je bitna - tumači liječnik.

  Često se nalazi u situaciji u kojoj familiju pacijenta treba obavijestiti o potencijalnim mogućnostima i finalu operacije. Kako informirati obitelj pacijenta: - Kirurgija nije svemoguća, a ja volim ljudima reći kako stvari stoje, dakle istinu - .

  - Nueurokirurgija kao disciplina često zna pružati taj osjećaj uspona i padova, nakon serije uspješnih zahvata desi se ishod koji ne želite bez obzira što ste napravili sve kako treba i zadovoljni ste operacijom. No, niz okolnosti na koje ne možemo utjecati određuje konačni ishod operacije - priča. - Jedan od mojih učitelja je znao govoriti da je neurokirurg ili euforičan ili depresivan na svu sreću s vremenom naučite biti negdje u sredini. Naučite živjeti s tim i ići dalje, nema druge. Isto kao sa svime što vam život pruža - . 

  Tajlandski boks za smirenost

  Uz stručnost u medicinskom području, dr. Peterković svoje slobodno vrijeme posvećuje tajlandskom boksu, ističući važnost discipline i smirenosti u ovom intenzivnom sportu. Ova strast prema borilačkim vještinama odražava se i u njegovom pristupu neurokirurgiji, gdje preciznost i predviđanje igraju ključnu ulogu u uspješnom liječenju.

  vjer2

  - Oduvijek sam imao ljubav prema borilačkim vještinama. U mladosti je to bio bio džudo, a sad je to tajlandski boks. Otkrio sam ga prije 3, 4 godine - kaže. Naime, njegovo omiljeno mjesto za sport je Leon gym na Ravnicama gdje ide dva do tri puta tjedno.

  - Volim vještinu tajlandskog boksa, volim ovladati nečime, to mi daje mi smirenje. U samoj borbi ujedno moram pretpostaviti sljedeći udarac protivnika. Inače, to je jako brz sport, kardio, intenzivan je i kratko traje. No, na koncu daje mi smirenje i relaksaciju. Ispunjava me i čini vitalnim, zdravim, opuštenijim u životu - zaključio je Peterković.

  vjer3