CANTILLY Garden Restaurant # jesenska kulinarska priča u povijesnoj vili

    Na uzvisini iznad starog samoborskog središta nalazi Cantilly Garden Restaurant, predivno mjesto kao iz bajke. Vila je posvećena pjesniku Stanku Vrazu i Julijani Cantilly, Samoborki i nećakinji Ljudevita Gaja, čija je priča o ljubavi nadahnula mnoge stihove. Na katu se nalaze i dvije sobe – Stanko i Ljubica – intimni hommage toj velikoj ljubavi. Prostrane terase i zeleni vrt okružuju vilu, stvarajući mirno okruženje nadomak gradskog središta. Oko restorana je veliki vrt iz kojeg stiže povrće i voće za menu, a tu je i vinski podrum s biranim labelima i provjerenim pjenušcima. Vila je restaurirana pod budnim okom konzervatora jer ima povijesnu vrijednost. 

    DSC 2075 copy

    Restoran ove jeseni započinje novu kulinarsku etapu pod vodstvom chefa Luke Džamarije.

    Mladi kuhar iz Mokošice svoje je iskustvo gradio u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, luksuznom resortu Anantara u Omanu te vodećim hrvatskim hotelima i restoranima. Već s 25 godina postao je jedan od najmlađih Executive Chefova u zemlji, a sada svoje znanje i kreativnost donosi u Samobor.

     DSC 1858 copy 2

    Jesenski meni inspiriran je sezonom i lokalnim namirnicama Zagrebačke županije i Samobora

    Na tanjurima se mogu pronaći jela poput marinirane jadranske ribe s agrumima i ikrom pastrve, ragouta od srnetine s njoketima i prahom od maline ili jelen filea s kremom i confitom od buče i demiglaceom sa šljivama.

    DSC 2097 copy

    Posebna pažnja posvećena je i vegetarijanskim jelima, poriluk serviran u više tekstura ili reinterpretacija mrkve u četiri varijante primjer su kreativnog pristupa povrću.

    Canilly tim

    Deserti slijede isti koncept reinterpretacije klasika: crumble od pečenih jabuka i šljiva sa sladoledom od cimeta priziva domaće mirise u profinjenoj izvedbi, Pavlova sa sezonskim voćem dolazi u laganoj veganskoj verziji, a suvremena varijanta šnenokli s bermetom odaje hommage samoborskoj tradiciji.

    DSC 2123 copy

    Za cjelovito iskustvo restoran nudi dva degustacijska menija – Garden, fokusiran na povrće i sezonske proizvode, te Land, posvećen mesu i ribi. Vinska karta s više od 450 etiketa i sommelier koji za svaki slijed nudi pomno odabranu vinsku pratnju zaokružuju ponudu.

    DSC 2169 copy

    Cantilly Garden Restaurant danas spaja povijesnu priču vile i ljubavi Stanka Vraza i Julijane Cantilly s kreativnom kuhinjom Luke Džamarije, čineći Samobor prepoznatljivom gastronomskom destinacijom.

     DSC 1884 copy

    ŠVERC TURA Nova Gorica # kulturna avantura na granici, autentičan doživljaj koji oživljava nekadašnji "običaj" koji je oblikovao živote tamošnjih stanovnika

    SALICULA predstavila PRIMARY SKIN # istražuje odnos između identiteta, odjeće i društvene percepcije, postavlja pitanje: tko smo ispod svega što nosimo?