Username *
Password *
Remember Me

29. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2019., čiji prestižni međunarodni program sadrži više od 400 filmova iz 45 zemalja, od 3. do 8. lipnja u glavni grad Hrvatske dovodi najveća umjetnička postignuća i slavna imena globalne animacije.

 per aspera 1 cr

Hit film je humorni ptičji steampunk Per Aspera Ad Astra, s jedne strane vizualno privlačna alegorija života koja personifikaciju koristi za komentar o klasnim, hijerarhijskim i generacijskim razlikama te životu u obitelji i široj društvenoj (nacionalnoj) zajednici, a s druge asocijativna ilustracija filozofične pjesme Les vraies gens (Pravi ljudi) glazbenika Kenta.

Svojom kazališnom, dovitljivo plošnom 2D impostacijom film potencira vertikalnu društvenu organizaciju o kojoj govori. Gorko-sladak, film se migracija i opresije kao čestih tema suvremenog filma dotiče u gorko-humornom tonu, ne zamarajući gledatelja, a neke će svakako podsjetiti i na bolje nezavisne point-n-click avanture.

 per aspera 1 cr

Film će nakon Animafesta sudjelovati i u natjecateljskom programu festivala u Annecyju.

Svestrani Franck Dion (glumac, crtač, slikar, scenograf, grafički dizajner, animator) nije autor velikog opusa, ali je svaki njegov film sve uspješniji – Edmond je bio magarac prikazan mu je na Animafestu 2012, nominiran za europsku animacijsku nagradu Cartoon D'Or i nagrađen nagradom žirija u Annecyju, a posljednji film Glava nestaje na istom je festivalu odnio glavnu nagradu za kratki film. Okušao se i u lutka-filmu (Fantomski inventar, 2003).

 

 per aspera 1 cr

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location