DIPMOD // sjećanja na djetinjstvo i emotivni okviri kao izražajni odjevni predmeti

  Tema ovogodišnjeg DIPMOD-a bile su - Mora i okolni prostor te Moda i sjećanja, a na reviji u Francuskom paviljonu predstavili su se Vicko Racetin (pobjednik), Alison Ivašić, Dora Busak, Jelena Obadić i Ana Majdandžić.

  ZFR33876 vicko racetin

  Vicko Racetin, pobjednička kolekcija prema stručnom žiriju - Jakov Baričić, Mihaela Brajković, Jasminka Končić, Marija Kulušić, Ana Nikačević

  Generalno, prevladavaju sjećanja na djetinjstvo, odnosno ljude koji su ih obilježili. Dizajneri su se prisjetili vlastite povijesti, prošlosti svoje obitelji, oživjeli su je kroz kreacije, krojeve, ideje, materijale, kombinacije boja i motiva. No, tu je i arhitektura kao inspiracija, ali i razni karakteri i osobnosti. Divno su to pretvorili u teme svojih kolekcija, nadogradili ručno rađenim detaljima i intervencijama, uz vodstvo prof. art. dr. sc. Jasminke Končić s TTF-a, koja je ujedno kreativna direktorica događanja.
  Osim njih, predstavili su se i mlađi kolege, s prve godine diplomskog studija.

   Foto: Zvonimir Ferina

  VICKO RASETIN - sjećanje na djeda, odrastanje na moru i pecanje

  - Kolekcija je podijeljena u dva djela, jedan dio odnosi se na moje strahove, unutarnje misli i anksioznost, dok je drugi sjećanje na mog djeda, pecanje i odrastanje na moru. Tu sam koristio tehnike heklanja i pletenja, kao inspiraciju ribarskim mrežama - rekao je Vicko.

  ZFR33840 vicko racetin

  Zanimljiva je igra raznih modnih silueta, predimenzioniranih i standardnih, kao kreativna priča odjeće djeda i unuka.

  ZFR33828 vicko racetin

  Značajnim tonovima, aplikacijama detalja s udice i velikim pletivima, autor donosi modernu verziju sjećanja na lijepe emocije odrastanja i dječjeg pogleda na svijet.

  ZFR33880 vicko racetin

   

  DORA BUSAK - reinterpretacija mamine odjeće sa starih fotografija

  - Kolekcija je posveta mami, reinterpretirala sam njezinu odjeću s obiteljskih fotografija iz osamdesetih. Doslovno sam radila krojeve, no sve skupa djeluje suvremenije, modernije. Teme su volani, boje, plise, velika ramena, power dressing - izjavila je Dora.

  ZFR33679 dora busak

  Kolekcija Oslonac donosi interpretaciju odjeće mame koja je u 80-tima i sama bila dizajnerica.

  ZFR33721 dora busak

  Obiteljski albumi poslužili su autorici da osmisli novi vid kreacija te elemente poput volana, plisea i bisera koristi kao ultimativni način ukrašavanja te da ih dodatno naglasi kroz siluetu.

  ZFR33765 dora busak

  Ramena su moćna, no omekšana sitnim naborima koji evociraju vrijeme glamura i raskoši.

  ZFR33623 dora busak

   

  ALISON IVAŠIĆ - počast svojoj prabaki, pradjedu i svim pojedincima koji su obavljali težak rad u rudnicima kako bi preživjeli

  - Kolekcija KOVARI je diplomska kolekcija nastala kao rezultat rada pod nazivom - “Antimodni elementi radničke odjeće rudara Labinštine u oblikovanju kolekcije modne odjeće”. Sam naziv kovari, znači rudari, imena nastalog od tal. cava što označava rudnik - izjavila je autorica.

  ZFR33579 alison ivasic

  Sama ideja proizašla je iz grada u kojemu je Alison odrasla, Kršana, koji se nalazi nedaleko od nekadašnjeg rudarskog grada Labina u Istri.

  ZFR33576 alison ivasic

  - Budući da je rudarska industrija imala ključnu ulogu u oblikovanju labinske kulture i identiteta, odlučila sam dublje istražiti tu temu i kroz svoj rad istaknuti značaj antimodnog odijevanja, vrijednosti rudarske baštine te dati počast svojoj prabaki, pradjedu i svim pojedincima koji su obavljali težak rad u rudnicima kako bi preživjeli - .

  ZFR33591 alison dipmod

  Autorica je iskoristila vlastitu povijest, identitet mjesta i životne okolnosti vlastitih predaka kako bi oživjela ne samo ideju na tradiciju, već premjestila uniforme u moderno doba te ih predstavila 'umivene' suvremenim izričajem. Naime, kreacije su nosive, postale su pret-a-porter, a notu inovacije i originalnosti daju im upravo ti elementi - grafički simboli i elementi koji ovdje imaju estetsku ulogu.

   ZFR33508 jelena obadic

  JELENA OBADIĆ - odjevni predmet je poput nastambe u kojoj tijelo stanuje

  Usporedivši odjeću i arhitekturu, autorica donosi u kolekciji De-Forme ima viziju zaštite tijela.

  - Odjeća i arhitektura imaju toliko toga zajedničkog, oboje moraju imati dobru konstrukciju da bi odradili funkciju. Koristila sam i neke predmete iz svijeta interijera, primjerice sjenilo za lampu postalo je suknja. Glavna inspiracija su arhitektonskih djela Jacquesa Herzoga, proučavala sam elemente njegovih radova - objasnila je.

  ZFR33394 jelena obadic

  Paleta je jednostavna, monokromatska, ovdje se svijet arhitekture i modnog dizajna isprepliću, kroz viziju koja pretpostavlja funkciju odjeće koja nas ne samo čuva doslovno, već i u prenesenom značenju. Kao naš neki emotivni, psihološki okvir, pošto djeluje na to kako se ponašamo i osjećamo.

   

  ANA MAJDANDŽIĆ - svi smo mi kolerik, melankolik, flegmatik, sangvinik, ekstrovert i introvert

  Tipovi osobnosti i temperamenta glavne su teme kolekcije Ane Majdandžić.

  ZFR34067 dipmod ana majdandzic

  - Istražila sam pojmove kolerik, melankolik, flegmatik, sangvinik, ekstrovert i introvert te osmislila njihove modne siluete. Smatram da smo svi negdje između, imamo malo ovog, malo onog, neki miks. Glavni elementi su ekspresije lica, zamišljam da bi ti karakteri tako izgledali - komentirala je.

  ZFR33961 dipmod ana majdandzic

  Kolekcija je teatralna, dramatična, snažno je naglasila te karaktere te ih poput modne karikature, dodatno 'nabrijala'.

  ZFR34035 dipmod ana majdandzic

  Prava lica su sakrivena, ističu se velika oglavlja i boje koje pričaju o osobnostima, lako ih je prepoznati i uživjeti se u njihovu dramatičnost. Ručni rad je izuzetan, pletivo je ovdje u ulozi mekanih modnih skulptura.

   

  ZFR33784 vicko dipmod

   VICKO RACETIN

  ZFR33969 dipmod ana majdandzic

  ANA MAJDANDŽIĆ

   

  Jasminka Končić: Radovi studenata prve godine nastali su tijekom prošle ak.god. i rađeni su u malim serijama unutar semestralnog zadatka koji se bazirao na konceptu fragmentiranja umjetničkih djela s motivima portreta i autoportreta. Svatko od njih razvio je vlastiti koncept na zadanu temu - .

  ZFR33370 katarina matulin

  PRVA GODINA - KATARINA MATULIN

  ZFR33446 katarina matulin

  KATARINA MATULIN

   

   

   ZFR33380

  Rea Peternel

   ZFR33479

  Rea Peternel

  ZFR33488

  Rea Peternel

   

  ZFR33492

  Antea Zimaj

   

  ZFR33550

  Alison Ivašić

   

  ZFR33254

  Magdalena Juričić

   

  ZFR33319

  Ema Bukovac (lijevi model), Magdalena Juričić

   

  ZFR33350

  Ema Šram

   

  ZFR33336

  Klaudia Curman

   

  ZFR33463

  Marko Marić (sa zelenim hlačama)

   

  ZFR33065

  Ema Šram

   

  ZFR33144

  Antea Zimaj i Marko Marić

  ZFR33167

  Katarina Galović

  ZFR33199

   Ena Jelić

  ZFR33297 a ivasic

  ALISON IVAŠIĆ

  ZFR33299 a ivasic

  ALISON IVAŠIĆ