ENERGY_info // 3 načina za podizanje energije umornog PONEDJELJKA

  Ponedjeljak začinjen niskim temperaturama, sivilom i bijelim, ne tako romantičnim pahuljama, idealan je početak jednog dobrog prijateljstva sa šalicom kave ili čaja - dio su naše kulture, imaju specifičnu tradiciju i običaje, rituale, a osim toga blagodat su za organizam. Od jutra do mraka znamo popiti i po više šalica, stoga ponovimo ono najvažnije o njima!

  Pažnja - previše kofeina može ujedno i onemogućiti apsorpciju kalcija, pa se preporučuju količine do maksimalno 4 šalice kave i/ili čaja dnevno. Sve češće, na menuu se nađe i energetsko piće - i s time treba oprezno, ne više od jedne limenke dnevno. No, prvo se podsjetimo onih starih dobrih šalica u kojima uživamo od kad znamo za sebe...

   te

  1. Koja je razlika između crne i zelene kave?
  Zrna kave dozrijevaju na drveću koje raste u više od 50 zemalja diljem svijeta. Zrna se nakon berbe prže i melju, a zatim se kuhanjem od njih dobije ukusan napitak. Kava se danas upotrebljava u svom prženom obliku kao napitak te kao zelena, nepržena kava u dodacima prehrani za mršavljenje.

  2. Koji čaj je pravi čaj?
  Više od 2/3 ljudi u svijetu redovito pije čaj, napitak koji se radi od lišća kineskog čajevca (lat. Camellia sinensis). Priprema se tako da se sušeno lišće uroni u vruću vodu na nekoliko minuta i zatim se napitak posluži, vruć ili kao hladni čaj s ledom.

  3. Kava i čaj bogati su antioksidansima
  U našem tijelu se svakodnevno stvaraju slobodni radikali, reaktivne molekule koje oštećuju stanice, dovodeći do bolesti i starenja. Stvaraju se kao nusproizvod stanica, prehrane, zagađenja i sl., ali i u koži pod utjecajem UV zračenja. Čaj i kava su bogati antioksidansima koji pomažu tijelu da se učinkovitije obrani od slobodnih radikala.

   te

  4. Djelovanje na zdravlje
  Svakodnevno ispijanje čaja i kave povezano je s nižom vjerojatnosti za dobivanjem dijabetesa tipa 2. Kava sadrži antioksidanse koji osiguravaju niže i stabilnije koncentracije šećera u krvi, a što predstavlja najveći izazov kod dijabetesa. Sličnu funkciju imaju i antioksidanti iz čaja koji omogućavaju lakšu razgradnju šećera u krvi. Iako prekomjerne količine kofeina mogu ubrzati rad srca, kofein zapravo i čuva njegovo zdravlje. Naime, najnovija istraživanja pokazuju da osobe koje su pile 3-5 šalica kave dnevno imaju manju vjerojatnost od nakupljanja kalcija u krvnim žilama. Također, već 1 šalica kave ili čaja dnevno smanjuje mogućnost od moždanog udara.

  5. Utjecaj na mršavljenje i uravnoteženje tjelesne težine
  Konzumacija niskokaloričnih napitaka poput kave i čaja, umjesto onih punih šećera, doprinosi lakšem gubitku neželjenih kilograma. Naravno, važno je da ih konzumirate u originalnom obliku, bez šećera, vrhnja ili mlijeka. A za djelovanje na mršavljenje, izvrstan aktivator jest upravo ekstrakt neprženih zrna zelene kave.

  6. Nepržena zrna kave u svojem zelenom obliku sadrže najviše koncentracije snažnog antioksidansa – klorogenske kiseline – koja potiče sagorjevanje uskladištenih masnoća u tijelu, limitira apsorpciju glukoze u tankom crijevu i uravnotežuje rad metabolizma. Ujedno djeluje i na smanjenje koncentracije hormona leptina, odgovornog za osjećaj gladi, pa djeluje na smanjenje apetita.

   

  te 

  SENSATION ENERGY web

  Okus Classic ili Limeta Kiwano? Sensation Energy svojim sastavom budi energiju pomoću kofeina, taurina, saharoze i vitamina B skupine.

  te

  te

  te