Slikoviti zagrebački bistro Market (Gundulićeva 13) ugostio je 26. izdanje „Vina uz žlicu“, autorskog eno-gastro projekta novinara i vinoljubaca Renate Cisar i Mustafe Topčagića.
Bistro je prije šest godina otvorio Fran Ćurković, tada bankar, a danas cijenjeni ugostitelj. Sve je krenulo s hit-dekonstruiranom sarmom na jednom street food festivalu. Ćurković je dao otkaz, posudio novac i otvorio Market, želeći nuditi dobru hranu po pristupačnim cijenama. Unatoč izazovima pandemije, Market je ubrzo postao omiljeno okupljalište mladih poslovnih ljudi, a prepoznali su ga i turisti. Kasnije mu se pridružio Antoni Jurica, a kuhinju već pet godina vodi chef Goran Stanisavljević, učenik Toma Gretića.
Večer je započela finger foodom, Spring soparnikom uz pjenušac Iskra brut vinarije Najman. Ovaj pjenušac, nagrađen srebrnom medaljom na Decanteru, proglašen je najboljim parom večeri, i to ispred svih jela „na žlicu“.
Proizveden tradicionalnom metodom od crnog pinota, bez ekspedicijskog likera, na kvascima je proveo dvije godine.
Uslijedile su rakije istarske destilerije Kotal – Kičica, Kuš, Lozu Barik, Rudu i Travaricu – koje je predstavio vlasnik Armando Lušetić. Spravljene prema starim receptima, ove „medežije“ izrađene su bez kemije, od ručno ubranih trava.
Zoran Kalčić iz Vrsara predstavio je nagrađivana ekstra djevičanska maslinova ulja Kalčić – Bužu, Leccino, Istarsku bjelicu i Selekciju – koja su uzvanici kušali s domaćim sourdough kruhom iz Marketove kuhinje.
Prvo toplo jelo bili su njoki punjeni sirom, spareni s voćnom, svježom Šoškić Graševinom 2024 s Plešivice. Grožđe je ubrano već u kolovozu, a vino pušteno u prodaju u prosincu, s tipičnim karakterom terroira obitelji Šoškić.
Slijedio je Otvoreni raviol a la pileći paprikaš uz Galić Chardonnay 2021, rađen sur lie metodom i odležan u barriqueu. Vino bogatog tijela i voćnih nota idealno je pratilo jušnu verziju paprikaša u interpretaciji chefa Stanisavljevića.
Glavno jelo bila je Pašticada a la Market od juneće koljenice, uz koju je poslužen Cabernet sauvignon 2019 vinarije Zlatno brdo. Vino tamnorubin boje, s aromama šljive i paprike, potvrdilo je baranjski terroir i kvalitetu berbe.
Za kraj, Luka Radiček iz Puklavec Family Wines predstavio je ljetni adut – Rumeni muškat 2024 s 6 % alkohola, proizveden metodom zaustavljene fermentacije u vinariji Jeruzalem Ormož.