Username *
Password *
Remember Me

Hrvatska je pozvana da bude sudionica velike međunarodne kostimografske izložbe INNOVATIVE COSTUME OF THE 21ST CENTURY: THE NEXT GENERATION koja će se održati od lipnja do kolovoza 2019. godine u Moskvi.

Pokrovitelj izložbe je Državni kazališni muzej A. A. Bakrušina, osnovan 1894. godine, u kojem se čuva jedna od najstarijih, najbogatijih i najvrjednijih zbirki kazališne umjetnosti u Rusiji. Izložba će biti otvorena od 4. lipnja do 31. kolovoza 2019. godine u Povijesnom muzeju u Moskvi na Crvenom trgu u Moskvi.

CRO Iva Šimunović Lisak foto Saša Filipović 3 cr
Dizajn Matija Čop // foto: Zvonimir Ferina

 


Od prijavljenih i selektiranih hrvatskih umjetnika u konačni su odabir ušli radovi petorice umjetnika mlađe generacije: Igora Galaša zajedno s autorom oglavlja Mariom Treščecom, Matije Čopa, Duje Kodžomana i Ive Šimunović Lisak. Svi autori (osim frizera Maria Treščeca) su diplomirali na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, Zavodu za dizajn tekstila i odjeće Sveučilišta u Zagrebu.

Na izložbi će sudjelovati preko pedeset zemalja i regija iz cijeloga svijeta uz suradnju stotinjak nacionalnih kustosa. Kao nacionalni kustosi za Hrvatsku odabrane su (od samih organizatora i kustosa izložbe u Moskvi) doc. dr. art. Ivana Bakal, kostimografkinja i dr. sc. Martina Petranović, teatrologinja u Odsjeku za povijest hrvatskoga kazališta HAZU.

CRO Iva Šimunović Lisak foto Saša Filipović 3 cr
DK Anastamosis - Duje Kodžoman // foto Vanja Šolin

 


Na izložbi se žele prikazati radovi dizajnera kostima koji su započeli s radom i stvorili inovativna djela u razdoblju od 2000. do 2018. godine, i to studenata, mladih profesionalaca, samostalnih kostimografa ili modnih dizajnera, kao i interpretatora kostima i izrađivača kostima. Izložbom će se obuhvatiti radovi koji pomiču granice i istražuju nove ideje i/ili inventivnu uporabu materijala i/ili uključivanje tehnologije. Želja je otkriti vizije života i življenja kao i budućnost koju predviđaju dizajneri. Cilj je izabrati i dokumentirati umjetnički vokabular koji stvara novi naraštaj kazališnih i modnih dizajnera te stvoriti platformu na temelju koje će se moći povesti rasprava o važnim pitanjima današnjice.

CRO Iva Šimunović Lisak foto Saša Filipović 3 cr
Igor Galaš i Mario Treščec // foto Srečko Budek

 


Odabir radova vršio se u tri koraka: prvu selekciju provodili su nacionalni kustosi, drugu selekciju napravili su umjetnički direktor izložbe Igor Roussanoff i glavna kustosica Susan Tsu, a treću i završnu kustosi moskovskoga Muzeja A. A. Bakrušina.

Na završnoj izložbi bit će prikazane skice kostima, fotografije predstava i umjetničkih projekata, video snimke i 3D kostimi.

CRO Iva Šimunović Lisak foto Saša Filipović 3 crMatija Čop // foto Vanja Šolin

 

Dio izložbe bit će oblikovan tako da izložba može ići i na (međunarodna) gostovanja. Izložba će biti popraćena tiskanim katalogom i mrežnim arhivom s ciljem stvaranja obrazovnog i dokumentarnog materijala.

U sklopu izložbe će se osim skica i fotografija izložiti i desetak kostima hrvatskih autora.

 CRO Iva Šimunović Lisak foto Saša Filipović 3 cr
Iva Šimunović Lisak // foto Saša Filipović

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location