DANAS POČINJE TREĆE IZDANJE DA2 FILM FESTIVALA // zanimljiva filmska ostvarenja o kreativcima iz svijeta mode, filma, fotografije, dizajna i arhitekture

  Zagrebačka Urania danas (do 26.10.) kreće s novim izdanjem festivala koji će privući brojne kreativce i umjetničke duše. Treći DA2 Film Festival započinje dokumentarnim filmom P. David Ebersolea i Todda Hughesa „Kuća Cardin“, koji traži odgovor na pitanje: tko je Pierre Cardin? Film pruža rijedak pogled u um ovog genija, kao autorizirani dugometražni dokumentarac o životu i stvaralaštvu Pierrea Cardina.

  HOUSE OF CARDIN poster

  Prvi međunarodni natjecateljski filmski festival u regiji i treći u svijetu koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti, DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival, predstavlja osam dugometražnih filmova iz recentne svjetske produkcije.

  FELLINOPOLIS Poster

  Osim navedene „Kuće Cardin“ kojom se festival otvara očekuju nas i: “Fellinopolis“, film talijanske redateljice Silvije Giuletti, u kojem imamo priliku vidjeti Maestra i njegova lica zaigranog šarmera, predanog perfekcionista, lukavog manipulatora i mnoga druga snimljena skrivenom kamerom njegovog bliskog suradnika, Ferruccija Castronuove.

  Gianni Beregno poster

  „Gianni Berengo Gardin: priča o dva grada“, redateljice Donna Serbe-Davis, upečatljivi je dokumentarac koji istražuje pitanje negativnih posljedica turističke industrije na svoje destinacije, u ovom slučaju kroz objektiv najpoznatijeg talijanskog fotografa i vizure njegove omiljene teme – Venecije.

  MAU poster

  Film „Mau“, redatelja Benji i Jono Bergmanna, prati neobičnu profesionalnu putanju Bruce Maua dizajnerskog inovatora i kreativnog autsajdera, koji se iz grafičkog dizajnera svjetske klase i savjetnika korporacija poput Coca-Cole i Disneyja prometnuo u aktivista posvećenog društvenom boljitku.

  City Of Desire poster

  Tel Aviv i njegov Bijeli grad – skup više od 4.000 građevina internacionalnog arhitektonskog stila tema je filma „Grad želje“ redatelja Marcela Prinsa. Film kroz razgovore s vodećim svjetskim arhitektima i akademicima istražuje načine na koji je modernistički pokret obdario taj još mladi bliskoistočni grad trajnim i neporecivim šarmom.

  JORN UTZON poster

  Redateljice Lene Borch Hansen i Anna von Lowzow sa svojim filmom „Jørn Utzon: čovjek i arhitekt“ donose nam priču o jedinstvenom arhitektu i muškarcu, ispripovijedanu iz perspektive njegovih najbližih, koji otvoreno i iskreno dijele anegdote i iskustva iz života s Jørnom.

  Io sono il sole poster

  „Ja sam sunce“, film redateljice Ilarije Gambarelli, intimni je portret talijanskog modnog dizajnera Lorenza Rive i njegova odnosa sa suradnikom i bivšim privatnim partnerom Luigijem Valiettijem.

  „Novi Bauhaus – Život i naslijeđe Moholy – Nagyja“, redateljice Alyse Nahmias, priča nam o tom slavnom slikaru, fotografu i profesoru. Motiviran izazovom stvaranja u ograničenim okvirima Velike depresije i Drugog svjetskog rata, odjek Moholyjeve umjetničke raznolikosti i tehnoloških mogućnosti i danas se čuje u svijetu umjetnosti.

  DA2 vizual

  Filmovi se natječu za službenu festivalsku nagradu ISKRA koju međunarodni žiri dodjeljuje najinspirativnijem filmu, a s ciljem poticanja proizvodnje filmova koji tematiziraju dizajn arhitekturu i umjetnost, razvoja kreativnog stvaralaštva i promocije hrvatske umjetnosti u svijetu. Žiri trećeg DA2 festivala čine: Alec Von Bargen (vizualni umjetnik, glumac i pisac iz SAD-a), Duška Zagorac (scenaristica, redateljica i producentica iz Sarajeva, s adresom u Velikoj Britaniji) i Idis Turato (nagrađivani riječki arhitekt). Nagrada ISKRA je slika mladih hrvatskih umjetnika iz kolekcije, a osigurava ju Erste banka koja dugoročno podržava umjetnost i kulturu.

   Programski plakat