voditeljica projekta LEA VENE poziva // Prijavite se na pilot projekt NOVE MODNE PRAKSE

  Pozivamo mlade modne dizajnere i dizajnerice da se prijave na pilot projekt NOVE MODNE PRAKSE. Zainteresirani prijavitelji/ice su pozvani da prijave projekt koji još nije realiziran te upravo kroz ovaj natječaj mogu osigurati istraživačke uvjete za rad, mentorsko usmjeravanje te razvitak daljnjeg plana moguće realizacije/produkcije projekta. Stručni žiri će odabrati dva dizajnera/ice koji će dobiti potporu za svoj projekt. Voditeljica projekta je LEA VENE, a prijave se zaprimaju do 1. svibnja 2024.

  Cucek 2 900x600

  fotografija: Ena Čuček, Krojeno tijelo, 2021.

  Pilot projekt Nove modne prakse zamišljen je kao potpora mladim modnim dizajnerima/icama kojima je potreban financijski i savjetodavni okvir za istraživački rad na polju modnog dizajna. U pilot godini provođenja projekt otvara mogućnost da dva/dvije modna dizajnera/ice ostvare financijsku i mentorsku podršku koja bi im omogućila da kroz šest mjeseci rade, istražuju i eksperimentiraju na razvitku novog modnog proizvoda/modnog istraživanja.

  Natječaj je primarno namijenjen mladim modnim dizajnerima/icama ali i onima koji/e u svojoj praksi promišljaju odnos tijela i odjevnih predmeta, a dodjeljuje se po jedna potpora u dvije kategorije:

  1. Razvijanje modnog proizvoda – prijedlozi koji su usmjereni na dizajn pojedinačnog odjevnog predmeta ili modnog dodatka.
  2. Eksperimentalno istraživanje u domeni modnog dizajna – prijedlozi koji na spekulativan način istražuju odnos tijela i odjevnih predmeta.

  Obje navedene kategorije potiču interdisciplinarni pristup radu i istraživanju te vrednuju održive modele rada prilagođene lokalnim uvjetima proizvodnje i konzumacije mode. Poseban naglasak stavit će se na prijave koje potiču djelovanje u kontekstu cirkularne ekonomije, korištenje održivih materijala, recikliranje i slične prakse te bavljenje novim proizvodnim procesima. Također dodatno će se vrednovati prijave koje kritički promišljaju modni sistem te razmatraju mogućnosti humaniziranja modnog dizajna.

  Zainteresirani prijavitelji/ice su pozvani da prijave projekt koji još nije realiziran te se upravo kroz ovaj natječaj mogu osigurati istraživački uvjeti za rad, mentorsko usmjeravanje te razvitak daljnjeg plana moguće realizacije/produkcije. Nije moguće prijaviti diplomske ili druge radove koji su dio studijskih programa.

  Potpora uključuje financijsku podršku od 2000 EUR (po jedna podrška u svakoj kategoriji koja pokriva troškove produkcije i honorar) te višemjesečni mentoriran rad s odabranim dizajnerima/icama što uključuje: jedan na jedan susrete i mentoriranje rada koje provodi voditeljica projekta u suradnji sa stručnim suradnicima, podršku u produkcijskom istraživanju (istraživanje materijala, tehnika proizvodnje te povezivanje s dodatnim mogućim suradnicima u projektu, razvijanje poslovne strategije i operativnih procesa rada) te podršku u pripremi javne prezentacije provedenog istraživanja.

  Terminski plan provedbe projekta:

  Javni poziv: 4.3.-1.5.2024.

  Mentorski rad: 15.5.-15.11.2024.

  Javna prezentacija istraživanja: studeni/prosinac, HDD

  Voditeljica projekta: Lea Vene

  Stručni žiri i mentori: Nives Bošnjak, Matija Čop, Duje Kodžoman, Nataša Mihaljčišin i Tonči Vladislavić

  Kako se prijaviti

  Za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu koja sadržava: naziv projekta, detaljan opis i ciljeve projekta (1 kartica teksta), prijedlog troškovnika i popratne vizuale (skice) te podatke o predlagatelju (životopis i portfolio). Ukoliko je potrebno prijavnici možete priložiti dodatne materijale koji daju potpuniji uvid u sam projekt. Ispunjene prijavnice šalju se na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Nepotpune prijavnice nećemo uzeti u razmatranje, na raspolaganju smo vam oko svih pitanja, nejasnoća i eventualno potrebnih savjeta.

  Link na prijavnicu.

  Prijave se primaju do 1. svibnja 2024. godine putem e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Rezultati poziva bit će objavljeni do 15. svibnja 2024. Za sve dodatne informacije možete se obratiti voditeljici projekta Lei Vene e-mailom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..