VANJA VESELIĆ preselila se u ŠVEDSKU // moja omiljena mjesta i čudesne lokacije u STOCKHOLMU i okolici

  Vanja se nedavno konačno preselila u Švedsku, pa sam je zamolila da mi javi dojmove, odnosno da meni, ne-znam-zašto-nisam-rođena-tamo osobi koja se divi svemu što je skandinavsko, javi jedan mini putopis. I Vanja ga je napravila i to divno. Ovo su njezine top lokacije, za sada, jer njezino je skandinavsko putovanje tek započelo…

  st1

  Stockholm

  Gamla Stan, "stari grad" - početak svih početaka od davne 1252. Nezaobilazan dio grada prepun povijesti, divnih fasada u raznim bojama, uličica, prolaza i mjesta za fiku.

  st2

  Stortorget

  Trg u staroj gradskoj jezgri s prepoznatljivim zgradama koje iskaču na svim fotografijama Stockholma. U povijesti mjesto velikog krvoprolića (Stockholm bloodbath), a danas mjesto održavanja božićnog sajma i druženja.

  st3

  Ako vam ta kombinacija zvuči bizarno, dodat ću da je najpoznatiji zabavni park Gröna Lund izgrađen na mjestu masovne grobnice žrtava kuge. Ili da roditelji izvedu djecu u park da ih maknu od televizije, horora, igrica i nasilja u medijima. Pa oni sjednu na Köpmantorget, a dječica veselo trčkaraju na svježem zraku ispod spomenika "Sankt Göran och draken" koji obiluje mrtvačkim glavama.

  st4

  Ako su vas zaintrigirale ove informacije, svakako bukirajte Stockholm Ghost Walk turu na kojoj će vam simpatični vodič otkriti još više pikanterija iz povijesti i podijeliti sjajne priče uz dozu kvalitenog humora i bizarnosti. https://www.stockholmghostwalk.com/

  Mårten Trotzigs gränd

  st5

  Ako niste već primijetili da su ulice poprilično skučene u starom dijelu grada, nećete moći ne primijetiti da ste u najužoj ulici u gradu. Šarmantnih 90 cm širine vam djeluje klaustrofobično? Valjda se čovjek navikne.

  Järnpojken (Iron Boy)

  U šetnji ulicama i skrivenim prolazima Gamla Stana vrlo je vjerojatno da ćete sresti ovog malca. Ime mu je Järnpojken, poznat kao "dječačić koji gleda Mjesec" i najmanja je javna skulptura u Stockholmu.

  st6

  Ako ste se uvjerili da je uživo danska Mala sirena stvarno mala, ovaj je stvarno minijaturan sa svojih 15 cm žive vage, odnosno bronce. Kažu da će vas pratiti sreća ako mu protrljate glavu i ostavite novčić. Tu i tamo mu ljudi znaju isplesti malu kapu ili šal. Follow him for more stylings @jarnpojken https://www.instagram.com/jarnpojken

  Skeppsholmen + Kastellholmen

  Naišla sam na brojke da se Stockholm proteže na 14 otoka koji su povezani s 57 mostova. Pa zašto ne nakon Gamla Stana nastaviti turu na susjedna dva otoka do kojih vodi most Skeppsholmsbron.

  st7

  Skeppsholmen

  Prvo što vam upadne na ovom otočiću jest usidreni brod koji je u funkciji hostela.

  st8

  Na Skeppsholmenu su i Moderna Museet i ArkDes (Centar za arhitekturu i dizajn). Možda će vas iznenaditi informacija da tijekom pandemije relativno normalno rade kafići, barovi i restorani, no većina muzeja je - zatvorena.

  st9

  Kastellholmen

  st10

  Stadshuset, gradska vijećnica - vjerojatno je najpoznatija građevina u Stockholmu, iskače sa svih razglednica i ne možete je zaobići ni da želite. Probajte.

  st11

  Prošli su i sunce i dva vjenčana para dok nisam uspjela centrirati kadar. I dalje ne valja, no što je 50 ispucanih fotki naspram 8 milijuna cigala koje su ulupali u ovo impozantno zdanje gradske vijećnice.

  Priča se o vijećnici:
  Plava dvorana je zapravo crvena jer se arhitekt predomislio. Ali zlatna je stvarno zlatna. Još je zanimljivija priča o stubištu jer je arhitektova žena testirala stepenice u štiklama kako bi našli idealne mjere gazišta i savršen dizajn. Toranj je visok 106 metara i svaka od ovih 3 zlatnih kruna veličine je manjeg automobila.

  st12st13

  Arhipelag

  Kažu da svaki sedmi Šveđanin ima brod(ić). A budući da se štokholmski arhipelag sastoji od tisuća i tisuća otoka, uvijek je pravo vrijeme za izlet.

  st14 2

  Kažu da je ABBA dobila inspiraciju za najveće hitove u drvenoj vikendici na jednom od prekrasnih otočića.

  st14

   A moja prva destinacija bio je gradić Vaxholm ilitiga prijestolnica arhipelaga, kako kažu. Nakon sat i pol idilične vožnje brodom koji je lomio led k'o da nema sutra, dočekalo me sigurno tlo i hrpa malih ribarskih kućica i mjesta za fiku.

  st14 3

  A ljepota se krije u zakonu da je do 1912. bila dozvoljena gradnja kuća isključivo od drveta. Možda ne znam napraviti glazbeni hit, ali znam da ću biti čest gost ovdje.

  st14 4

  Najljepši pogled

  Svatko tko se nađe u Stockholmu, naravno da želi da mu Instagram gori od sjajnih fotografija, nećemo se lagati. Bilo da tražite kadar za fotku ili samo mjesto za uživanje u predivnom pogledu, nikako ne zaobiđite Södermalm.

  st15

  Mariaberget i Monteliusvägen su nezaobilazne točke za okinuti najljepšu panoramu, a isplati se produžiti i do Skinnarviksbergeta, najviše prirodne točke u gradu.

  Ili Fjällgatana, a nakon dobre šetnje valja se okrijepiti dobrom hranom. Hermans je pravo mjesto za to jer je "all you can eat" pa udrite k'o da nema sutra i uživajte u (još jednom) predivnom pogledu. (Hermans je trenutno zatvoren do rujna!)

  st16

  Ili zatražite fika buffet u muzeju Fotografiska i uz kavu možete pojesti neograničen broj kolača. Ako mislite da ćete stati na jednom, probajte dok oko vas voze staklene vitrine s kolačima. Probajte reći ne.