U SLAVONSKOM BRODU // dječja mašta i bajke BAJKE IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

  Započele su tradicionalne dječje svečanosti „U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić“ koje će trajati sve do 23. travnja. Mjesto održavanja – Slavonski Brod. Dogradonačelnica Marina Martić Puača predala je ključeve grada djeci i time je započeo ovogodišnji Svijet bajki.

  U svijetu bajki Sl Brod 2023 37
   
  Službenom otvorenju prethodilo je “Druženje iz bajke“, odnosno prigodan zabavni program u sklopu kojeg su u Tvrđavi Brod održane razne dječje igre, a istog dana u 18,00 u Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić“ uprizorena je predstava „Ribar Palunko i njegova žena“.
   
  Manifestacija „U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić“, koja svake godine okupi veliki broj djece, održava se u spomen na lik i djelo najpoznatije hrvatske književnice  Ivane Brlić-Mažuranić.

  U Slavonskom Brodu ta tradicija živi već desetljećima. Naime, prva manifestacija održala se 1970. godine na poticaj najmlađe Ivanine kćeri Nedjeljke (Brlić) Mohaček, a dječje se svečanosti od tada redovito provode u travnju, mjesecu rođenja slavne književnice koji se obilježava 18. travnja.

  U svijetu bajki Sl Brod 2023 12

  Program će se održavati na nekoliko lokacija u Slavonskom Brodu, počevši od nedavno obnovljene Kuće Brlić, Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić-Mažuranić, Gradske knjižnice Slavonski Brod, Tvrđave Brod, Muzeja Brodskog Posavlja, Trga Ivane Brlić-Mažuranić, Centra mladih, Glazbene škole Slavonski Brod i brojnih drugih.

  Osim upoznavanja s Ivaninim književnim djelima kao što je ilustrirana knjige "Šuma Striborova", djeca će sudjelovati u brojnim aktivnostima poput likovne, fotografske, video, kazališne i radijske radionice, imati priliku pogledati brojne izložbe, uživati u koncertima i natjecati se na književnom kvizu u poznavanju opusa "hrvatskog Andersena".

  U svijetu bajki Sl Brod 2023 07