Username *
Password *
Remember Me

Kad se i taj (nadamo se posljednji ovosezonski) snijeg otopi i naše ulice osuše, vrijeme je idealno za te legendarne tenisice, koje danas nosimo ne samo uz traperice i običan T-shirt, već i na sakoe, odijela i lagane haljine. Prilagodljivost starki bilo kojem trendu možemo zahvaliti popularnosti eklektičnih stilova, a prvenstveno uličnoj modi, koja ih je učinila bezvremenskima. Ostalo im je nešto od rokersko-pankerskog bunta, a opet su u nekim varijantama dovoljno "clean" da ih promatramo kao neki klasičan komad obuće.


op

Kad je gospodin Marquis Mills Converse davne 1908. godine u Massachusettsu otvorio Converse Rubber Shoe Company, zasigurno nije ni slutio kakvu će revoluciju pokrenuti. Naime, 1917. godine lansirao je tenisicu pod imenom All Star. Namijenio ju je sportašima, prvenstveno košarkašima i prva ikona koja ju je nosila bio je u ono vrijeme poznati košarkaš Charles Chuck  Taylor. No, to nije slučajno – Chuck se obratio upravo Marquisu jer su ga njegove stare tenisice žuljale pa nije mogao normalno igrati. Konačno, osnovan je klub The Converse All Stars, a Taylor se našao na čelu tima. Ujedno je diljem SAD-a vodio edukacije o sportu, pa je u sklopu tih aktivnosti prodavao starke. Ne samo da ih je popularizirao, već ih je i unaprijedio. Sugerirao je da budu čvršće oko gležnja, te malo udobnije. Uskoro su njegovi brojni kolege nosili upravo te tenisice, koje su onda slovile kao najudobnije za sport.  

6
Tijekom pedesetih starka je postala dio uniforme američkih zatvorenika, što je dodatno začinilo njezin karakter. U šezdesetima All Stars modele nosilo je oko 90 posto profesionalnih košarkaša. No, ova je tenisica kročila i u mnogo izbirljiviji dio publike – razne supkulture kasnije su prihvatile starku kao svoj modni statement. Ljubitelji Ramonesa, Green Daya i Nirvane znaju koja je bila omiljena obuća njihovih najdražih glazbenika.

Ova prava buntovnica danas dolazi u dvije varijante: visoka i niska. Boje i materijali su brojni, rade se čak i od trapera, a postoje i limitirane edicije, na primjer to je ove godine kolekcija posvećena Godini zmaja. Ovu sezonu obilježit će i mini linija posvećena sedamdesetima, koja ima nešto deblji potplat, te je malo viša od ostalih modela. Kakva god vaša starka bila, ona je dio revolucije. Dio je modne povijesti koju sada slažete na nov, moderan način. Jer, iako je ona već sada legenda, njezinu priču još uvijek kreiramo, pišemo je iz dana u dan, dok je kombiniramo na sebi svojstven način. I baš nas briga što drugi misle.

124 cr78911121322

Komentari (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

voljela sam dane kad starke nisu svi nosili

 
This comment was minimized by the moderator on the site

Starke su jedine tenisice koje nosim, nista drugo za mene ne dolazi u obzir ((((:

 
There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location