HEALTH_info // 5 pitanja za slavni VITAMIN C

  Vitamin C je potreban za biosintezu kolagena, L-karnitina, određenih neurotransmitora, uključen je u metabolizam proteina, te apsorpciju željeza. On je fiziološki antioksidans, te se pokazalo da regenerira i ostale antioksidanse u tijelu, kao što je vitamin E. Također ima važnu ulogu u imunološkom sustavu čovjeka, djelujući direktno na imunološke stanice kao što su leukociti i neutrofili, povećavajući njihovu pokretljivost i funkciju. Zabilježeno je i da vitamin C smanjuje razinu histamina, što značajno doprinosi smanjenju simptoma alergije.

  citrus

  1. Koji su najbolji izvori vitamina C?
  Voće i povrće kao što su agrumi, rajčica, paprika i brokula su najbolji prirodni izvori vitamina C. No, sadržaj vitamina C u hrani znatno se smanjuje dugotrajnim skladištenjem i kuhanjem. Srećom, mnogi od najboljih izvora hrane vitamina C, kao što su voće i povrće, najčešće se konzumira sirovo, a konzumiranje pet porcija voća i povrća dnevno može pružiti više od 200 mg vitamina C.

  2. Kako dozirati vitamin C?
  Preporučena dnevna doza vitamina C je 75 mg, dok se za pušače preporučuje unos dodatnih 30 mg. U svrhu prevencije kardiovaskularnih bolesti može se uzeti 200–500mg. Povećan unos preporučuje se i u zimskim mjesecima i to u dozama od 500 – 1000 mg dnevno. Visoke doze od 1000 mg u obliku šumećih tableta, zbog brze apsorpcije i djelovanja, posebice se preporučuju kao pomoć pri liječenju simptoma akutne prehlade i alergije.

   

  citrus

  3. Terapije mega-dozama vitamina C su...?
  Vrlo su popularne terapije mega dozama vitamina C (do 5 g). Mišljenja o pozitivnim učincima takve terapije su podijeljena, ponajviše iz razloga što pokazalo da se je pri uzimanju doza većih od 1 g, apsorpcija vitamina C znatno smanjena. Također se smatra da velike doze mogu dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca, a uzimanje velikih doza vitamina C dokazano djeluju laksativno.

  4. Višak vitamina C se izlučuje?
  Kako se radi o vitaminu topivom u vodi, sav višak tijelo izlučuje. Uneseni vitamin C izluči se iz organizma nakon otprilike četiri sata, stoga valja imati na umu da je pri suplementaciji bolje izabrati oblik s postupnim oslobađanjem, koji omogućuje dulje zadržavanje u tijelu.

  5. Različiti oblici vitamina C su...?
  Na tržištu su dostupni različiti oblici vitamina C, L-askorbinska kiselina, natrij-askorbat, esterificirani oblik L-askorbinske kiseline, te L-askorbinska kiselina s bioflavonoidima.

  Iako svi oblici zadovoljavaju potrebe ljudskog tijela, za posljednju se smatra da omogućuje veću apsorpciju vitamina C u organizam.

  Osobe koje imaju problema s gastritisom, prilikom izbora preparata s vitaminom C trebaju obratiti pažnju jer se njima preporučuje ne-kiselinski (esterificirani) oblik askorbinske kiseline koji neće izazvati dodatno pogoršanje njihovih želučanih tegoba.

   

   citrus