POLETTI VINA & VINILI U ZAGREBU // svako vino ima svoju - pjesmu

  Nakon što je obitelj Poletti u svojem porečkom Wine & Food baru “Casa Manzolin” obilježila veliku obljetnicu - 180 godina od početka proizvodnje vina, slavlje se preselilo u Zagreb. Za tu prigodu, u metropolu je stigao i – obiteljski gramofon. Tako su spojeni vina & vinili.

  Poletti Trilogija Fino Vino 19

  Peter Poletti je sa sinom Matteom ispričao kako je istraživanjem vlastitog podrijetla pronašao kupoprodajni ugovor u kojem se spominju obiteljski vinogradi stari 180 godina.

  Početak seže u 1842. godinu

  Tada je nono Piero Bernobich od svog tasta Marca Dellemarne kupio šest hektara zemlje u selu Markovac nedaleko Višnjana, za tadašnjih 113 fiorina. Od tada je obitelj Poletti na tom istom mjestu već osam generacija - pod tri prezimena, Dellemarna, Bernobich i Poletti.

  Poletti Trilogija Fino Vino 8

  - Najbitnije je poštovati starije koji su postavili temelje, bez njih sada ne bih mogao imati ovo što imam. Važno je čuvati tragove svojih predaka. Zahvaljujući svom nonotu, naučio sam koliko je vrijedno ono što imamo, što su naši stari teškom mukom stvorili - naglasio je Petar Poletti.

  Danas obitelj Poletti obrađuje devet hektara pod vinovom lozom

  Na tržištu imaju sedam etiketa vina od sorti malvazija istarska, muškat ruža, chardonnay, merlot, teran, cabernet sauvignon. Peter se, pri proizvodnji vina, drži očeve poruke: 'Ako želiš raditi vino, radi ga onakvim kakvoga bi i sam pio'.

  Poletti Trilogija Fino Vino 2

  Zato Cabernet sauvignon Poletti odležava pet godina u podrumu kako bi sazrio onako kako ga je Peter zamislio. Upravo je to vino iz godine 2015., postiglo veliki uspjeh na natjecanju The Global Cabernet Sauvignon Masters 2020 kao peti najbolji cabernet sauvignon na svijetu. Osim cabernet sauvignona i ružičasto vino Rossella od muškat ruže godinama osvaja visoke ocjene na natjecanjima, a to je potvrdila i ove godine na ocjenjivanju renomiranog projekta Vinske zvijezde gdje je Rossella 2021 proglašena šampionom ocjenjivanja sa čak - 95 bodova.

  Poletti Trilogija Fino Vino13

  Peter Poletti nekada je radio kao DJ te je odlučio, zajedno s gostima, sljubiti vino i glazbu.

  Za aperitiv i uz „crudo di pesce“ bila je poslužena Malvazija istarska 2021. – mlado, živahno, svježe vino, koje je pratila pjesma „Fresh“ Kool & The Ganga i „Walk of Life“, Dire Straitsa.
  Rossella 2021, senzualna i putena, voćna i dugotrajna, poslužena je uz rižoto s kozicama i jagodama uz čak 3 pjesme „Easy“ grupe Commodores i „Something Stupid“ Franka Sinatre, „Everybody loves Somebody“ , Deana Martina.

  ecc

  Malvazija classica 2019 lijepo se spojila s pačjim prsima i pjesmom „How deep is your love“ Bee Geesa i „Always“ Irvinga Berlina, i time dočarala svoju kompleksnost i dubinu.
  Merlot 1842 novo je vino vinarije, premijerno predstavljeno i pušteno na tržište na proslavi obljetnice u Poreču. Riječ je o cuvéeu dvaju merlota, iz 2016. i 2018. godine u kojemu se guštalo polako uz pjesmu Princea – „Purple Rain“ i „Misty“ Arethe Franklin i uz slavljeničku tortu od čokolade.

  Poletti Trilogija Fino Vino 31

  Degustaciju je završio moćni Cabernet Sauvignon iz 2011 godine uz sir Gran Istriano uz glazbu uz moćni glas Barryja Whitea i pjesme „Baby Blues“ i „Midnight and you“.

  Foto: Julio Frangen