Pharmacy to go! / zimski PMS

  - Utjecajem čestih promjena vremenskih uvjeta koje se intenziviraju tijekom ovog godišnjeg perioda, pacijentice se u danima PMS-a znaju žaliti na slabost, živčanu razdražljivost i glavobolje - ističe magistra Božena Obradović iz Farmacije u zagrebačkoj Ilici 11. - Te se tegobe mogu smanjiti primjenom magnezija, osobito formulacijom koja se brzo apsorbira ili dolazi u kombinaciji s vitaminima B skupine, s naglaskom na piridoksin (vitamin B6) koji pomaže u sintezi neurotransmitora serotonina i na taj način pomaže u stabilizaciji psiholoških simptoma - .

  Farmacia - koja mi je najbliža?

  opn phtogo zimskim pms


  Magistre u tom slučaju preporučuje se: Dietpharm Mg 375+B6+C, Magnezij 375 + B kompleks, Twinlab B-50 i Kal Stress B complex. No, ti se česti PMS simptomi  također mogu reducirati primjenom biljnih vrsta koje imaju adaptogeni učinak: predlažemo ginseng, ružičasti žednjak (rodiola) samostalno ili u kombinaciji, u obliku standardiziranih suhih ekstrakata (Phytostandard Ginseng, Phytostandard Rhodiola).

   zimski pms 21

   Imunitet - rješenje za mnoge probleme @ Pharmacy to go!


  Premenstrualni sindrom (PMS) označava cikličku pojavu niza simptoma tijekom druge polovice menstrualnog ciklusa žene i karakteriziraju ga fizičke i psihološke smetnje koje, ukoliko su intenzivne, mogu utjecati na život žene. Vrsta i izraženost simptoma se razlikuju od žene do žene te iz ciklusa u ciklus. U većini slučajeva simptomi se postupno pogoršavaju u drugoj polovici ciklusa i nestaju s nastupanjem menstruacijskog krvarenja.

  zimski pms 15

  Kretanje zimi troši više tjelesne energije... A to znači vitkost i zdravlje - klik na Pharmacy to go! Fitness i zimski sportovi


  PMS se najčešće javlja u životnoj dobi između 30 i 40 godina, premda se može javiti i u vrijeme puberteta ili perimenopauze. Brojni endokrini čimbenici utječu na različite simptome premenstrualnog sindroma, a najvažniji su neravnoteža između spolnih hormona estrogena i progesterona, te prostaglandina i neurotransmitora. Najznačajniji čimbenik koji utječe na ovu neravnotežu je povišena razina prolaktina - hormona stresa. Kao dodatni čimbenici koji utječu na razvoj premenstrualnog sindroma navode se i manjak vitamina B6, kao i manjak neurotransmitera serotonina i dopamina te manjak fizičke aktivnosti, psihički čimbenici i genetska predispozicija.

   

  zimski pms 20

  Trudnoća od A do Beba! @ Pharmacy to go!


  Najčešći simptomi premenstrualnog sindroma se mogu podijeliti na fizičke i psihološke smetnje.

  Najčešće fizičke smetnje
  Povezane su s osjećajem nadutosti, boli i nelagodom u području abdomena (trbuha), glavoboljom, bolom u križima, zglobovima i mišićima, natečenosti i napetosti dojki, nesanicom, mučninom i povećanjem tjelesne težine.

  Najčešće psihološke smetnje
  To mogu biti razdražljivost, potištenost, nemir, panika, strah, osjećaj ravnodušnosti, depresija i umor.

  Ostali simptomi mogu biti povezani sa središnjim živčanim sustavom (vrtoglavica, teškoće u koordinaciji), promjenama na koži (akne, herpes, osip, urtikarija), mokraćnim sustavom (infekcije mokraćnog mjehura), probavnim sustavom (nadutost, grčevi u crijevima) i respiratornim sustavom (astma, alergijski napadaji).

   

  zimski pms 12

   Pharmacy to go! Suha koža & hladni dani


  Budući da simptomi mogu biti vrlo slični nekim drugim bolestima, prije pristupanja liječenju simptoma premenstrualnog sindroma važno je otkloniti prisutnost drugih stanja ili bolesti kao što su dijabetes, hipoglikemija, nepravilna funkcija štitnjače te primarna ili sekundarna dismenoreja. Liječenje je simptomatsko i cilj ponovne uspostave ravnoteže se ne postiže samo jednim čimbenikom, već kompleksnim pristupom: komplementarnom terapijom, promjenom stila života i na koncu primjenom lijekova.

   

  ph to go pms i 3

   Gluten i celijakinja - sve češća tema u gastro krugovima... Pharmacy to go! nudi rješenje 


  Čest premenstrualni simptom zbog kojeg žene dolaze po savjet u ljekarnu je i zadržavanje tekućine. Iako prolazno, uzrokuje im nelagodu i povezuje se s povećanjem tjelesne težine. Razlog tome su estrogen i progesteron kao i višak aldosterona i antidiuretskog hormona koji uzrokuju prolazno zadržavanje tekućine. Ukoliko ne postoje stanja koja bi bila kontraindicirana za primjenu preparata koji djeluju na izlučivanje tekućine iz organizma (snižen krvni tlak, oštećena funkcija bubrega) najčešća je preporuka primjena biljnih vrsta koje djeluju diuretski (čaj od lista koprive, breze ili preslice) ili preparata koji objedinjuju više biljnih vrsta -  Esi Diuerbe forte, u obliku tableta ili sirupa i na taj način imaju višestruki učinak. Diuerbe forte sadrži estrakt runjike i breze koji potiču izlučivanje mokraćne kiseline i klorida uz povećanje volumena mokraće, ekstrakt ortosifona koji smanjuje otoke na nogama i djeluje blagotvorno kod urinarnih infekcija, ekstrakt pirike potiče izlučivanje tekućine i rad jetre, a magnezij i kalij nadoknađuju minerale izgubljene izlučivanjem tekućine.

   

  zimski pms 3

   Muče vas prehlada i kašalj? Pharmacy to go! ima top savjete!


  Predmenstrualni sindrom utječe i na krvožilni sustav pa može pojačati simptome proširenih vena i kapilara što može rezultirati crvenilom (teleangiektazije), otečenošću, osjećajem umora i teških nogu. U tu svrhu će dobro doći primjena pripravaka u obliku kapsula, gelova ili eteričnih ulja koji djeluju kao venokostriktori - divlji kesten, širokolisna veprina, limfotonici i venetonici - gotu kola, žuti kokotac, borovica, čempres (Veneton kapsule, Phytostandard žuti kokotac/vinova loza, Divlji kesten gel, Veneforte gel), a  umor i otečenost mogu smanjiti formulacije koje hlade (Erbaven fresh gel, Veneton fresh sprej). Lagana tjelesna aktivnost i moguća primjena kompresivnih čarapa, ovisno o varikozitetima, također mogu pomoći kod proširenih vena.

   

  zimski pms 23

  Problemi s aknama? Pharmacy to go! ima odgovore...


  Ulje boražine i noćurka zbog sadržaja protuupalne gama-linolenske kiseline vraća balans između proupalnih i protuupalnih medijatora u organizmu i često se, jednako kao i ulje ili kapsule konopljike, koristi za stabilizaciju simptoma PMS-a. Također, blagotvorno će djelovati za njegu kože koja je pod utjecajem hladnoće i suhog zraka podložnija isušivanju i oštećenju (Pranarom ulje boražine, Oleo therapy ulje noćurka, Solaray Vitex caps).

   

  zimski pms 2

  Sve o bistrom pogledu i očuvanju zdravlja očiju... Pharmacy to go klik!


  Promjena stila života je bitan čimbenik u redukciji premenstrualnih simptoma.
  Pridržavanje određenih savjeta može poboljšati svakodnevicu i pomoći u kontroli simptoma PMS-a. Najznačajniji su redukcija i otklanjanje stresa u vidu promjene prehrane i redovite tjelovježbe. U svrhu smanjenja napuhnutosti preporuka je jesti više manjih obroka dnevno, s većim udjelom složenih ugljihohidrata, vitamina i minerala (voće, povrće, cjelovite žitarice). Upravo će povećan unos vitamina i minerala imati dodatan benefit tijekom ovog vremenskog perioda, budući da se svakodnevno u praksi susrećemo s oslabljenim imunološkim sustavom koji za posljedicu ima tegobe većeg ili manjeg intenziteta. Smanjenim unosom soli tj. natrija također će se smanjiti napuhnutost i zadržavanje tekućine. 

   

  zimski pms 6

  Top 20 ljekarničkih proizvoda #1 @ Pharmacy to go!


  Organizam je potrebno dodatno hidrirati kako ne bi došlo do dehidracije koja može utjecati na pogoršanje stanja umora i glavobolje. Ukoliko do toga dođe, preporuka je primjena rehidracijskih otopina koje će nadomjestiti izgubljene elektrolite i minerale, a dostupne su i formulacije koje utječu i na obnovu crijevne flore smanjujući nadutost i grčeve u crijevima (Biorela ORS, Rehidromiks).

  Preporuka je izbjegavanje alkohola i cigareta
  koji mogu utjecati na promjene u raspoloženju i smanjenje energije. Umjerena tjelovježba, aktivnosti poput plivanja, trčanja ili vožnje biciklom mogu umanjiti umor i depresivno raspoloženje, dok vježbe disanja (yoga, pilates) mogu pomoći u redukciji stresa i nesanice. Medikamentno liječenje uključuje primjenu analgetika (paracetamola i nesteroidnih protupalnih lijekova, NSAID-a) koji mogu otkloniti bolove u mišićima, zglobovima, glavobolju, križobolju i grčeve u trbuhu.

   

  zimski pms 10

  Top 20 ljekarničkih proizvoda #2 @ Pharmacy to go!


  Također, u svrhu otklanjanja simptoma PMS-a liječnik može propisati terapiju oralnim kontraceptivom (u slučaju tegoba koje traju tijekom cijele godine), antidepresivima (u slučaju depresivnih epizoda) ili diuretika (zadržavanje tekućine kao temeljni problem PMS-a). Kako su problemi PMS-a najčešće emocionalne prirode, izvrstan i gotovo trenutni učinak pokazuje primjena eteričnih ulja - suhom inhalacijom (udisanje ulja koje nanosimo na maramicu) ili putem difuzera. Za tu će namjenu biti prikladna eterična ulja rimske kamilice, lavande i muškatne kadulje koja uz divan miris imaju i blagotvoran učinak. Ultrazvučni aromadifuzeri pod utjecajem ultrazvučnih vibracija stvaraju mikročestice eteričnih ulja koje se raspršuju u aromatičnu maglicu pa na taj način utječu i na ovlaživanje zraka (Pranarom et.ulje lavande, muškatne kadulje).

   

  zimski pms 26
  Lavanda i muškatna kadulja: nezaobilazni prijatelji dobrog raspoloženja i opuštanja

   
  Pharmacy to go! Njega zubi i usne šupljine - klik!

   

   phtogo zimski pms inhzimski pms 50

  Inhalatori i difuzeri odličan su dodatak interijeru - izaberite ulje prema raspoloženju i potrebi, te od doma napravite pravi mali wellness!

   

  Pharmacy to go! Imunitet djece - mališani su krenuli u vrtić ili školu? Evo što je dobro znati...

   

  Primijetili ste neke promjene na koži nakon ljeta? Otkrijte o čemu se radi @ Pharmacy to go!

   

  Kako protiv alergija koje ovih dana muče mnoge od nas - Pharmacy to go! savjetuje