Username *
Password *
Remember Me

Saten se vratio na stilsku tapetu i to ne samo u obliku onih hot negliže haljina, već i kao odijelo te krasi idealne komade za proljetne elegancije… Njegova sklizava i super glatka tekstura nerijetko podsjeća na svilu, no saten je vrsta tkanja i ne mora biti svileni.

Može biti i 100 % pamučni, što znači da će biti i pristupačniji. Najbolji su, naravno, sateni od svile ili pamuka, no nerijetko se miješa s poliesterom. O tome, naravno, ovisi i cijena ne samo tekstila, već i odjevnog predmeta. 

topshop
TOPSHOP


U svakom slučaju ima luksuzni štih jer djeluje skupo, naglašava siluetu i čini je blistavom – zato odjeveni od glave do pete u saten podsjećamo na kipić Oscara. Naročito ako se radi o zlatnoj! Iako, saten je jedna od glavnim eventuša za ovu sezonu, pratimo razvoj situacije i snimamo sve više kostima, odijela, haljina i lepršavih tunika od satena, na crvenom tepihu, na svadbi od frendice, u večernjem izlasku…

Prada zna kako saten isfurati kroz dodatke, najljepši su rajfovi koji podsjećaju na krune.

Podsjeća na devedesete - u to doba hit su bili kostimi od satena, minimalistički krojeni i apsolutno jednobojni. Imao je famozni saten i karijeru u osamdesetima, naročito na raskošnim haljinama... Uglavnom se kitio velikim rukavima, mega ramenima, volanima i ostalim detaljima koj su ga postavili na pijedestal kiča.

Danas ga brendovi poput Guccija isfuravaju kao fora stvar (i u vrijeme Tom Forda ovaj talijanski brend volio je saten, no u drugom, više seksi stilu!), u kombinaciji s drugim tkaninama, a mnogi ga brendovi predlažu kao power suit. Originalno rođen u osamdesetima.

 

XP2R3623

Saten je viđen i sinoć, u sklopu kolekcije 12 Pletera - 12 hrvatskih vladara, s potpisom Mara Etno Butika. Revija je održana u Hrvatskom Institutu za povijest.

 

Saten ima veličanstvenu povijest u svijetu odijevanja, svaka je dekada vidjela neku svoju varijantu, ali nikada njegova aura glamura nije skinuta niti okrznuta... jer, njegova je izrada skupa, tek u novije vrijeme imamo umjetne verzije satena. Ako želiš nešto nejudobije - tu su plahte od svilenog satena. A za haljinu ili odijelo, predlažem nešto volumena, kako se ispod ne bi vidjela svaka nepravilnost! No, treba paziti, jer saten se zna dosta gužvati...