Username *
Password *
Remember Me

Moda ima svoj karakter i promjene, dobre i loše strane, a cijela ta slika uvjetovana je stanjem u društvu. Na nju utječe sve - koliko mali čovjek ima novaca, koliko je sretan, jer, svaki od nas uistinu je komadić slike koju na kraju zovemo modom. Posljednjih godina razmahala se recesija, u nekim je zemljama prošla, kod nas još uvijek, tvrde stručnjaci, nije, no i kad pogledamo globalnu sliku, ona nije nešto ružičasta. Upravo to stanje utječe na posljednje trendove koji su se pojavili kao šaka u oko - punk i posebno grunge, uvalili su nam se ove jeseni u vlak zvan moda, no nisu uspjeli, naravno, do kraja potisnuti svoje suprotnosti, naročito ružičastu koja im se smije iz prvih stilskih redova. No, karakter je tu - bunt je simbol punka nastalog tijekom sedamdesetih u Londonu, kao odgovor na tadašnju glazbenu scenu, dok je grunge više nemotiviran trend, njemu više odgovara stav baš-me-briga.

Tekst: Dubravka Prpić Znaor, glavna urednica ItGirl.hr za kolumnu ItGirl Rules za dalje.com

 

 

oooo

 


To su uistinu česte reakcije koje možemo vidjeti i naslutiti kod današnjeg čovjeka - bunt i bijes, ili pak apsolutnu nezainteresiranost za svijet oko sebe i našu budućnost. Baš me briga, ionako ništa ne mogu promijeniti, znam čuti od poznanika... Ili jednako grozno - neke psovke i prijetnje u vezi na primjer sadašnje situacije u svijetu, kuda sve ide i slično... Mislite da je tema otišla u krivom smjeru? Nije, već ako govorimo o modi kao fenomenu koji sami stvaramo i u kojemu svakodnevno sudjelujemo, vidjet ćemo da ona može biti i nešto ozbiljnija tema od modnih revija koje svakodnevno gledamo i škicanja tko je sve bio u prvom redu.

 

akris-fall-ad2
Akris / jesen 2013.


Iako imamo osjećaj da nam modu diktiraju, svi smo mi u tom loncu. Ne bismo si smjeli pripisivati manji utjecaj, nego svaki od nas uistinu ima. Ipak kupujemo na kraju ono što nam se sviđa. Ono što kupimo radi trenda često i ne nosimo, svi imamo neke stvari koje čuče na dnu ormara i čekaju bolje dane.
A sad svijetu pašu bunt i melankolija. Punk je u svojoj srži apsolutno destruktivan, dok je grunge, s druge strane, bezumno šlampav i ležeran. Oba imaju smisao za rasturanje: punk nosimo kad razrežemo neki komad i spojimo ga zihericama, čim napravimo rupe u svojim omiljenim trapericama i nakitimo se kakvim god šiljcima ili zakovicama koje prijeteći strše i upozoravaju na opasnost. Grunge nosimo kad izaberemo pomalo neuglednu preveliku vestu i glomazne crne čizme, sakrijemo glavu ispod „beanie“ kape i ne našminkamo se... Grunge nosimo i kad imamo nove stvari koje izgledaju kao stare. Baš me briga kako izgledam i što će drugi misliti o meni. Možeš si mislit. 

 

chanel-tilda-swinton3

 


Svim tim stvarima šaljemo poruku jer moda je krasan komunikator i bili mi svjesni toga ili ne, naprosto dijalog je tu, htjeli mi to ili ne. Ulica je također uvjetovala sve to, odnosno trendovi koje stvara „mali čovjek“ pa cijeli taj paket zovemo street-style. Ono što vidimo svaki dan, usput, kad idemo na plac, po špeceraj, kad se vozimo u autobusu. Kad stojimo na semaforu, kad se sjednemo na neki trg i divimo se plejadi likova koja prolazi pored nas... Sve je to bitno. Zaboravite sada onu ekipu koja se sređuje za modne revije, oni su pozeri, jer revija je show, a show ima svoj scenarij i pomno je režiran. Mi smo ti koji svakodnevno stvaramo sliku mode kad otvorimo ujutro ormar i izvučemo onu staru omiljenu crnu majicu jer nas je taj dan baš briga za sve. Ili smo ljuti pa pokupujemo sve što nam se nudi a da na sebi ima - zakovice i oštre elemente.

 

givenchy-julia-carine-fall


Osobno, volim ove trendove. Iako su ženstvenost i romantika uvijek na neki način prisutni u modi i svake sezone čuvamo i suknje s volanima i mašne, čipku i slično, punk i grunge par je koji se ne zaboravlja. Nerijetko, to znači da imamo stav koji onda stvara stil. Originalnost je na svima nama, a ona se postiže na način da budemo vjerne svom stilu i da ga gradimo. Ne kažem da svi moraju izmisliti svoj trend, već smatram da stvarno možemo imati kombinacije koje otkrivaju naše principe i ono što volimo. Nadalje, smatram da nam takvi buntovni stilovi na neki način daju energiju. Stilsku ili emotivnu, nazovite to kako želite. Isto kao što nam boje daju pozitivu.

Ipak, kreativnost se može otkriti i u strogo crnim kombinacijama, koje ćemo često vidjeti upravo na grunge i punk kombinacijama. One su tu da iskažu snagu, a ujedno i tajanstvenost. Crna je kao neka ograda koja nas štiti, no ta ograda je vidljiva, istaknuta, oni koje je nose ističu to na jasan, vizualan način. Makni se od mene, danas nosim crnu.

 

isabel-marant-fall-campaign2 

jil-sander-fw-ads3.jpg.paXYCa

Jil Sander

 

jil-sander-fw-ads5

 

 

 

karlie-jean-paul-gaultier

 

 

maje-saskia-fw-1-800x521 cr
Maje

 

matchless-kate-moss3
Matchless

 

versace-fall-mert-marcus5
Versace

 

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location