VEČER SPORE MODE // dizajneri održivog pristupa - pitajmo se što i kako se odijevamo, koliko kupujemo, bacamo, trošimo...

  'Večer spore mode' održana je protekli vikend u zagrebačkom diWine Baru. Gosti večeri održivog dizajna bili su: dizajnerica i umjetnica Nika Vrbica i njezin brend Salicula, modni brendovi Dada i Dunda te Darkona, uz Tenu Lavrenčić iz projekta thinking-threads.com kao moderatoricu panela te Višnju Huljev Tudor, predstavnicu projekta Fashion Revolution u Hrvatskoj, ujedno autoricu u modnom brendu Manufaktura.

   vecer spore mode

  Nika Vrbica, Tena Lavrenčić, Višnja Huljev Tudor, Vedrana Jurišinac i Ivona Gray

  Višnja Huljev Tudor je naglasila važnost ekološkog pristupa te pozvala održive brendove na hrvatskoj sceni da joj se jave, jer Fashion Revolution uskoro kreće s mapiranjem eko brendova na raznim tržištima. Naime, na https://www.fashionrevolution.org/europe/croatia/ možete pronaći sve relevantne informacije - ako ste održivi brend, ovo je prilika za neke nove suradnje i bilježenje aktivnosti na višem nivou.

  vecer spore mode1

  Nadalje, tu je bila i Nika Vrbica, već super poznata na tom području, bavi se eko pristupom u likovnoj i modnoj umjetnosti. Ima brend Salicula te je jedna od aktivnih aktera naše art-fashion scene. Predstavila je nekoliko kreacija koje je upcyclala, odnosno likovno ih preuredila. Smatra da odjeći treba produžiti vijek trajanja - jedan od njezinih interesa je upravo to, kako odjeću sačuvati i održati je nosivom, atraktivnom.

   

   

  Dada i Dunda je jedan cool slavonski brend koji radi etno odjeću od starih plahti i sličnih vintage detalja. Njihov je pristup autorski, neponovljivih kreacija upravo radi autentičnosti elemenata koje pronalaze posvuda - taj retro pamuk ima posebnu ljepotu i sentimentalnost. Iza projekta su mama i kći - Đurđica Jurković Jurišinac i Vedrana Jurišinac iz Slavonskog Broda.

   

   

  Darkona je goth brend koji potpisuje Ivona Gray, diplomirana modna dizajnerica iz Zagreba. - Darkona nudi jedinstvena i kreativna odjevna rješenja za gothic i alternativnu populaciju, a namjena odjevnih komada varira od svakodnevne odjeće do festivalskih kombinacija. Svaki komad se izrađuje s ciljem da se netko zaljubi u njega kad ga vidi na fotografiji, i poželi mu udahnuti život nošenjem. Jer svaki komad odjeće je samo stvar – jednom kad ga odjenete, on dobiva moć i stvara se magija - izjavila je Ivona.

   

   

  Tena Lavrenčić iz projekta thinking-threads.com bavi se održivim dizajnom na raznim platformama. Tena se bavi savjetovanjem i edukacijom modnih brendova koji žele biti ili postati održivi. Njezin je projekt jedan od onih koji potiču ekološko promišljanje ne samo o modi, odijevanju i kupovanju, već općenito o načinu života. Podsjetila nas je da pretjerano kupovanje, ludi popusti i slične akcije ne donose dobro našim ormarima, već samo gomilanje - treba razmisliti što nam uistinu treba, ionako uglavnom imamo previše.

   

   

  vecer spore mode88

  FOTO Ivana Pansini

  vecer spore mode533vecer spore mode5445