POŽEGA U PAR DANA // 6 vinarija, svaka ima svoju priču

  Ovaj kraj poznat je po vinima, a ako ste za neku malu turu u par dana, predlažem vinarije koje su posebne, jedna super moderna, druga super tradicionalna i tako dalje i tako bliže. U svima ćete upoznati specifična kvalitetna, raznolika vina, domaće i lokalne okuse, kao i predrage ljude koji se njima bave svaki dan i doslovno žive to što rade. Ne samo od jučer, već generacijama, često su to obiteljski poslovi karakteristične familijarne priče.

  VINARIJA JAKOBOVIĆ

  Pisani zapisi potvrđuju ovaj kraj kao vinogradarski i vinarski još u 13.stoljeću, kada su na brdu iznad Vetova križari – templari osnovali utvrdu, danas vidljive samo ostatke, pod nazivom VETERI CASTRA, koja je u podrumu čuvala blago-VINO – pričaju u obitelji Jakobović, koja vino proizvodi već 100 godina, o čemu svjedoče i stare bačve koje čuvaju i danas.

   jak

  Imaju super prostor uređen u etno stilu, u kojemu ekipe dolaze uživati čitav dan, no treba se, naravno, najaviti. Imaju bijela, crvena i rose vina te pjenušce.

  jak2

  Naša vina iz godine u godinu osvajaju prestižna priznanja i nagrade, a potvrda su stalnog ulaganja u kvalitetu i tehnologiju uz uvažavanje naslijeđa i tradicije.

  jak3

  Vinogradi su im smješteni na južnim, uvijek osunčanim i prozračnim obroncima Papuka, na nadmorskoj visini od oko 260m. Sama vinarija smještena je u Vetovu.

  VINARIJA KRAUTHAKER

  Ovo je jedna od najpoznatijih vinarija na ovim područjima, a Vlado Krauthaker, agronom i enolog, od početka devedesetih legenda je vinske scene. - Pri osnutku vinarija je u posjedu imala 1 hektar nasada vinove loze, a 2020. godine površine pod našim nasadima iznose 45 hektara. Još 65 hektara imamo ugovoreno kroz kooperaciju s privatnim proizvođačima – ističu u vinariji.

  kraut1

  Vinogradarstvo i vinarstvo Krauthaker posebnu pozornost posvećuje domaćoj autohtonoj sorti graševini koja često osvaja medalje na sajmovima i izložbama vina.

  kraut3

  Kao važnu odrednicu vlastite proizvodnje ističemo uzgoj vinove loze po eko principima te kontinuitet kvalitete – objavili su.

  kraut43

  Eksperimenti i naša želja da u vinograde i podrum vratimo tehnike koje su se koristile prije više od 100 godina ugodno nas iznenađuju. Potvrda je to i daljnji poticaj našoj praksi uzgoja grožđa po ekološkim principima i u skladu s onime što nam govori priroda. U skladu s time, poslove obrade zemlje i vinove loze obavljamo kako se to nekada radilo – s konjima – otkrivaju.

  VINARIJA GALIĆ

  Vjerojatno najmodernija vinarija na ovim prostorima, impresivnog dizajna i tehnologije – 'podrum' se nalazi na 1. katu. Ako ste za nešto moderno, vinarija Galić je top, super odabir kroz vina, interijer, ali i sveukupni doživljaj. Imaju i poseban dio, arhivska vina te poseban dio za chic druženja.

   

   

  Tijekom godina pokazali smo i dokazali da je u Slavoniji postojala mogućnost proizvodnje visokokvalitetnih vina, međunarodno priznatih, koja bi mogla pokazati eleganciju i profinjenost uz zadržavanje izvornog karaktera - objavljeno je. 

  gal44

  Naša arhiva ima mnogo naslova, ali još nismo dovoljno bogati, imamo misiju koja nije u potpunosti ostvarena, što nas navodi da izrazimo ogroman potencijal naših vinograda i pomirimo sve ono novo što nam preostaje otkriti s baštinom slavonskih ukusa koja uključuje tradiciju, kulturu, poljoprivredu, umjetnički i književni identitet – izjavio je Josip Galić, vlasnik vinarije.

  gal84

  Kao što je markiz Piero rekao: ”Drevni korijeni igraju važnu ulogu u našoj filozofiji, ali nikada nisu suzbili naš inovativni duh”. Investicije u druga područja pogodna za proizvodnju kvalitetnih vina u Hrvatskoj dodana su našoj vinariji u Kutjevo koja je danas dio obiteljske povijesne baštine. Josip Galić izražava svoju strast prema vinogradarstvu tražeći sve tanja područja za poboljšanje. Iz tog razloga provodimo kontinuirane eksperimente u vinogradima i podrumima sa selekcijama klonova autohtonog grožđa – objavio je brend.

  VINARIJA BODEGRAJAC

  U Kutjevu već dugi niz godina postoji tradicija uzgoja vinove loze i prerade u vino, tradicija čiji su put davno utrli Iliri, Rimljani i Cisterciti, a nastavili naši preci i mi sami. Obitelj Bodegrajac nalazi se u samom centru Kutjeva, gdje se nalazi i novi vinski podrum. Vinski podrum je kapaciteta 100 000 litara s modernom vinarskom opremom i barrique bačvama za sazrijevanje i starenje vina. Vinogradi su u neposrednoj blizini Kutjeva, na lokacijama Mitrovac i Lukač, i to na južnim obroncima Krndije – rekli su nam u vinariji.

  bode4

  Obitelj ima fora priču: - Pater familias koji je doživio duboku starost umjerenošću s vinom, kao šesnaestogodišnjak upisao se u školu lakih jahača - Pastuharnu u Kutjevu. Među mnogobrojnim uspjesima je i to da je bio sudionik na 14. međunarodnom turniru jahanja i vožnje u Aachenu 1938. godine. Tada su kutjevački pastusi osvojili svjetske zlatne medalje na takmičenju dvoprega, četveroprega, petoprega, šestoprega i Quadrilla od 16 jahača - .

  bod77

  Obitelj Bodegrajac započinje svoju povijest proizvodnje grožđa i vina 1954. godine malim nasadom portugisca na brdu nad Pastuharnom Kutjevo, za vlastite potrebe. Njihovo je – moderno vino tradicionalnog okusa.

  Ponosimo se time što smo dio tog vinogradarsko-vinarskog miljea. Brižno se trudimo našoj lozi i vinogradu dati sve što treba. U našem asortimanu je Graševina i Crno cuvée vino – javljaju iz vinarije.

  Graševina u vinogorju Kutjevo daje vina više kategorija kakvoće, što je i naš podrum osjetio kroz niz diploma i zlatnih odličja s raznih manifestacija i izložbi vina od Kutjeva i Zagreba pa do Crikvenice i Mađarske.

  Crno vino je kombinacija crnih sorata grožđa (cabernet sauvignona, merlota i zweigelta). Podrum se nalazi u samom središtu Kutjeva, u sklopu obiteljske kuće Bodegrajac.

  VINARIJA SONTACCHI

  - Obiteljska tradicija uzgoja vinove loze seže od 1900. godine. Započeo ju je Tomaso Sontacchi, službujući kao vinogradar objekta Vinkomir u vlasništvu baruna Turkovića u Kutjevu. Od 1914. do 1932. godine bio je upravitelj gospodarstva Turković.

  son2

  Njegov sin Antun nastavlja obiteljsku tradiciju. Između dva svjetska rata opskrbljivao je zagrebačke restauracije: Novinarski dom i Obrtničku restauraciju. Svoje znanje i ljubav prema kvalitetnoj kapljici prenio je na svog sina Miroslava, a zatim i na unuka Hrvoja – objavila je familija.

  Imaju legendarno, tamo vrlo popularno ime – Kitokret.

  son

  - Ovo je vino, blagotvornog utjecaja na zdravlje, kako i govori usmena predaja starijih Kutjevčana (i još uvijek potentnih!), naša kupaža crnih sorata proizvedenih na tradicionalan način. Legenda o Kitokretu dio je povijesnog naslijeđa grada Kutjeva, a govori o markantnom Kutjevčaninu koji je svakodnevno ispijajući po dvije čaše „kitokreta“, kako je nazivao to crno vino, nestajao u noći. Kamo je išao, nikad se nije saznalo. Znalo se samo da je bio obožavan među ženama. Novija povijest Kitokreta počinje sredinom 90-tih godina kada Hrvoje Sontaki, današnji vlasnik obiteljske vinarije Sontacchi, kao idejni začetnik vizualnog identiteta za vino Kitokret, počinje puniti Kitokret u boce. Tradicija Kitokreta se tada nastavlja, a Kitokret se tih godina pronalazi na stolovima mnogih umjetnika, poduzetnika, sportaša, ministara i predsjednika, te među njima uživa kultni status.

  son99

  Tajna moći Kitokreta je u suncu, kiši, vjetru i zemlji vinograda naše obitelji kojeg je prvi posadio djed Miroslav još prije više od 40 godina. Grožđe iz kojega nastaje Kitokret raste na južno osunčanim obroncima Krndije, koja omeđuje Zlatnu dolinu, na položaju Venje. Kitokret nastaje iz grožđa koje je tretirano samo ekološkim sredstvima. Prilikom proizvodnje ne koriste se selekcionirani kvasci i hrana za kvasce, već se koriste autohtoni kvasci vinograda i podruma. Nakon fermentacije Kitokret dozrijeva 12 mjeseci u bačvama u podrumu Sontacchi ispod Trga graševine u Kutjevu te se puni u boce bez filtracije.

  Kitokret nastaje od sorata cabernet franc, portugizac, cabernet sauvignon i zweigelt, u nejednolikom i nestalnom omjeru ovisno o vinogradarskoj godini, ali uvijek po ukusu Kutjevčana – zaključuje obitelj Sontacchi.

  KUTJEVO I TREZOR 1232

  Kutjevački su podrumi česta stanica ljubitelja vina, no tu je od početka ove godine i nešto novo - Trezor 1232., nazvan po godini kad je njihova priča započela.

  trezor

  Nedavno je predstavljen novouređeni vinski podrum iz 1896. godine, koji je dobio novih 40 drvenih bačvi, a na mjestu gdje je bila sagrađena prva staklena bačva sada se nalazi Trezor 1232. U njemu mogu ljubitelji vina čuvati svoje posebne primjerke te taj projekt podiže nivo vinske kulture na ovim područjia. Ime je dobio po najstarijem dijelu vinskog podruma u Kutjevu koji će uskoro slaviti 800 godina postojanja.

  GDJE SPAVATI - Restoran i prenoćište Schön blick

  Lokalci znaju da se tamo održavaju velike bitne proslave na otvorenom, tu je i bazen te nekoliko bungalova, a smještaj je i unutar glavne zgrade. - U miru pitome slavonske doline uz papučke obronke smjestio se u Vetovu, uz cestu Velika – Kutjevo, restoran i prenoćište Schön blick.

   

   

  Blizina Požege, a samo sat vremena vožnje od Osijeka, čini ovo mjesto idealnim za bijeg od svakodnevnice, jednodnevne i višednevne izlete ili samo dobar obiteljski ili poslovni ručak. Ovdje njegujemo tradicionalnu slavonsku, ali i internacionalnu kuhinju obogaćenu vrhunskim slavonskim vinima kutjevačkog vinogorja. Poželite li ostati dulje smjestiti ćemo vas u udobne sobe uz obalu umjetnog jezera – izjavili su u ovom popularnom restoranu.

  U sklopu projekta Hrvatske turističke zajednice “Volim Hrvatsku”, TZ Požeško-slavonske županije provela je akciju “Zeleni cvijet” u 2011. godini u kojoj je u kategoriji najbolje uređene turističke destinacije prvo mjesto pripalo restoranu Schön Blick.