RETROVIZOR // kako je MIYAKE proslavio plise, tehniku koja najbolje emitira POKRET

    Issey Miyake, japanski dizajner koji je u osamdesetima radio u Parizu, dobio je (krajem te bogate dekade) narudžbu za baletnu predstavu u Frankfurtu, za predstavu The Loss of Small Detail. Miyake je bio inspiriran pokretom tijela te je htio stvoriti odjeću koja se kreće u skladu s plesačem.

    ombre pleated dress 000000006029338003 f


    Iskoristio je lagani materijal i tehniku plisiranja te osmislio predimenzionirane odjevne predmete koji su, napravljeni posebnom tehnikom, „pamtili“ oblik te se nisu ravnali.

    Bila je to osnova za njegov projekt Pleats, Please, koja je rođena 1993. godine. Bila je to ne samo udobna i praktična odjeća, već i idealna za putovanja jer nije mijenjala oblik niti se gužvala. A opet, plise ima tu jednu eleganciju koja je pasala uz brojne prigode. Slobodu je Miyake zagarantirao jednostavnim formama i praktičnim krojevima koji i dan danas imaju legendarnu poziciju u svijetu mode.

     Linija je izazvala oduševljenje fanova njegovog specifičnog dizajna te dobila brojne druge obožavateljice. Linija postoji i danas, te se i dalje drži onih super postulata o jednostavnosti i praktičnosti.