PETRA VUKELIĆ // moja autorska monodrama 'Kutija od ogledala' bavi se spasom od narcisoidnog partnera

  - 'Kutija od ogledala' moja je autorska monodrama. Glavni lik je Eva, mlada žena koja godinu dana nakon izlaska iz veze s narcisoidnim partnerom i dalje osjeća razorne posljedice tog kaotičnog odnosa. Tematika pokušaja ostvarivanja odnosa s malicioznom, emotivno potkapacitiranom osobom koja je nesposobna osjetiti empatiju za druge i razviti konkretan odnos s bilo kim, što je društvena pojava s kojom se nažalost imamo sve više prilika susretati, bila mi je iznimno intrigantna pa sam se njome odlučila pozabaviti kroz prvi kazališni projekt svoje mlade umjetničke organizacije Teatra Prima Vista – priča naša glumica Petra Vukelić.

  2

  Do ideje je došlo tako što sam uočila da je narcizam danas, reklo bi se, dosegao gotovo pandemijske razmjere. Sve je više primjera takozvanog „zločina bez masnica“ gdje se unutar partnerskih, poslovnih, prijateljskih pa čak i obiteljskih okvira događaju perfidni psihološki napadi i manipulacije s isključivim ciljem obezvrjeđivanja i omalovažavanja druge osobe, a sve kako bi narcis uspostavio svoju dominaciju i očuvao svoju lažnu masku.

  Problem neopipljivosti i teške dokazivosti takvih manipulacija i obmana dovodi do toga da trpitelj u jednom trenutku i sam počne sumnjati u vlastitu stvarnost pa u konačnici i u vlastiti razum, što dovodi do depresije, a može i završiti kobno. Sposobnost jedne osobe da ostvari toliko snažan i ponekad poguban utjecaj na mentalno zdravlje druge osobe silno me zaintrigirala i željela sam tu tematiku obraditi na sceni.

  Mislim da je nužno da se o tome što više govori, kako bi žrtve takvih odnosa shvatile kako nisu same, što je svakako prva stepenica oporavka.

  1

  Iako je tema odnosa s narcisom ostvarila brojne obrade kroz razne umjetničke forme, monodrama „Kutija od ogledala“ ipak nudi odmak od načina na koji se ova tema najčešće obrađuje. Naime, Evina priča počinje post festum, dugo nakon izlaska iz turbulentne veze s malicioznim partnerom, Maksom.

  Premda odavno nisu zajedno, Eva i dalje osjeća posljedice kaosa u kojem se nalazi još otkako je upoznala svog bivšeg partnera, čime se željelo ukazati na to da prekid veze s narcisom nažalost nije uvijek isto što i instant oslobođenje, već da uglavnom predstavlja tek prvi korak ka uklanjanju posljedica doživljene traume.

  7

  „Kutija od ogledala“ unatoč ozbiljnoj i zaista zahtjevnoj tematici ipak nije sumorna drama koja gledateljima ostavlja gorak okus u ustima, već je dapače simbolikom prožeta gorko-slatka životna priča koja će gledateljima ponuditi i suze i smijeh i vjerujem prepoznavanje, budući da su manipulacijske taktike narcisa nešto što smo nažalost svi u nekom obliku iskusili u životu.

  Simbolika ogledala u „Kutiji od ogledala“ je višeznačna. Narcisu drugi ljudi služe isključivo kao ogledala u kojima projiciraju svoj lažni self. Dok god osoba pokazuje ono što narcis želi vidjeti, dotle je korisna, nakon toga slijedi faza devalvacije i odbacivanja. Istovremeno, narcis na žrtvu projicira odraz stvarnosti koja ne postoji, tako da je kutija iskrivljenih ogledala u koju je Eva uhvaćena ustvari simbolika klaustrofobije izvitoperene stvarnosti u kojoj se žrtva odnosa s narcisom nalazi i iz koje je teško izaći.

  Kako izaći iz tog košmara? Je li žrtva kriva što se uopće našla u tom odnosu? Kako ljudima oko sebe objasniti da bol nije uvijek vidljiva? Sve to su samo su neka od pitanja koja ova drama otvara, ali istovremeno nudi i ohrabrujuću poruku o neslomljivosti ljudskog duha čak i u životno najtežim situacijama.

  3

  Umjetničku organizaciju Teatar Prima Vista osnovala sam u jeku pandemije po principu „sad ili nikad“. Oduvijek sam željela nezavisan poligon na kojem ću u kazališnom smislu moći istraživati teme koje me životno inspiriraju i intrigiraju, ali i koje su dio fundusa društveno relevantnih tema o kojima se treba govoriti na sve moguće načine ukoliko želimo napredovati kao društvo. Rekoh, to mi je oduvijek bila želja, ali život samostalnog umjetnika sve je samo ne ravna crta, tako da je prepreka uvijek bilo, najčešće u vidu prekrcanog rasporeda.

  Međutim, pandemija nas je sve nekako presložila, a uz sve one negativne stvari koje je donijela, iznjedrila je i ponešto pozitivnih. Jedan od njezinih pozitivnih doprinosa jest taj što nam je p(r)obudila ustrajnost i dubinski osvijestila shvaćanje da ako nešto želimo to trebamo učini odmah jer je sutrašnjica zaista svima neizvjesna. I tako je nastao Teatar Prima Vista. Ime je dobio po talijanskoj frazi „a prima vista“ što znači na prvi pogled. Smatram da je naš „a prima vista“ instinkt za ljude, stvari i općenito pogled na svijet oko nas najčešće točan i da bismo ga trebali više slušati.

  4

  Žanrovski će ponuda Teatra Prima Vista biti raznovrsna, dapače nakon „Kutije od ogledala“ idući projekt je komedija #Zombie#Apokalipsa, ali credo i poetika ostaju isti, bavit će se aktualnim i relevantnim temama i problemima današnjeg društva s naglaskom na detaljnu psihologizaciju karaktera.

  AUTORSKI TIM

  TEKST I REŽIJA: Petra Vukelić
  IZVODI: Petra Vukelić

  STRUČNI SURADNIK ZA REŽIJU: Iva Srnec Hamer

  STRUČNI SURADNIK ZA DRAMATURGIJU: Ivana Gudelj

  MAKSOV GLAS: Alan Katić

  DRAŽENOV GLAS: Marko Jelić

  TONSKA OBRADA / MIKS GLAZBE: Denis Rostohar, DLR Produkcija

  SLUŽBENI FOTOGRAF: Ana Šesto

  DIZAJN PLAKATA: Filip Gal

  Osim kazališne produkcije, Teatar Prima Vista nastavlja i s edukativnim djelovanjem. Od samog osnutka umjetničke organizacije, ideja mi je bila kazališnim i filmskim profesionalcima ponuditi masterclass radionice raznih stručnjaka iz područja izvedbenih umjetnosti te svake godine dovesti određenog svjetskog stručnjaka koji bi održao masterclass uživo u Zagrebu. Time želim Hrvatsku upisati na kartu sve većeg broja međunarodnih stručnjaka te domaćim profesionalcima pružiti priliku da na domaćem terenu surađuju s poznatim svjetskim predavačima.

  Početak tog edukativnog projekta označio je dolazak holivudskog casting agenta Paula Webera u Zagreb 2021.godine, koji je tada za Teatar Prima Vista održao casting radionicu, a u ožujku nam stiže i Luci Lenox, casting agentica koja je radila na projektima poput „Vicky, Chistina, Barcelona“, „Parfem“, „Victoria“ i dr. i koja će održati masterclass na temu Self-tape audicije.

  10

  Foto predstava: Ana Šesto

  Nakon radionice s Luci, krećemo s pripremama za novu predstavu, spomenutu komediju #Zombie#Apokalipsa. Bit će ovo uzbudljivo proljeće u Teatru Prima Vista!

  PETRA V fotka

  Foto: Matea Smolčić Senčar

  „Kutija od ogledala“ se izvodi u kazalištu Knap, našem partnerskom kazalištu na ovom projektu koje nas je zaista predivno ugostilo, a planiramo i brojna gostovanja diljem Hrvatske i regije. Cilj je da ova priča dopre do što većeg broja ljudi.
  Nakon prve, pretpremijerne izvedbe 16. prosinca prošle godine, čeka nas još jedna pretpremijera 15. veljače koja će biti otvorena za javnost te svečana premijera za uzvanike 16. veljače.

  Veselimo se našoj publici na prodajnim predstavama u terminima 15. veljače (pretpremijera), 7. ožujka i 12. travnja u Kazalištu Knap, Ivanićgradska 41a. Ulaznice se kupuju putem platforme ulaznice.hr.

  Tekst: Petra Vukelić

  1112A