Pharmacy to go! / Njega zubi i usne šupljine

  Njega zubi i usne šupljine ulazi u svakodnevnu brigu ne samo o ljepoti, već i o zdravlju, kao i općem stanju našeg organizma. Upravo se tu očituju brojne promjene, koje ne treba zanemariti, a ono što su nam kao klincima govorili o pranju zubi bilo je i više nego opravdano. Strah od zubara često je neosnovan, no javlja se kod većine ljudi, pa da biste ga što rjeđe posjećivali, predlažemo da proučite našu novu temu!

  Farmacia - koja mi je najbliža?

  ph to go open

  Ovoga puta stručnjakinja i magistra farmacije Marijana Piškulić Radionov iz Farmacie (Jurišićeva 11, Zagreb) otkriva kako se brinuti da ne bismo trebali često kucati na zubareva vrata, ali i kako održavati svakodnevnu njegu zubi i usne šupljine. Što se sve krije u našim ustima, a da to ne vidimo, već tek osjetimo?

  Pharmacy to go! Imunitet djece - mališani su krenuli u vrtić ili školu? Evo što je dobro znati...

  ph to go 1
  Listerine vodice za ispiranje ustiju dolaze u četiri okusa i varijante (od 31 do 38 kn)


  Primijetili ste neke promjene na koži nakon ljeta? Otkrijte o čemu se radi @ Pharmacy to go!

  - Zdravlje usne šupljine vrlo je često odraz općeg stanja organizma - ističe Marijana Piškulić Radionov - pa je vrlo važno redovitom higijenom usnu šupljinu održavati čistom jer zdravlje zuba i desni utječe na zdravlje čitavog organizma. Biofilm usne šupljine, sastavljen od različitih vrsta bakterija, je migrirajući i može narušiti ravnotežu, osim u usnoj šupljini i u ostalim sustavima našega tijela. Redovnom higijenom možemo smanjiti utjecaj loših bakterija biofilma. Najčešći problemi koji se javljaju u ustima su neugodan zadah i karijes - .

  ph to go zubi 4

  Paste za zube i mousse: Plidenta Prosensitive (14 kn), GC Tooth Mousse (pruža dodatnu zaštitu za zube i od prodora kiseline, idealno za pacijente koji imaju niski do srednji rizik nastanka karijesa, nakon postupaka kao što su bijenjenje zubi, struganje ili čišćenje korijena, namijenjeno i za trudnice i djecu mlađu od šest godina, oko 140 kn), Curaprox enzycal (oko 41 kn).

  Kako protiv alergija koje ovih dana muče mnoge od nas - Pharmacy to go! ima odgovore


  Oralna higijena svakodnevice
  - Zadah može biti posljedica nedovoljne oralne higijene, hrane koju jedemo, pušenja, ali i zdravstvenih problema kao što je suhoća usne šupljine radi nedovoljnog stvaranja sline (naslijeđe, lijekovi, oralne bolesti) i različitih promjena u usnoj šupljini te bolesti dišnog ili probavnog sustava. Plak koji nastaje na zubima i zubnom mesu je vidljivi ali i manje vidljivi sloj  sastavljen od ostataka hrane, bakterija i sline. Ako se ne ukloni, dobra je podloga za nastanak karijesa i upala. Vrlo se često hrana zadržava i u plitkim žljebovima između zubnog mesa i zuba pa je izuzetno važno pravilno čistiti zubne sulkuse kako bi se smanjio rizik nastanka infekcije i karijesa - .


  ph to go zubi 6

  Curasept (73 kn) - za kemijsku kontrolu plaka, kao dopuna mehaničkom odstranjivanju zubnih naslaga. Nadopunjuje otežanu oralnu higijenu kod ortodontskih i protetskih tretmana, te ne sadrži alkohol i zato ne peče i ne isušuje sluznicu usne šupljine. Formula ADS (Anti-Discoloration-System) sprječava neželjene učinke klorheksidina - obojenost zubi i promjenu osjeta okusa.


  Karijes - u svako doba života

  - Karijes je jedna od najraširenijih bolesti današnjice koja se može držati pod kontrolom redovnom higijenom ,ali i pravilnom prehranom. Jednostavni šećeri kojima obiluju slatkiši i grickalice, glavna su hrana bakterijama u usnoj šupljini. Posebno treba izbjegavati prekomjerno konzumiranje gaziranih napitaka jer uništavaju zubnu caklinu. Hrana bogata kalcijem je zdrava i važna u izgradnji i očuvanju tvrdi zubnih tkiva. Karijes nastaje kada loše bakterije plaka  razgradnjom šećera stvaraju kiseline koje razaraju tvrda zubna tkiva(caklina i dentin). Slina ne može doprijeti u tvrda zubna tkiva kako bi neutralizirala štetne kiseline - .

   ph to go zubi 7
  Curasept ADS paste (oko 56 kn) najbolja su preporuka za pacijente s ortodontskim aparatima i s visokom karioreceptivnošću. Štiti od nastanka karijesa.


  Zubno meso krvari?
  Krvarenje zubnog mesa vrlo je često te može biti vrlo neugodno i bolno. Često je u trudnoći radi utjecaja hormona na prokrvljenost i debljinu zubnog mesa i sluznice. Problem se može riješiti jednostavnom upotrebom preparata na bazi propolisa koji djeluje protuupalno i vitamina C koji jača čvrstoću tkiva. Svaku pojavu krvarenja zubnog mesa kod pacijenata koji koriste lijekove protiv zgrušavanja krvi treba prijaviti ljekarniku i liječniku.


  ph to go zubi 8Vitamini i njihov manjak itekako utječu na kvalitetu zubi i zadah. Bio C 500 (52 kn) i B kompleks (69 kn) rade na rješavanju tih problema!

  Četkice & Co. - koju i kakvu izabrati?
  Na tržištu postoji velik izbor preparata za oralnu higijenu. Četkice s velikim brojem vlakana koje možete kupiti u ljekarni, poput metlice uklanjaju nečistoće sa zubnih površina. Električne zubne četkice s hidrosoničnom tehnologijom i velikim brojem okretaja najbolji su izbor jer detaljno uklanjaju plak. Ne smijemo zaboraviti međuzubne prostore, koje treba čistiti zubnim koncem i interdentalnim četkicama. Postoji i različit izbor zubnih tuševa za čišćenje slabo dostupnih prostora između zuba, ortodontskih bravica, jezika i implantata. Pod pritiskom, voda će ukloniti ostatke hrane koje nije moguće ukloniti koncem ili četkicom. U ljekarni su dostupne različite zubne paste, ali i indikatori plaka u obliku tabletica ili vodice koji jednostavno oboje nečista mjesta na zubima.

   

   ph to go zubi 20
  Curaprox četkice - vlakna efikasno čiste zube i desni, bez traumatiziranja zubnih vratova. Zahvaljujući svojoj nježnosti Curen vlakna čiste plak i iz kritičnih dijelova bez ikakva pritiska, čime se onemogućuje oštećenje desni. Curen vlakna manje su savitljiva od najlonskih vlakana i zadržavaju svoju čvrstoću kako u suhom tako i u mokrom stanju. (3 komada 89 kn)


  Čistite li i jezik? Evo zašto!
  - Ne treba zaboraviti čišćenje jezika. Postoje posebni strugači kojima bezbolno i jednostavno uklanjate naslage. Upotreba vodica za usnu šupljinu osvježit će dah, ali i smanjiti broj mikroorganizama u usnoj šupljini. Postoje i vodice s različitim udjelom antiseptika klorheksidina koje se mogu koristiti svakodnevno (niži udio) ili im je primjena ograničena kod infekcija, nakon zahvata u usnoj šupljini (viši udio).Također, postoje paste i vodice koje možete koristiti za izbjeljivanje zuba.

   
  ph to go zubi 10
  Gengigel - učinkovita pomoć protiv afti i bolesti desni u spreju (128,49 kn) i s hijaluronskom kiselinom (107 kn) primjerenom za trenutačnu pomoć kod ublažavanja simptoma parodontalne bolesti, te Curasept gel (69 kn) koji sadrži sustav za sprječavanje neželjenog efekta klorheksidina - obojenja zuba (Anti-Discoloratio-system ADS) i ne sadrži alkohol.


  Ukoliko imate implantate, protezu…
  - Korisnici fiksnih zubnih proteza, implantata, ortodontskih aparata i parodontološki bolesnici moraju posebno pripaziti na higijenu usne šupljine. U savjetovanju s liječnikom dentalne medicine i ljekarnikom izabrat ćete neizostavan interdentalni set za čišćenje, odgovarajuću zubnu pastu, otopinu antiseptika i tuš za čišćenje. Ortodontskim četkicama zbog svoje posebne strukture sa žlijebom u sredini glave, dobro i detaljno ćete očistiti bravice na aparatu ali i slobodnu površinu zuba - . 

   

  ph to go zubi 16

   Curaprox prime plus (60 kn) set za čišćenje zubi i detaljno odstranjivanje plaka


  Afta, tko je nije imao?
  - Poseban problem su upale desni i pojava neugodnih i bolnih ranica na sluznici - aftoza. Upala se može umiriti ispiranjem usta otopinama antiseptika (klorheksidin, jod, kadulja), otopinama i gelovima hijaluronske kiseline koje ubrzavaju cijeljenje te sprejevima na bazi propolisa, ekstakta petoprste, hrasta i kadulje. Afte se liječe simptomatski. Bolnost će umanjiti oralni gel na bazi hijaluronske kiseline koji će i ubrzati cijeljenje rane uz upotrebu kombinacije vitamina B-kompleksa i analgetika - .

   

  ph to go zubi 21

  Kvaliteta čišćenja zubi ovisi i o kvaliteti četkice - Curaprox nudi više varijanti (dječja 47 kn, za odrasle 3 komada oko 89 kn)


  Naviknite dijete na svakodnevno pranje zubi!
  - Roditelji trebaju početi s higijenom usne šupljine djeteta od nicanja prvog zuba. Postoje gelovi na bazi anestetika lidokaina i ekstrakta kamilice koje roditelj utrljava na mjesto nicanja zubića i na taj način smanjuje se oteklina i bolnost. Mliječni zubi, baš kao i trajni, zahtijevaju svakodnevnu brigu. Postoje oralne maramice za čišćenje, paste i četkice različite veličine ovisno o dobi djeteta. Roditelj može štititi mliječne i prve trajne zube djeteta tjednom fluoridacijom ili upotrebom paste za rekalcifikaciju koja je dostupna u nekoliko okusa - .

   

  ph to go zubi 12Koristi se otprilike jednom tjedno, kao preventiva od pojave karijesa - Elmex Gelee (oko 100 kn). Visoko koncentrirani farmaceutski fluorid gel za intenzivnu upotrebu fluoridacije zuba.


  Probiotici - partneri oralne njege
  - Dobre bakterije (probiotici) štite zubnu caklinu i zubno meso. Vrlo često je njihova ravnoteža u biofilmu narušena. Postoje pastile probiotika čijom redovnom upotrebom možemo smanjiti pojavnost karijesa i upalu desni. Ne zaboravite, usna šupljina je odraz zdravlja. Redovna higijena i preventivni stomatološki pregledi su neizostavni u brizi za vlastito zdravlje. Ne bojimo se zubara ukoliko o zubima brinemo svakodnevno! - .

    ph to go zubi 25Konci za zube - nezaobilazni svaki dan! Oral B (26 kn) i Curaprox (27 kn)

   

  ph to go 2
  Waterpik tuš za zube snažno uklanja plaka i bakterije između zuba i ispod linije desni. Idealan za one koji nose ortodontske aprate, implantate, krunice, mostove, ili osobe s parodontnim džepovima (882 kn).

   ph to go zubi 3
  Curaprox Hydrasonic električna četkica (898 kn). Curaprox Hydrosonic zubna četkica pripada novoj generaciji zubnih četkica, koje rade na principu sonične tehnologije. Zahvaljujući toj tehnologiji, ne čiste samo vlakna četkice, već također i aktivna mješavina sline, vode i zubne paste stvorena u ustima za vrijeme procesa čišćenja, čime se osigurava izvrsna higijena zuba i desni.