SALZBURG & jezera u 6 dana // nebu pod oblake u Hallstattu plus jezero Altaussee u tonu tamne tinte

  PRVI DAN

  DRUGI DAN

  TREĆI DAN

  ČETVRTI DAN

  PETI DAN

  Nosila sam tracht jaknu 6 dana

  Hallstätter See

  Hallstatt je čaroban, piktoreskni gradić u okrugu Gmunden. Smješten je između jugozapadne obale Hallstätter Seea i strmih padina masiva Dachstein, u regiji Salzkammergut, na nacionalnoj cesti koja povezuje Salzburg i Graz.

  hallstatt33

  Šetnja centrom, uz jezero, pored kuća vodi nas do trgića, centra koji djeluje kao iz neke priče. Mali dućani, domaći proizvodi i pročelja u bojama, savršena su vintage kulisa.

  hallstatt8

  Vozili smo se uspinjačom, na vrhu je vidikovac koji pruža predivan pogled na grad, jezero i čitav taj dio. Izgleda kao iz bajke, čak i u danu koji nije sunčan – nikakvo vrijeme ne može pokvariti taj doživljaj.

  hallstatt

  Hallstatt ima dugu i bogatu povijest koja seže unazad više od 7000 godina. Poznato je po rudnicima soli koji datiraju još iz prapovijesti. To je područje dalo ime cijeloj arheološkoj kulturi – Hallstattskoj kulturi, koja je bila prisutna u Europi tijekom ranog željeznog doba, otprilike od 800. do 450. godine prije Krista.

  hallstatt98

  Centar je kulturnog krajolika Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut kojeg je UNESCO 1997. proglasio jednim od mjesta svjetske baštine u Austriji.

   

  Altaussee

  Jezero Altaussee jedno je od najslikovitijih jezera u Salzkammergutu, smješteno u podnožju planine Loser, okruženo je fantastičnim planinskim krajolikom.

   

   

  Voda je kristalno čista, prozirna i blago tamno plave boje, zbog čega je Altaussee poznato i kao 'tamnoplava tintarnica'.

  Oko jezera vodi prekrasna panoramska staza u dužini od oko 7 kilometara. Pruža predivan pogled na Dachstein, ali i na predjele Losera, Trisselwanda, Tressensteina i Sandlinga.

   

   

  Ako želite skratiti put ili vodenim putevima do Seewiesea, možete se provozati solarnim čamcem preko jezera.

  Ručali smo u tradicionalnoj štajerskoj gostionici Berndl Vila Salis s romantičnim sobama u središtu Altausseea. Slikala sam se s vlasnicom koja mi je rekla da ima 25 dirndlica, na što je jako ponosna.

  salz dpz1

  Putovanje smo završili izložbom u muzeju 'Kammerhofmuseum Bad Aussee', 'Reise der Bilder odnosno Putovanje slikama. Imaju super arhivu njihove tradicionalne odjeće – ovdje sam opisala super iskustvo nošenja tracht jakne punih 6 dana.

   

   

   

  @dubravkapz #dirndlica #tracht #etno #austria #traditional #badaussee ♬ original sound - Dubravka Prpic Znaor

   

  Salzkammergut je čaroban dio Austrije, kao iz priče, bajke, priroda je predivna, očuvana, donosi specifičan kontrast planina i jezera. Nešto što definitivno treba upoznati.