Username *
Password *
Remember Me

Nedavno je internetom kružila fotografija lika koji sjedi na klupi u parku, i tipka po staroj pisaćoj mašini. Bio je to brutalan prikaz hipstera, supkulture nastale tijekom devedesetih, da bi se do danas taj trend manifestirao kroz sve što je vintage i drugačije od mainstreama. Mašina kao preteča kompjutera po kojemu svakodnevno sumanuto tipkamo? Apsolutno. Slično ime nose hipiji, slavni pripadnici slobodoumlja i borbe protiv sistema, s kraja šezdesetih. Hip je izraz koji se ustalio još prije stotinjak godina, kao nešto što je znalački, to je netko tko je svjestan, odnosno „in the know“, kad se pojavio po prvi puta 1902. godine u crtanom filmu Tada Dorgana, a dvije godine kasnije u noveli Georgea Vere Hobarta „Jim Hickney, A story of the One-Night Stands“.

 

zara crZara

 

Izraz hipster stvorio je glazbenik Harry Gibson 1944. godine, dok su hipiji službeno rođeni 1965. godine kad je novinar San Francisca Michael Fallon opisao tim izrazom nove generaciju bitnika. 1961. godine oba izraza, i hipi i hipster, u eseju koristi Kenneth Rexroth, misleći na nove generacije mladih ljudi i njihova načina života koji je podrazumijevao neke drugačije nazore i novi pogled na svijet. Gotovo suprotan. Hipsteri danas cijene i „intelektualni chic“ - visoko zakopčana košulja, veliki rožnati okviri, pa i ako dioptrije nema, koga briga za detalje. Dok oni žele djelovati pametnije, hipiji su bili – opušteniji i bezbrižniji.  

Hipiji i hipsteri su nonkonformisti, ne priklanjaju se ustaljenim i očekivanim idejama, trendovima, smjernicama kakve god on bile, bilo da je riječ o stilu odijevanja, umjetnosti ili općenito lifestyleu. To vam je kao opozicija u Saboru: netko naprosto mora biti na suprotnoj strani. Ako većina misli jedno, ili je propisano da tako misle i žive, što je karakteristika svakog uređenog društva, mora postojati i netko tko sve to propitkuje i protivi se tome. I to čini kroz odijevanje, prvi kontakt s okolinom i način da izraze stavove, ali i kroz knjige, glazbu, film i slično. Da nije toga, ne bismo se maknuli od kamenog doba.

 

marksandspencer 982959907
Marks & Spencer

 

Hipsteri modernom svijetu daju jednu zanimljivu ravnotežu: u svijetu gdje su svi opsjednuti novim stvarima, oni koriste nešto što više nitko ne želi – pojavljuju se kao svojevrsni čuvari povijesti trendova. To je na neki način društveni vapaj za usporavanje, u današnje doba kad nam potrošačka kultura konstantno sugerira kako ne možemo biti sretni ako nemamo najnoviju stvar na tržištu.

Hipiji su u šezdesetima i sedamdesetima također željeli biti drugačiji, a i bili su. U svemu, od načina života do odjeće. Pa čak i hrane – njima možemo djelomično zahvaliti nastanak ekološke i popularizaciju prehrane. Sadili su, družili se s vrtovima, i jeli ono što su ubrali. Zapravo su se vratili korijenima, odnosno onom načinu života koji je ljudima prirodniji. Daleko od pravila civilizacije i hijerarhije kakvu im je nametnulo društvo dvadesetog stoljeća.

No, da nije takvih supkultura trebalo bi ih izmislit. Zapravo, nemoguće je da ih nema jer upravo one bacaju drugo svijetlo na društvo koje živi u okovima zakona, naročito u današnje vrijeme kad se civilizacija pokorila materijalnim vrijednostima, a one duhovne nekako su manje bitne.

Ako želite iskušati hipi ili hipster stil, skoknite u neki second hand dućan i uberite nešto od vintage robice, a ako naletite na neku tuniku cvjetnog uzorka iz sedamdesetih, onako fino uščuvanu, znajte da je taj odjevni predmet više od krpe – on je svjedok jednog minulog vremena koje je ostavilo značajne tragove, jer društvo danas ne bi bilo takvo kakvo je da se pokreti poput hipija nisu desili.

Foto: prshots

 

 

myspace-social-media-hipster

 

Steve Madden

Steve Madden

 

accessorize 6117267 cr
Accessorize

dune 12916 cr
Dune

hobbs 14618417

Hobbs

 

Steve Madden
Steve Madden

 

sunglassjunkie 278
Sunglassjunkie

 

topshop-reclaim1

Topshop / ekološka linija

topshop-reclaim5

 

Zara-Spring-Summer-2013-April-Man-Pictures-Lookbook-4
Zara

 

Zara-Spring-Summer-2013-April-Man-Pictures-Lookbook-9

 

 

Komentari (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

volim hipstere i njihov stil.

 
There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location